پیگیری پرونده «امام موسی صدر» یکی از موضوعات دشوار سیاسی از ابتدای ربوده شدن او در لیبی تاکنون بوده است.
بهمنظور روشن شدن زوایای مختلف این پیگیری و تحولات اخیر در لیبی، گفتوگویی با «صلاح فحص»، معاون دفتر جنبش امل در تهران انجام دادیم که از نظر میگذرد:
چه پیگیریهایی از سوی جنبش امل و ایران برای پیگیری پرونده امام موسی صدر صورت گرفته است؟
جنبش امل در لبنان تلاش زیادی در این رابطه کرده است. دادستان لبنان با توجه به مدارک و اسناد موجود حکم جلب ۱۲ نفر از مقامات لیبی از جمله معمر قذافی را صادر کرده است. بر این اساس، چندبار جلسه دادگاه تشکیل شد، اما قذافی حضور پیدا نکرد. لذا دادگاه لبنان، حکم جلب او را به اینترپل داده است. از سوی دیگر، قضیه امام موسی صدر به شورای عالی قضایی لبنان ارجاع شده است که در خصوص امور امنیت ملی کار میکند. قضیه امام موسی صدر جزو قضایای امنیت ملی لبنان است. جلسه اول تشکیل شد، اما جلسه دوم بهدلیل فقدان دولت در لبنان تشکیل نشد.
در ایران نیز کمیسیون اصل ۹۰ بیانیهای منتشر و پیگیریهایی نیز صورت داده است. ایران چندین بار لیبی را محکوم و از این کشور خواسته است تا امام موسی صدر را آزاد کند. ایران در حال پیگیری این موضوع است. اما نکته اینجاست که همه ما در برابر مسأله امام موسی صدر مقصریم. کارهایی صورت گرفته، اما کافی نبوده است. باید بیشتر کار کنیم تا این مسأله بهخوبی حل شود.
چه نشانههای دال بر زنده بودن ایشان وجود دارد؟
ما اطلاعاتی داریم که نشان میدهد امام موسی صدر زنده است، اما بهلحاظ امنیتی نمیتوان موضوع را تشریح کرد. به مناسب سال روز ربوده شدن امام موسی صدر بیانیهای در حال انتشار داریم که در آن بر دلایلی تأکید شده است که نشان از زنده بودن امام موسی صدر دارد. کسانی هستند که گفتهاند ایشان زنده هستند. این در حالی است که خلاف این موضوع هنوز ثابت نشده است. با توجه به اطلاعاتی که ما داریم نشان میدهد که امام موسی صدر زنده است و از زندانی به زندان دیگر منتقل شده، اما بهدلیل مسائل امنیتی نمیتوان وارد جزییات شد.
علت اصلی ربایش امام موسی صدر چه بود؟
امام موسی صدر، رهبری برای کل زمانها و مکانها بود. وی عالم، دانشمند و مجتهدی بود که مردم در لبنان و جهان اسلام دوستش داشتند. در کلیسا در خصوص اسلام سخنرانی میکرد. در نزد مردم محبوب و مخالف ظلم و ستم بود. مخالف اسراییل بود. همانطور که میدانید مادر معمر قذافی یهودی بود و امام موسی صدر هم با روش ظالمانه و همکاری لیبی و اسراییل به مخالفت میپرداخت. بهخاطر همین او را ربودند.
بعد از سرنگونی قذافی شرایط پیگیری این پرونده چگونه است؟
برای پیگیری قضیه امام موسی صدر در لبنان هیأتی متشکل از وزیر امور خارجه تشکیل شده است و ما در حال پیگیری این موضوع هستیم که دریابیم چه روشهایی برای آزادسازی امام موسی صدر وجود دارد. ما در حال هماهنگی با لیباییها در اینخصوص هستیم