در تمام این سالها لبنانیها بیش از ایرانیها پیگیر سرنوشت امام موسی صدر بودهاند. در جدیدترین پیگیریها هم لبنانیها پیشگام پیگیری بودهاند.
با مرگ قذافی و معتصم فرزندش و آوارگی دیگر اعضای خانوادهاش هیئت بلندپایه لبنانی برای پیگیری پرونده امام موسی صدر رهبر ایرانی شیعیان لبنان وارد طرابلس شد. این در حالی است که هنوز گزارشی از حضور هیئت ایرانی در لیبی منتشر نشده است. امام موسی صدر در سال ۱۹۷۸ در لیبی توسط معمر قذافی ربوده شد. در تمام این سالها لبنانیها بیش از ایرانیها پیگیر سرنوشت امام موسی صدر بودهاند. در جدیدترین پیگیریها هم لبنانیها پیشگام پیگیری بودهاند.
یک مقام مسئول و نزدیک به رئیس پارلمان لبنان از حضور هیئتی لبنانی در لیبی برای پیگیری سرنوشت امام موسی صدر خبر داده است. علی حمدان، مشاور نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه اظهار داشت: هیئت لیبیایی روز چهارشنبه هفته گذشته وارد لیبی شده و دیدارهایی را با مسئولان جدید این کشور از شورای ملی انتقالی آغاز کرده است.
وی گفت: از اظهارات و مواضع شورای ملی انتقالی لیبی برمیآید که آنها توجهی ویژه به مسئله روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر دارند. در همین حال طلال حاطوم، مسئول رسانهای جنبش امل لبنان نیز از نشانههای مثبت درباره پرونده امام موسی صدر خبر داد. وی گفت: تمامی نشانهها حاکی از آن است که مدرکی که ثابت کند امام موسی صدر و همراهانش توسط قذافی ترور شدهاند، وجود ندارد.
امام موسی صدر که برای آخرین بار در ۳۱ اوت ۱۹۷۸ در لیبی مشاهده شده، پس از آنکه ۲۵ ماه اوت براساس دعوت رسمی به این کشور سفر کرده بود، ناپدید شد. در ماه اوت سال ۲۰۰۸ سیستم قضایی لبنانی اتهامی را علیه معمر قذافی، دیکتاتور مخلوع لیبی مطرح کرده و وی را به تحریک برای ربودن امام موسی صدر متهم کرد.
فرار احتمالی سیفالاسلام به نیجر
در همین حال خبر دیگری از لیبی حکایت از آن دارد که یک مسئول بلندپایه شورای انتقالی لیبی اعلام کرد که سیفالاسلام قذافی به نیجر فرار کرده است. یک مسئول بلندپایه شورای ملی انتقالی لیبی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز، اعلام کرد که سیفالاسلام قذافی، پسر دوم دیکتاتور سابق این کشور از مرز لیبی گذشته و وارد خاک نیجر شده است.
این مسئول بلندپایه که خواست نامش فاش نشود، اظهار کرد که سیفالاسلام هماکنون با مسئولان مالی آفریقای جنوبی و یک کشور همسایه دیگر تماسهایی دارد تا چگونگی فرار به این کشورها را بررسی کند، اما تاکنون تضمینی در این باره دریافت نکرده است. خبرگزاری رویترز، به نقل از این مسئول لیبیایی همچنین اعلام کرد که سیفالاسلام قذافی میخواهد خود را تحویل دهد،
چرا که میترسد هنگام دستگیری در لیبی کشته شود اما تاکنون راهی برای تسلیم شدن پیدا نکرده است. از سوی دیگر، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یکی از مشاوران رئیسجمهوری نیجر اعلام کرد که عبدالله السنوسی، رئیس سازمان اطلاعات نظام سابق لیبی پس از آنکه مدتی را در منطقه صحرایی شمال نیجر گذرانده بود، به خاک مالی وارد شده است.
مشاور رئیسجمهوری نیجر که خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد که عبدالله السنوسی چهارشنبه شب از طریق منطقه «کیدال» در مرز این کشور وارد خاک نیجر شده بود و هنگام ورود از سوی ۱۲ نفر محافظت میشد. وی افزود، السنوسی در کاروانی بود که توسط افراد قبیله الطوارق مالی رهبر میشد.
این مسئول نیجری، همچنین اعلام کرد که سیفالاسلام نیز در راه مالی است و هماکنون در مرز جزایر با مالی به سر میبرد. مشاور رئیسجمهوری نیجر که خود نیز از رهبران قبیله الطوارق است، تاکید کرد که قبیله وی هماکنون مسئولیت حمایت از سیفالاسلام و السنوسی را برعهده دارند و آنها تاکنون از منطقه صحرایی خارج نشدند.
قبیله الطوارق که از حامیان اصلی معمر قذافی به حساب میآید، جلسهای برگزار کرد تا موضعی درباره حمایت یا عدم حمایت از مسئولان نظام سابق لیبی اتخاذ کند، چرا که دولت نیجر رسما از انقلابیون لیبی حمایت کرده است. این در حالی است که مسئول امنیتی کشور مالی اعلام کرده که نمیتواند خبر ورود السنوسی به خاک این کشور را تایید کند. از سوی دیگر نخستوزیر و سفیر سابق لیبی در سازمان ملل که هماکنون در بازداشت شورای ملی انتقالی لیبی در طرابلس به سر میبرد، دچار شکستگی از ناحیه پا و دیگر مجروحیتها شده و خویشاوندان وی مدعی هستند که این آثار حاکی از تلاش انقلابیون برای کشتن وی است.
این خبر چند روز پس از کشف ۳۰۰ جسد از متحدان قذافی در «سرت» اعلام شد و نگرانیها را نسبت به تحریم و اعدامهای سیاسی از سوی شورای ملی انتقالی لیبی افزایش داد. «عادل خلیفه»، برادر همسر «ابوزید دردا»، سفیر و نخستوزیر سابق لیبی در نامهای به رئیس نیجریایی شورای امنیت سازمان ملل نوشت:
از شما میخواهیم که درباره این مسئله به ما کمک کنید و زنده ماندن او را تضمین کنید. به نوشته مجله «فارین پالیسی»، این موضوع تایید شده که نخستوزیر سابق لیبی از طبقه دوم زندان توسط نگهبانان به پایین پرت شده و بهشدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. این در حالی است که رسانههای لیبی تاکید دارند که دردا برای فرار از زندان یا خودکشی خود را از پنجره به بیرون پرت کرده است.
دیدهبان حقوق بشر دو هفته پیش از وقوع این رویداد، از دردا دیدن کرده و وضع وی را مساعد گزارش کرده بود. به خانواده نخستوزیر سابق لیبی گفته شده است که وی در بیمارستان طرابلس بستری است، اما آنها نمیتوانند به هیچ طریقی با وی ارتباط برقرار کرده و از وضع وی مطلع شوند؛ چراکه تحت شدیدترین تدابیر امنیتی در بیمارستان بستری است.
تمدید عملیات لیبی تا دو ماه دیگر
در همین حال دبیرکل ناتو تاکید کرد که عملیاتهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در لیبی ۳۱ اکتبر (۹ آبان) به پایان میرسد. آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو همچنین تصریح کرد که وی انتظار ندارد ناتو نقش مهمی در لیبی پس از قذافی ایفا کند. به گزارش خبرگزاری شینهوا، راسموسن پس از دیدار با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در کنفرانسی خبری گفت که ناتو تصمیم رسمی خود را درباره پایان ماموریت لیبی زمانی که نهاد تصمیمگیری این سازمان دیروز (جمعه) در بروکسل تشکیل جلسه دهد، اتخاذ میکند.
راسموسن در پاسخ به سوالی درباره درخواست شورای ملی انتقالی از ناتو برای تمدید فعالیتهایش در لیبی تا پایان سال ۲۰۱۱ گفت که وی پیشبینی نمیکند ناتو نقش مهمی در لیبی پس از قذافی ایفا کند. راسموسن افزود: ما میتوانیم در حرکت لیبی به سوی دموکراسی یا اصلاحات در امور دفاعی و امنیتی به این کشور کمک کنیم اما انتظار ایفای نقش فراتر از این اقدامات برای ناتو در لیبی ندارم.
دبیرکل ناتو همچنین خاطرنشان کرد که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) همچنان به افغانستان پس از خروج نیروهای خارجی از این کشور در سال ۲۰۱۴ کمک خواهد کرد. مرکل نیز قول داد که آلمان بودجه رسانی امور آموزش نیروهای امنیتی افغان فراتر از سال ۲۰۱۴ را ادامه دهد. آلمان قرار است پنجم دسامبر (۱۴ آذر) میزبان کنفرانسی بینالمللی درباره آینده افغانستان باشد.