استاد مركز مطالعات استراتژیك خاورمیانه در سمینار «امام موسی صدر، فرزند ایران، مسیح لبنان» رویكرد ایشان را انسان محور دانست.
به گزارش سازمان اسناد و كتابخانه ملی ج.ا.ا، سمینار علمی «امام موسی صدر، فرزند ایران، مسیح لبنان» امروز صبح (سه شنبه ۱۷ آبان) در مركز همایش های سازمان برگزار شد.
در این نشست كه با حضور دكتر اسحق صلاحی رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران، دكتر محمد علی مهتدی استاد مركز مطالعات استراتژیك خاورمیانه و حورا صدر فرزند امام موسی صدر و رئیس موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد، گزارشی از وضعیت امام موسی صدر، تحلیل شخصیت و زندگی وی و تاثیرات ایشان در تحولات لبنان و منطقه خاورمیانه، پرداخته شد.
رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران در این مراسم، تجلیل از مقام بزرگانی كه رنج دوری از وطن، مهاجرت و مجاهدت را برای پیروزی بر استكبار و استثمار به جان خریدند را یك تكلیف دانست و گفت: هیچ قیام و خروشی بر علیه استكبار جز با حركت مستقیم روحانیون اتفاق نیافتاده است كه این موضوع با تورق تاریخ كاملاً مشخص است.
وی با اشاره به انساب امام موسی صدر و جایگاه مرجعیت ایشان در شیعه، ادامه داد: وی از ارادتمندان امام و هم نسلان شهید بهشتی و دكتر چمران بودند كه پس از فوت مرجعیت شیعه لبنان، به عنوان "ناجی لبنان"، از جایگاه ویژه ای برخوردار می شوند.
دكتر صلاحی از توجه ویژه امام موسی صدر به كتابخانه ها اشاره كرد و گفت: در كتاب "روایت عشق" استاد عطاردی نقل می شود كه در دیدار با امام موسی صدر، ایشان از استاد عطاردی مسئولیت كتابخانه مركزی در بیروت را خواستار می شوند كه نشان دهنده توجه امام موسی صدر به این محل مهم فرهنگی در مركز سیاسی لبنان است.
وی در پایان اظهار امیدواری كرد: با توجه به رایزنی های جمهوری اسلامی ایران با شورای انتقالی لیبی خبرهای خوبی از امام موسی صدر داشته باشیم و جهان اسلام از بركات وجودی ایشان بهره مند شوند.
در این مراسم دكتر مهتدی نیز در سخنانی در تحلیل شخصیت امام موسی صدر گفت: وی به جامعه ای در جنوب لبنان وارد شد كه جامعه تشیع هیچ تشكیلاتی نداشت و از حمایت و پایگاه خارجی مانند دیگر فرقه های لبنان بهره مند نبود.
وی ادامه داد: امام موسی صدر به سازماندهی تشكیلات برای شیعیان لبنان اقدام می كند و حمایت سازمان های سیاسی، اقتصادی و مذهبی را به كار می گیرد. مركز مطالعات، خیریه ، مجلس اعلای شیعیان لبنان را برای دفاع از حقوق شیعیان و جنبش عمل را برای مقاومت مناطق شیعه نشین لبنان در برابر اسرائیل راه اندازی می كند.
مهتدی با اشاره به انسانی بودن گفتمان امام موسی صدر افزود: وی هیچ گاه از گفتمان های فرقه ای استفاده نكرد. در بیانیه های ایشان نشانی از فرقه گرایی دیده نمی شود، بلكه رویكردی انسان محور داشت، انسان مومنی كه می توانست هر مذهبی داشته باشد و راه خدا و پیامبران را ادامه می دهد.
وی به نفوذ و تاثیرگذاری شخصیت جذاب امام موسی صدر اشاره كرد و گفت: از همه مساجد، كلیساها، مجامع رسمی سنی و مدارس لبنان از ایشان برای سخنرانی دعوت می كردند. زنان مسیحی از ایشان به مسیحی كه ظهور آن وعده داده شده است، یاد می كردند و عبای ایشان را متبرك می دانستند.
مهتدی افزود: امام موسی صدر عصاره همه مجاهدت ها و تلاش های فكری، فقهی و مبارزاتی بود كه پس از قرن ها در لبنان ظهور كرد و به گفته آیت الله موسوی اردبیلی ۵۰ سال جلوتر از زمان خویش را می دید و در جهت آن حركت می كرد.
همچنین در این سمینار كتاب ۲ جلدی " سیره و سرگذشت امام موسی صدر" معرفی شد. جلد اول از "دوران قدیم تا ۱۹۷۵" زمان شروع جنگ داخلی لبنان و جلد دوم از "سال ۱۹۷۵ تا ۱۹۷۸" زمان ربوده شدن امام موسی صدر است.
امام موسی صدر در سال ۱۹۷۸ با دعوت رسمی به لیبی سفر و با قذافی دیدار كرد و بعد از آن زمان ناپدید شده است. پس از سقوط دیكتاتور لیبی تلاش های مجامع لبنان و جموری اسلامی ایران برای پی گیری وضعیت وی آغاز شده است.