سید «محمد صدر» مشاور سید «محمد خاتمى» رییس جمهورى ایران گفت: مسوولیت
اخلاقى، انسانى و حقوقى ربوده شدن و سرنوشت امام «موسى صدر» رهبر شیعیان
لبنان بر عهده لیبى است.
صدر که براى ابلاغ پیام رییس جمهورى ایران به «امیل لحود» رییس جمهورى لبنان به این کشور سفر کرده بود، روز پنجشنبه در گفتوگویى با خبرنگار «ایرنا» افزود: امام موسى صدر در لیبى مهمان بوده و در آنجا نیز ربوده شده است لذا شخص «معمر قذافى» رهبر لیبى در این باره مسوولیت دارد و باید هرچه زودتر موضع خود را روشن کند.
وى با اشاره به سفر سه روزه خود به لبنان و دیدار با مقام هاى این کشور اضافه کرد: در دیدارهایى که با رییس جمهورى، رییس مجلس ملى و نخست وزیر لبنان داشتم، پرونده امام صدر نیز مطرح شد و همگى با اشتیاق آن را دنبال مىکنند. به گفته صدر، رییس جمهورى لبنان گفت که قوه قضاییه این کشور بطور جدى این قضیه را دنبال مى کند و احضاریه نیز براى قذافى و دیگر مقام هاى لیبیایى فرستاده است.
وى با اشاره به اینکه پرونده امام صدر بطور جدى بوسیله مقام هاى دولتى، خانواده و مردم لبنان بویژه فرهیختگان این کشور در حال پیگیرى است، خبر چندى پیش روزنامه فرامنطقه اى الحیات در مورد دیدار «محمد على ابطحى» مشاور رییس جمهورى ایران با فرزند قذافى را نادرست خواند.
صدر افزود: ابطحى به نمایندگى از سوى آقاى خاتمى این موضوع را دنبال مى کند و امیدوار است با تلاش هایى که انجام مى شود این پرونده به یک نقطه روشن برسد. وى گفت: دولت لیبى هم تا مدتى همکارى مى کرد اما ناگهان همکارى خود را متوقف کرد. امام موسى صدر روز سى و یکم ماه اوت ۱۹۷۸ میلادى در جریان سفر رسمى به لیبى ربوده شد و از آن تاریخ از سرنوشت وى اطلاعى در دست نیست. دولت لیبى ادعا کرده است که امام موسى صدر آن کشور را ترک کرده و به ایتالیا رفته است، حال آنکه دولت و مردم لبنان تاکید دارند که رهبر شیعیان این کشور در لیبى بسر مى برد و شخص «معمر قذافى» مسوول ربوده شدن وى است.
محمد صدر در پاسخ به پرسشى درباره تمدید دوره ریاست جمهورى «امیل لحود»، صدور قطعنامه ۱۵۵۹ شوراى امنیت و حمایت ایران از رییس جمهورى لبنان گفت: تمدید دوره ریاست جمهورى وى ارتباطى به ایران ندارد و در واقع ما از خواست مردم و دولت این کشور حمایت مى کنیم. صدر که با رییس مجلس ملى لبنان نیز دیدارکرد، افزود وى تاکید داشت که کار خلاف قانونى صورت نگرفته است و در پایان دوره «الیاس هراوى» رییس جمهورى پیشین نیز با تمدید دوره سه ساله ریاست جمهورى وى موافقت شد و هیچ گونه واکنش بین المللى نداشت. مشاور رییس جمهورى ایران با بیان اینکه نباید قطعنامه اى به تصویب برسد که مفاد آن به معناى دخالت در امور داخلى کشورها باشد، اظهار داشت: دولت هاى سوریه و لبنان اگر تشخیص دهند که ارتش سوریه باید از این کشور خارج شود و این کار به سود آنها است و این امر هیچ گونه مشکلى در لبنان بوجود نخواهد آورد، این کار صورت خواهد گرفت و بیروت از دمشق خواهد خواست که ارتش خود را خارج کند، اما اگر این خروج مشکلاتى را براى لبنان داشته باشد.
دولت این کشور چنین تصمیمى نخواهد گرفت. قطعنامه ۱۵۵۹ شوراى امنیت سازمان ملل که روز۱۳ شهریور ماه صادر شد، بر لزوم خروج نیروهاى خارجى از لبنان، احترام به حق حاکمیت لبنان و برگزارى انتخابات آزاد ریاست جمهورى در این کشور تاکید مىکند.
صدر در ارتباط با سرنوشت موافقت نامه هاى همکارى میان ایران و لبنان ابرازعقیده کرد: در دیدار با نخست وزیر لبنان این موضوع مطرح شد که برخى موافقت نامهها و یادداشت تفاهم هاى امضا شده به اجرا در نیامده است. در جریان سفر سال گذشته آقاى خاتمى به لبنان ۵۰ میلیون دلار اعتبار در اختیار دولت لبنان قرار گرفت که بر اساس آن شرکت هاى ایرانى در لبنان طرح هایى را به اجرا بگذارند اما این کار بطورکامل انجام نشده است. مشاور رییس جمهورى ایران که روز سه شنبه براى دیدار با مقام هاى بلندپایه لبنان وارد بیروت شد، روز پنجشنبه این شهر را به مقصد تهران ترک کرد.