دادستان شهر رم پایتخت ایتالیا پس از۲۶ سال بار دیگر پرونده اى را براى بررسى نحوه ناپدید شدن امام موسى صدر، گشود.
به گزارش روز سه شنبه خبرگزارى ایتالیا (آنسا)، پرونده جدید، با این پیش فرض گشوده شده است که امام موسى صدر از طرابلس وارد شهر رم شده است. دادستانى رم پس از مفقودشدن امام موسى صدر در سال۱۹۷۸ میلادى پرونده اى را گشود اما این پرونده بخاطر اینکه هیچ مدرکى مبنى بر رسیدن موسى صدر به رم وجودنداشت، بسته شد. امام موسى صدر به عنوان رییس مجلس لبنان در آخرین روز ماه اوت ۱۹۷۸ میلادى در جریان سفرى رسمى به لیبى ناپدید شد که از سرنوشت وى تاکنون اطلاعى بدست نیامده است. درحالى که دولت لیبى بارها اعلام کرده وى طرابلس را ترک کرده و به ایتالیا رفته گروههاى شیعه لبنان معمر قذافى را مسوول این حادثه مىدانند. ایتالیاییها تاکنون دراین خصوص اظهارنظر نکردهاند.
«فرانکو ایونتا» رییس ضد تروریسم رم وظیفه تحقیق در پرونده گشوده شده جدید درباره امام موسى صدر را برعهده دارد. آنسا به نقل از دادستان رم عنوان کرد «فرضیه جدید که مسوولان قضایى درباره آن درحال بحث هستند ورود امام موسى صدر به ایتالیا است که در چارچوب شهادت چند لیبیایى که گفتهاند صدر را هنگام سوارشدن به یک فروند هواپیماى شرکت الیتالیا دیدهاند، قرار دارد».
موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر نظر خوانندگان این خبر را به مطلب زیر جلب مینماید: در این خبر چند نکته قابل توجه است: نکته اول- «دادستانی رم پس از مفقود شدن امام موسی صدر در سال ۱۹۷۸ میلادی پروندهای را گشود اما این پرونده به خاطر اینکه هیچ مدرکی بر رسیدن موسی صدر به رم وجود نداشت، بسته شد».
نکته دوم- «ایتالیاییها تاکنون در این خصوص اظهار نظر نکردهاند» نکته سوم- «فرضیه جدید ورود امام موسی صدر به ایتالیا است که در چهار چوب شهادت چند لیبیای!؟! که گفتهاند صدر را هنگام سوار شدن به یک فروند هواپیمای الیتالیا دیدهاند، قرار دارد» کلیه نکات سه گانه قبلا مطرح وپاسخ قاطع آن داده شدهپاسخ به نکته اول: در این باره به نقل دو حکم صادره از دادگاه ایتالیا اکتفا میکنیم تحقیقات قضایی ایتالیا ودستاوردهای آنپس از آنکه خبرگزاریهای جهان خبر ناپدید شدن امام موسی صدر را منتشر ساختند بلافاصله در تاریخ ۱۳/۹/۱۹۷۸ دادستانی کل ایتالیا در رم فعالیت وتحقیقات خود را آغاز کرد ودستگاههای امنیتی وبازرسی مختلفی به انجام وظائف خود برای روشن شدن این مسأله پرداختند.
تحقیقات بسیار پردامنه و با دقت تمام انجام گرفت و به طور جدی مرزهای خود را کنترل کردند. این تحقیقات پس از دوهفته منجر به نتیجه قطعی زیر شد:
۱- پرواز آلیتالیا به شماره ۸۸۱ که از فرودگاه طرابلس غرب در غروب ۳۱/۸/۱۹۷۸ پرواز کرد دو ساعت تأخیر داشته است.
۲- برخی از مسافران این پرواز اعلام داشتند که مدتی طولانی در فرودگاه طرابلس غرب در انتظار ورود هواپیما بودند ودر جمع خود هیچ کس را با خصوصیات امام صدر وبا لباس روحانی مشاهده نکردهاند.
۳- اظهارات همه مهمانداران زن ومرد در پرواز که ۵ نفر بودهاند ونیز اظهارات تعدادی از مسافران درجه یک هواپیما ثبت وضبط شده است. اینان همگی ورود فردی با هیأت واوصاف امام موسی صدر یا با هر نوع لباس مذهبی را نفی کردهاند.
۴- همة عوامل پلیس گذرنامه در فرودگاه فیومیشینو ونیز ماموران گمرگ هنگام ورود مسافران این پرواز در فرودگاه حضور داشتهاند مورد بازجویی قرار گرفتهاند وهمه، وجود فردی با لباس روحانی ویا فردی با خصوصیات واوصاف امام موسی صدر را نفی کردهاند.
۵- همه ماموران استقبال وحمل چمدانهای میهمانان ودیگر مستخدمان هتل هالیدی این در رم مورد بازجویی قرار گرفتند وهمگی انطباق خصوصیات امام موسی صدر وشیخ محمد یعقوب را با افرادی که نام این دو اطاق را گرفته وساکها وگذرنامههای خود را در آنجا گذاشته وده دقیقه بعد هتل را ترک کرده باشند، نفی کردند. و روشن شد که این دو نفر به تنهایی وارد هتل نشده بودند. بلکه با گروهی از افراد دیگر همراه بودند که همگی به زبان عربی سخن میگفتند. همچنانکه فرمهای هتل توسط این دو فرد اما به نام امام صدر وشیخ یعقوب نوشته وامضاء شده است. ونیز روشن شد که این دو میهمان حدود ساعت ۱۰ صبح یعنی یازده ساعت پس از ورود هواپیما آلیتالیا به شماره ۸۸۱ به فرودگاه رم در ساعت ۲۳ وارد هتل شدهاند.
۶- روشن شد که در چمدانهای امام صدر که در هتل جامانده است لباسها، اوراق، پروندهها ودیگر وسایل شخصی به گونهای بهم ریخته است که مشاهدات بازرسان نشان داده که دستانی بیگانه پیشتر محتوای این چمدانهای را خالی کرده، سپس آن را به جای خود برگرداندهاند.
۷- همچنین روشن شد که عکس امام صدر در گذرنامهاش یکباره کنده شده وسپس مجدداَ الصاق شده است. مقامات امنیتی وقضایی ایتالیا تحقیقات دقیق خود را با حکم قاضی تحقیق رم در تاریخ ۷/۶/۱۳۷۹ مبنی بر قطعی بودن این نکته که امام وهمراهانش با پرواز آلیتالیا لیبی را ترک نکرده وبا هیچ وسیله نقلیهای به ایتالیا نیامدهاند، به پایان رساندند.
اظهارات معاون دادستان کل ایتالیا مورخ ۱۹/۵/۱۳۷۹ تأکید بسیار دارد که اینان هرگز لیبی را ترک نکردهاند. دولت ایتالیا رسماً به دولت لبنان ومجلس اعلای شیعیان لبنان و دولت سوریه ودولت جمهوری اسلامی ایران ابلاغ کرده است که امام صدر ودو همراه او هرگز به ایتالیا پا نگذاشته واز آن عبور نکردهاند. تحقیقات قضایی مجدد ایتالیا مقامات لیبی در تاریخ ۱۵/۲/۱۹۸۰ از مقامات ایتالیا خواستند مجدداَ درباره این قضیه تحقیقات قضایی به عمل آورند واین درخواست را با تحقیقات یک نیروی امنیتی موهوم لیبی همراه ساختند.
بعدها معلوم شد چنین تحقیقاتی وجود نداشته است. دستگاه قضایی ایتالیا از نو تحقیقات گستردهای را صورت داد وبه مدارک جدیدی دست یافت وبازپرس ایتالیایی به لیبی وسپس به لبنان سفر کرد وبه سخنان شاهدان متعددی گوش فرا داد و در میان این شاهدان کسانی که در مدت حضور امام در لیبی با ایشان همنشین وهمسخن شده بودند، او را با دو همراهش دیده بودند که از هتل الشاطیء در طرابلس راهی نشست با قذافی شده بودند (که پس از آن ربوده شدند.) ودیگر به هتلی که چمدانهایشان در آن مانده بود برنگشتند. در نهایت دستگاه قضایی ایتالیا تصمیم خود را مبنی بر تأیید نتیجه اولین تحقیقات ایتالیا اعلام کرد. به علاوه تصریح کرد که تحقیقات دستگاه امنیتی لیبی دروغی بیش نیست. پاسخ به نکته دوم: دو حکم مذکور در پاسخ به نکته اول نشان میدهد که ایتالیاییها تاکنون در این خصوص بیش از چند بار وبه صورت قاطع در این مورد اظهار نظر کردهاند.
تذکر به نکته سوم: اکنون علاوه بر اطلاعات کلیه شخصیتها سرویسهای اطلاعاتی جهان شخص قذافی در سال ۲۰۰۲ وشخص سیف الاسلام، فرزند او، اعتراف کردهاند که امام موسی صدر در لیبی ربوده شده واحکام دادگاههای ایتالیا ولبنان جعلی ودروغ بودن ادعاها این شاهدان لیبیایی که در خبر نقل شده است را ثابت کرده است.