کتاب «سفر شهادت» امام موسی صدر در مؤسسه فرهنگی - تحقیقاتی امام موسی صدر رونمایی شد.
کتاب «سفر شهادت» امام موسی صدر در مؤسسه فرهنگی - تحقیقاتی امام موسی صدر رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این مراسم، مهدی فرخیان، یکی از مترجمان کتاب، که اجرای مراسم را نیز برعهده داشت، پس از ارائه توضیحاتی درباره فعالیتهای مؤسسه تحقیقاتی امام موسی صدر در زمینه انتشار کتابهای امام موسی صدر گفت: در آینده این مؤسسه سیر مطالعاتی امام موسی صدر را خواهد داشت. در گذشته هم یک دوره برگزار کردیم، اما این بار یک سیر در سه سطح تنظیم شده است.
او در ادامه افزود: این سیر مطالعاتی بهمنماه به میزبانی مؤسسه فرهنگی - تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار میشود. ثبت نام نیز از چهارم دیماه از ساعت 9 تا 16 به صورت حضوری در همین مکان برگزار میشود. جلسات مطالعاتی هم هفتهای یک بار برگزار خواهد شد.
مهدی فرخیان سپس درباره روند ترجمه «سفر شهادت» عنوان کرد: بعد از ترجمه خانم صدر کلمه کلمه متن را مورد بازبینی قرار دادند. گاهی امام در حال گفتار بودهاند و گاه مباحث را به زبان لبنانی نوشتهاند. پس از بازبینیها و دو بار ویرایش متن، اثر چاپ شده است. این روند خیال خواننده را راحت میکند که کتاب حتیالمقدور به متن اصلی نزدیک است.
او سپس درباره محتوای کتاب ادامه داد: امام در این اثر در مقام نگارش یک کتاب درباره عاشورا نبوده است. او رهبر شیعیان لبنان، اندیشمند و مجتهد بوده و به عرصه اجتماعی ورود پیدا کرده است و همین نکته، نقطه تمایز او با بسیاری از هملباسهایش بوده است.
فرخیان ادامه داد: صحبتهای امام به دلیل پشتوانه فکریشان حاوی اطلاعات مهمی است. این کتاب درباره هدف قیام امام حسین (ع) تحلیلهایی ارائه کرده است. امام موسی صدر هدف امام حسین (ع) را شهادت دانسته است.
او همچنین نکته دیگر را در محتوای کتاب «سفر شهادت»، آسیبشناسی عزاداریها دانست و اظهار کرد: امام به صراحت میگوید نباید به گریه بسنده کرد؛ بلکه باید به اهداف آگاه شد.
فرخیان اضافه کرد: مسأله دیگر پیوند عاشورا با مسائل روز جهان اسلام از جمله فلسطین و لبنان است و میکوشد درسآموزیهایی برای امروز ما داشته باشد. از ویژگیهای دیگر این کتاب، توجه به انسانسازی و مشکلات جامعه است.
او همچنین اظهار کرد: در این اثر امام به نقش و حضور زنان در واقعه عاشورا نیز میپردازد و به سادگی از آن نمیگذرد. امام از واقعه عاشورا برای صلح نیز استفاده کرده و این از دیدگاههای خاص امام است. در دورهای که عاشورا با میلاد مسیح همزمان شده، امام موسی صدر با دادن پیامی از این موضوع به ظاهر تناقضآمیز برای ایجاد صلح و دوستی بین شیعیان و مسیحیان لبنان استفاده کرده است.
در بخش دیگری از این مراسم، محمدحسین رجبی دوانی گفت: چهره علمی امام موسی صدر به درستی شناخته نشده، اما این مؤسسه کار بزرگی در زمینه انتشار آثار امام موسی صدر انجام داده است.
او سپس با اشاره به موضوع کتاب ادامه داد: یکی از نکات این اثر، اصل دانستن مسأله فلسطین است، در حالی که در آن زمان هنوز جریانهای مربوط به فلسطین در جهان اسلام به وجود نیامده بود و تحرکات فلسطینیها مارکسیستی و ملیگرایانه بود، اما اینها باعث نشد که امام مسأله فلسطین را نادیده بگیرد. این مواضع امام شبیه به مواضع رهبران جمهوری اسلامی بوده است.
رجبی همچنین با اشاره به تحلیلهای امام موسی صدر اظهار کرد: نقل وقایع سبب امتیاز این کتاب نمیشود، اما سخنرانیهای امام با تحلیلهایش شناخته میشود و بنای امام موسی صدر بر توجه به اهداف گوناگون امام حسین (ع) بوده است.
او سپس به تشریح تحلیلها و برداشتهای امام موسی صدر از قیام امام حسین (ع) و تأثیرات آن پرداخت و نکاتی را درباره توجه امام موسی صدر به نقش زنان، شباهت حج و زیارت امام حسین (ع) و برافراشته شدن پرچم سرخ بر قبه امام حسین (ع) مطرح کرد.
رجبی دوانی سپس با اشاره به تفاوت بیان هنگام سخنرانی و نوشتار عنوان کرد: همانطور که در آثار مطهری میبینیم که بسیاری از سخنرانیهایشان بدون بازنگری ایشان به صورت کتاب درآمده، در این اثر نیز همینطور است. مطمئنا اگر خودشان میخواستند کتاب بنویسند، متفاوت بود.
او در ادامه به طرح اشکالهای تاریخی و ترجمهیی درباره این اثر پرداخت و گفت: با توجه به اینکه امام موسی صدر رهبری جهان تشیع را برعهده داشته است، خواندن این کتاب را به پویندگان مسیر حق حسینی توصیه میکند.
در بخش دیگری از این نشست، سیدهادی خسروشاهی با اشاره به نکتهای که رجبی درباره اسلامگرایان فلسطینی مطرح کرده بود، گفت: در اینباره حق تاریخی مطلب ادا نشد. واقعیت این است که از آغاز اشغال فلسطین شخصیتهای بزرگی رهبری مبارزه علیه اشغالگران را برعهده داشتند. البته این گروهها بعد از انقلاب فعالتر شدند و انقلاب اسلامی در فعالتر شدن آنها نقش داشته است و نتایج کمکهای اخیر برادران ایرانی را هم در جنگ اخیر هشتروزه غزه دیدیم.
او سپس یکی دیگر از دغدغه امام موسی صدر را معرفی اسلام دانست و گفت: امام موسی صدر از کتابی که به زبان عربی درباره حرمت قمهزنی و عزاداریهای نامشروع نوشته شده و جلال آل احمد آن را با عنوان «عزاداریهای نامشروع» به همراه مقاله دیگری ترجمه و در روزنامه اطلاعات چاپ کرده بود، حمایت کرد.
در پایان این سخنان، با حضور حورا صدر، مهدی فیروزان، مهدی فرخیان و سیدهادی خسروشاهی و جمعی از علاقهمندان از کتاب «سفر شهادت» که به تازگی از سوی مؤسسه فرهنگی - تحقیقاتی امام موسی صدر منتشر شده است، رونمایی شد.