همایش بینالمللی «امام موسی صدر، انسان عقل و اخلاق» در محل دانشکده اقتصاد و علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد، روز شنبه هشتم اسفندماه ۸۸ برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) شعبه خراسان رضوی، این همایش با حضور «حوراء صدر»، دختر امام موسی صدر، «زینل موسوی»، سفیر لبنان در ایران، دکتر «هادی وکیلی»، دبیر علمی همایش، دکتر «علیرضا عاشوری»، رییس دانشگاه فردوسی، آیتالله «محمد واعظزاده خراسانی»، رییس سابق مجمع بینالمذاهب اسلامی و برخی از میهمانان ویژه از جمله «شیخ مصطفی ملص»، «حسن قبلان» از کشور لبنان و پدر «آنتوان ضوء» از جماعه مسیحیت لبنان و دیگر اساتید دانشگاه برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه این همایش ابتدا دکتر «علیرضا عاشوری»، رییس دانشگاه فردوسی به صحبت پرداخت و گفت: امام موسی صدر اعتقاد داشت که جهل، اساسیترین علت محرومیت محرومان است، از این جهت کوشید تا سطح آگاهی، بصیرت و دانش محرومان را ارتقا دهد.
وی اظهار کرد: امام موسی صدر در طی سالهای زندگی در لبنان همواره در تلاش بود تا در میان شیعیان و اهل سنت و مسیحیان پیوند برقرار سازد تا همه بتوانند در کنار هم در جهانی بهتر زندگی کنند. عاشوری افزود: امام موسی صدر بخش مهمی از تلاشهای خود را صرف ساختن جامعهای مقاوم و رسیدگی به مناطق ویران شده در اثر هجوم اومانیسم غربی و جنگلهای داخلی کرد و ما امروز در این همایش گرد هم آمدهایم تا با مراجعه به سخنان و عملکرد امام موسی صدر، منظومه فکری او را استخراج، بررسی و به نسل جوان معرفی کنیم چرا که شیوه تفکر وی حلال و راهگشای مشکلات امروزی جامعه ما است.
وی اظهار کرد: امام موسی صدر خود را وقف کمک به ارتقای جامعه انسانیت کرد، زیرا عقیده داشت، ایمان به انسان، بعد زمینی ایمان به خدا است و در مدت زمان زندگی در لبنان، تلاش تا جایی که حتی یک محروم، چه شیعه و چه سنی و چه حتی مسیحی باقی نماند را سرلوحه کار خویش قرار داد.
سپس «حوراء صدر»، دختر امام موسی صدر به سخنرانی پرداخت و گفت: امام موسی صدر معتقد بود نخستین وظیفه دینی به کارگیری همه امکانات بشری برای خدمت به انسان و انسانیت است.
وی اظهار کرد: امام موسی صدر با همه محرومان لبنان از تمام طوایف هم قسم شد تا رفع کامل محرومیت، دست از مبارزه بر ندارد و بدین سبب امام محرومان نام گرفت.
وی افزود: تاریخ معاصر لبنان گواه تلاشهای بیوقفه ایشان برای ارتقای سطح زندگی انسان و مبارزه با ظلم است.
وی ادامه داد: اسارت امام موسی صدر پس از ۳۱ سال نشاندهنده این است که مجموعه پیگیریهای صورت گرفته برای آزادی وی، شایسته و لایق مقام او نبوده است.
حوراء صدر تصریح کرد: امام موسی صدر منشوری را به نام منشور جنبش محرومان تدوین کرده بود که بر اساس ایمان به انسان و آزادی و کرامت او استوار است و وی در راه رسیدن به این مهم دست به هرگونه مبارزه با ظلم، استبداد و محرومیتی که انسانها را تهدید میکرد، زد و از هیچ تلاشی در این راه دریغ نکرد.
وی تأکید کرد: امام موسی صدر آزادی را به رسمیت شناختن کرامت انسان معنا کرد اما دریغ که مدافع سرسخت کرامت و آزادی انسان هنوز در بند است و از آزادی محروم.
حوراء صدر گفت: از جمله محورهای فعالیت امام موسی صدر در طی دو دهه حضور او در لبنان میتوان به فقرزدایی و رفع محرومیت از محرومان از هر دین و طبقه و ناحیه، تلاش برای وحدت مسلمانان و گفتوگو و همزیستی میان پیروان ادیان، تأسیس نهادهای گوناگون مردمی برای مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود، تأسیس مقاومت و جامعه مقاوم در برابر اسراییل و تلاش برای توقف جنگ داخلی و بازگرداندن صلح به لبنان و حفظ استقلال و تمامیت ارضی آن اشاره کرد.
پس از سخنان تأثیرگذار دختر امام موسی صدر، دکتر «هادی وکیلی»، دبیر همایش به ایراد سخن پرداخت و گفت: امام موسی صدر توانست بسیار هنرمندانه بین آموزههای مکتبی اسلام و شرایط زمان خویش ارتباط و هماهنگی برقرار سازد.
وی اظهار کرد: اگر ایمان و عقل در کنار اخلاق قرار گیرد، میتواند تمام مشکلات جوامع بشری را حل کند همانطوری که در مقایسه لبنان، قبل و بعد از امام موسی صدر حل این مشکل کاملاً مشهود است.
وکیلی افزود: این همایش پنجمین همایش علمی ــ پژوهشی امام موسی صدر است که حاوی ۴۰ مقاله در این رابطه است که از این تعداد، ۱۱ مقاله ارایه خواهد شد و ۲۵ مقاله نیز به زودی منتشر و در اختیار علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
دبیر علمی همایش امام موسی صدر انسان عقل و اخلاق تصریح کرد: امام موسی صدر توانست نشان دهد که انسان اسلام به مراتب از انسان اومانیسم بهتر و برتر است، همانطوری که جامعه اسلامی از جامعه سکولار برتر و پاکیزهتر است.
وی گفت: اگر لبنان قبل و بعد از حضور امام موسی صدر را مقایسه کنیم، خواهیم دید که سطح زندگی و فضای اجتماعی این کشور به ویژه برای زنان تا چه اندازه متحول شده است.
سپس «زینل موسوی»، سفیر لبنان در ایران در ارتباط با شخصیت و مقام امام موسی صدر در کشور لبنان به صحبت پرداخت و اظهار کرد: امام موسی صدر خود به تنهایی یک امت بود و توانست انقلابی در لبنان ایجاد کند و با رهبران سیاسی بسیاری از نقاط جهان ارتباط داشت.
وی افزود: امام موسی صدر در حرکت برای کمک به محرومان بین شیعه و سنی و مسیحی و مسلمان اختلافی قایل نبود و حرکتی کلی در جهت کمک به انسانیت داشت. موسوی گفت: دولت لبنان یک گروه ملی تشکیل داد تا پیگیر مسئله اسارت امام موسی صدر باشد و این گروه اخیراً از دولت لیبی و معمر قذافی خواستهاند تا مسئله را جدی بگیرد و امام موسی صدر را به لبنان باز گردانند.