هفت نفر از اعضاي جنبش امل برای انجام ملاقاتهايي درباره قضیه امام موسی صدر به ايران دعوت شديم. و خوشبختانه با مسئولان ايراني و مراجع قم ديدار كرديم.
خلیل حمدان عضو هیئت رئیسه جنبش امل است و به لحاظ حزبی سرپرستی هیئت اعزامی جنبش امل به ایران را برعهده داشت. هیئتی متشکل از دو نماینده، یک قاضی و یک وزیر لبنانی از اعضای جنبش امل که به همراه عادل عون، مسئول دفتر جنبش امل در تهران، به دیدار مسئولین و مراجع رفتند.حمدان در این گفتوگو با مروری بر اهداف سفر گروه به ایران، به نکته مهمی اشاره کرد و آن اینکه پرونده امام موسی صدر در ایران متولی مشخصی ندارد.
هدف از این سفر چه بوده است؟
- هفت نفر از اعضای جنبش امل برای انجام ملاقاتهایی درباره قضیه امام موسی صدر به ایران دعوت شدیم. و خوشبختانه با مسئولان ایرانی و مراجع قم دیدار کردیم. آیتالله مکارم، آیتالله وحید خراسانی و حجتالاسلام شهرستانی نماینده آیتالله سیستانی مراجعی بودند که تاکنون با آنها دیدار کردهایم. همچنین با مسئولان و وزیر خارجه وزارت خارجه، دکتر علی ولایتی و رئیس مجمع جهانی اهل بیت آقای اختری نیز دیدار کردیم.
درباره امام موسی صدر چه گفتوگوهایی انجام شد؟
- لازم نبود تلاشی بکنیم برای اینکه برای این مقامات قضیه امام موسی صدر را تشریح کنیم زیرا آنان خود همه چیز را میدانستند مثلا آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله وحید خراسانی از دوستان امام صدر بودهاند و با امام همکاری کردهاند. آیت الله مکارم شیرازی در تحریریه نشریه مکتب اسلام همکار امام موسی صدر بود و در ان سالها برای اصلاح شیوههای تدریس و روشهای درسی حوزه علمیه تلاشهای مشترکی داشتهاند. ایشان برای ما خاطرات بسیاری را از امام موسی صدر تعریف کردند.
موضع مراجع در اینباره چه بود؟
- مراجع موضعی بسیار جدی برای حضور بیشتر ایران در پیگیری پرونده داشتند. خیلی بیشتر از آنچه اکنون وجود دارد و جاری است. برای اینکه در این پرونده به نتیجه واضحی برسیم. طبیعتاً ما اطلاعات کافی داریم. این سؤال بیموردی است که بپرسیم امام موسی صدر کجاست. امام موسی صدر در لیبی ربوده شده است و لیبی مسئول ربودن اوست. معمر قذافی مسئول است. من معتقدم امام زنده و در لیبی است. ما و مسئولان جمهوری اسلامی باید برای آزادی امام موسی صدر و دو همراهش و بازگرداندن او به خانواده و کشورش و به جمهوری اسلامی تلاش کنیم. این قضیه قضیهای است که همه آزادگان در دنیا به آن اهمیت میدهند و دیدیم که مسئولان جمهوری اسلامی ایران هم توجه به این قضیه دارند.
شما چقدر پیگیر اقدامات دولت ایران هستید؟
- در ایران در مجلس شورای اسلامی کمیتهای برای پیگیری قضیه امام موسی صدر وجود دارد (کیمسیون اصل نود). متأسفانه بعد از فوت رئیس سابق این کمیسیون، آیت الله فاکر، این کیمسیون بیسرپرست ماند. ایران باید راه جدیدی را برای بررسی پرونده امام موسی صدر تأسیس کند. و مشخص شود چه کسی مسئول این پرونده است. هم چنان که در جنبش امل نیز برادر عزیز ما نبیه بری مسئول این پرونده است. اما در ایران چه کسی مسئول است؟ رئیس جمهوری مسئول است مجلس شورا مسئولیتی دارد؟ ایران توانست ریگی را در هواپیما دستگیر کند. امکانات و متخصصانی که در ایران وجود دارد در لبنان و نزد ما موجود نیست. اما ما و ایران میتوانیم در این قضیه با هم همکاری کنیم. در نهایت باید بگویم که مسئله امام موسی صدر احتیاجی به کشف حقیقت ندارد. حقیقت واضح است و هیچ ابهامی در آن نیست. که امام موسی صدر و دو همراهش را قذافی مخفی کرده است و آنان هنوز در لیبی در زندان هست. حرکت امل و شیعیان لبنان و جمهوری اسلامی ایران طرفهای درگیر در این قضیه هستند. زیرا امام موسی صدر لبنانی و ایرانی است و او در انقلاب جمهوری اسلامی ایران نقش داشته است و او مقاومت را در لبنان تأسیس کرده است و به همین دلیل ما عقیده داریم که در این مسئله با یکدیگر اشتراک و همکاری بایدداشته باشیم.
دلایل حیات امام موسی صدر از نظر شما چیست؟
- به هر حال اصل بر حیات امام موسی صدر و است و قاعده استصحاب نیز همین را میگوید. یعنی این مسئلهای است که خلاف آن دلیل میخواهد نه خود آن. و ما هر سخن و هر گفتهای را که مبنی بر شهادت امام موسی صدر باشد رد میکنیم. حدود پنج سال است که میبینیم روابط جمهوری اسلامی و ایران با لیبی رو به بهبود دارد.
آیا شما با مسئولان جمهوری اسلامی ایران در باره این موضوع گفتگویی کردهاید؟
- ما در حقیقت احساس نمیکنیم که ارتباط ایران و لیبی از قبل بیشتر شده باشد. اینجا گفتگوهایی بوده است. احمدینژاد به لیبی نرفت و همچنان رهبر ایران هم گفت که این ارتباط محدود به امور ضروری میماند. ارتباطات بر سر علاقه نیست. و هر مسئلهای که بین ایران و لیبی وجود داشته باشد مسئله امام موسی صدر هم در آن میان هست. و ایران در این مسئله ذیحق است و خودش طرف قضیه است.