در حالی که در سالروز ربوده شدن امام موسی صدر، نایب رئیس مجلس اعلای شیعیان لبنان امروز از «معمر قذافی» رهبر لیبی خواسته تا سرنوشت امام موسی صدر و همراهانش را روشن کند روز دوشنبه خبرگزاریها از سفر رهبر لیبی در سالگرد انعقاد پیمان دوستی با ایتالیا به این کشور خبر دادند.
سفری که همچون همه سفرهای خارجی قذافی با حاشیهها خاص او همراه بوده است و چادر عربی وی به باغ سفارت لیبی در رم منتقل شد تا رهبر لیبی در آن اقامت کند. امام موسی صدر که ۳ شهریور سال ۱۳۵۷ و در آخرین مرحله از سفر دورهای خود به کشورهای عربی، بنا بر دعوت رسمی معمر قذافی به کشور لیبی سفر کرد، ۶ روز بعد دیگر از او خبری نشد. طرابلس مدعی است که امام موسی صدر بعد از لغو دیدار خود با یک هواپیما به ایتالیا رفته، ادعایی که از همان زمان رم آن را رد کرده است.
بر همین اساس علاقمندان این روحانی ایرانی معتقدند که دولت لیبی به دلایل سیاسی وی را ربوده است. چه موضوعی میتواند موجب شود قذافی سایه سنگین اتهام ۳۰ ساله درباره ربودن امام موسی را بپذیرد؟ خصوصیات شخصیتی رهبر لیبی و ادعای رهبری جهان عرب شاید یکی از دلایل این امر باشد. ۳۰ آبان سال گذشته بود که جنبش امل لبنان فایلی از صدای معمر قذافی منتشر کرد که در آن رهبر لیبی با حالتی عصبانی سخنانی درباره امام موسی صدر به زبان میآورد.
در این قطعه صوتی که به نظر میرسد مربوط به قبل از ناپدید شدن موسی صدر باشد، قذافی، رشد و نفوذ امام موسی صدر در جنوب لبنان را به شاه و ساواک نسبت میدهد و در سخنان خود شیعیان لبنان را «متحدان اسرائیل» مینامد هر چند چندی بعد در چرخشی۱۸۰ درجهای به تمجید از شیعان و امام موسی صدر میپردازد. در سال جاری هم «الشرق الأوسط» به نقل از یک مقام لیبیایی که خواست نامش فاش نشود، نوشت که قذافی از «عمرو موسی» دبیرکل اتحادیه عرب خواسته است تا شیعیان لبنان را به همسو شدن با تلاشهای لیبی درباره ربوده شدن امام موسی صدر متقاعد کند. اما موضع گیریهای رهبر لیبی تنها به همین مورد متوقف نمیماند.
بر اساس مدارک منتشر شده در کتاب «گزارش کمیته پیگیری سرنوشت امام موسی صدر» قذافی در گفتوگوی که در سال ۲۰۰۲ با شبکه تلویزونی الجزیره دارد وقتی مجری از او سوال میکند دولت لبنان قصد دارد کمیتهای را برای پیگیری مساله ربوده شدن امام موسی صدر تشکیل دهد با ناراحتی میگوید: «این حرفها از نظر من بیهوده و بیمعناست» او چندی بعد هم در سخنرانی در شهر سبها برای نخستین بار به صورت صریح درباره ربوده شدن امام موسی صدر موضع گیری کرد: «نکتهای هم درباره موسی صدر بگویم، موسی صدر که... نمیدانم چه سالی به دعوت ما به لیبی آمد، یعنی ما برایش دعوتنامه فرستادیم، مثل همه شخصیتهای دیگری که در جشن سالگردانقلاب لیبی شرکت میکنند مثل همین که در این اواخر بر پا شد و ناپدید شد...ای کاش شما میدانستید که چه شخص یا گروهی مسوول ربودن اوست و یا چه کسی میتواند کمک کند... باید معلوم شود امام موسی صدر چطور ربوده شد.» این اظهارات در شرایطی بیان میشود که ظاهرا وی در خلال جشنهای چهلمین سالگرد انقلاب نظامیان علیه سلطنت ادریسی لیبی در اوایل سپتامبر ۲۰۰۹، در دیدار با گروهی از جوانان و چهرههای فرهنگی ـ هنری شمال آفریقا و در پاسخ به پرسش یکی از شرکت کنندگان پذیرفته است که با امام موسی صدر دیدار کرده است.
این دیدار به گفته او بدون هیچ مشکلی برگزار شده است ولی در عین حال او تکرار کرده است که او دیگر خبری از سرنوشت امام موسی صدر پس از انجام این دیدار ندارد، قذافی کوشش کرده با تجلیل از صدر و تخفیف مشکلات فیمابین، بار دیگر ناپدید شدن او را اسرارآمیز تلقی کند و خود و حکومت خود را از آن تبرئه کند. در شرایطی که لیبی بعد از سالها سقوط هواپیمای پان امریکن بر فراز دهکده لاکربی اسکاتلند در سال ۱۹۸۸ را پذیرفت آیا در نهایت ماجرای ربوده شدن امام موسی صدر در شنزارهای طرابلس مشخص خواهد شد؟