روابط کشورها با هم در حوزههای مختلفی از روابط حقوقی، اقتصادی، علمی، دانشگاهی، پژوهشی، موسسات و گفتمانها است. در حوزه انگلیس ۱۰ الی ۱۲ زمینه اتصالات و ارتباطات کاری وجود داشته که همه در حال بازنگری است.
وزیر امور خارجه صبح دوشنبه در مراسم افتتاحیه همایش بینالمللی «خلیجفارس؛ چالشها و ساز و کارهای منطقهای» درباره روابط ایران و انگلستان با بیان اینکه این موضوع به شکل تاریخی به مساله خلیجفارس گره میخورد، تصریح کرد: «البته این موضوع در مباحث جدید نیز انطباق دارد؛ چون انگلیس فکر میکند باید در همه جا باشد اما مناسبات ایران و انگلستان در شش ماه اخیر زیر بررسیهای دقیق در حوزههای مختلف قرار گرفته است.»
متکی در ادامه خاطرنشان کرد: «روابط کشورها با هم در حوزههای مختلفی از روابط حقوقی، اقتصادی، علمی، دانشگاهی، پژوهشی، موسسات و گفتمانها است. در حوزه انگلیس ۱۰ الی ۱۲ زمینه اتصالات و ارتباطات کاری وجود داشته که همه در حال بازنگری است و در هر بخشی بر اساس منافع ملی پیرامون آن تبادل نظر میکنیم و در نهایت دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیمگیری خواهد کرد.»
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال یکی از شرکتکنندگان بحرینی درباره روابط ایران و عربستان نیز گفت: «چارچوبی که برای ارتقای همکاریها و مناسبات صمیمانه در منطقه ارائه شد هیچ کشوری را مستثنی نمیکند، ما با همه اعضای شورای همکاری خلیجفارس از جمله عربستان سعودی که در این مجموعه اهمیت بسیاری دارد همکاری میکنیم.»
وی افزود: «دو محور همکاری در زمینه گرد و غبار و پیگیری پیشنهادهای دوازدهگانه رئیسجمهور ایران در اجلاس دوحه و پیش از آن بحث شروع مذاکرات برای رسیدن به توافق درباره تجارت آزاد بین ایران و کشورهای شورای همکاری خلیجفارس از مواردی است که در عربستان به تصویب رسیده است.» متکی تاکید کرد: «ایران و عربستان دو ظرفیت مهم در منطقه و جهان اسلام هستند که در کنار سایر کشورها میتوانند گامهای بلندی بردارند و نقطه تاریکی برای آینده روابط ایران و عربستان وجود ندارد. باید در یک دور جدید این ظرفیتها را از قوه به فعل درآوریم.»
او در پاسخ به سوال دیگری درباره راهکارهای عملیاتی برای حل تعارضات گسترده به منافع ملی در سالهای اخیر تصریح کرد: «برای بحث پیرامون مسائل محیطزیستی خلیجفارس در این نشست مسائلی مطرح خواهد شد.»
توضیحات متکیدرباره دیپلمات پناهنده «معمولا برخی به دنبال فرصتطلبی هستند اما کارکنان وزارت امور خارجه و ماموران سیاسی بخشهای مختلف با نشاط و شادابی به وظایف خود در قریب به ۱۴۰ نمایندگی ادامه میدهند و گول برخی فضاسازیها را نمیخورند.»
این سخنانی بود که منوچهر متکی وزیر امورخارجه ایران در کنفرانس مشترک خبریاش با همتای گرجستانی در خصوص خبرهای مربوط به پناهندگی یکی از دیپلماتهای ایرانی به نروژ بر زبان آورد. محمدرضا حیدری یکی از کارمندان کنسولگری ایران در نروژ بود که چندی پیش خبر پناهنده شدنش به نروژ در صدر خبرها قرار گرفت.
وزارت خارجه کشورمان البته در ابتدا این خبرها را تکذیب کرد اما چندی پس از آن محمدرضا حیدری در برنامهای در یکی از شبکههای تلویزیونی نروژ حاضر شد و خبر پناهنده شدنش را تایید کرد.
پس از این گفتوگو رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه ایران در کنفرانس مطبوعاتیاش اعلام کرد که محمدرضا حیدری به دلیل مشکل تحصیلیای که فرزندش دارد درخواست کرده است که بیشتر در نروژ بماند.
وی همچنین گفت که دیپلماتهای ایرانی باهوشتر از آن هستند که بهانه به دست رسانههای خارجی و دشمنان نظام بدهند و آقای حیدری نیز دیپلمات کارکشته و باهوشی است.
روز گذشته اما منوچهر متکی وزیر امورخارجه ایران در سخنانی در رابطه با پناهندگی حیدری، کارمند کنسولگری ایران در نروژ گفت: «این فرد استعفای خود را تقدیم مسوولان سفارت ایران در نروژ کرده بود اما با توجه به پذیرفته نشدن درخواستش قاعدتا باید به کار و ماموریتش در این کشور خاتمه میداد و به فعالیت خود در وزارت خارجه میپرداخت. این تکلیف اعلامشده اداری است و امیدواریم بر همین اساس وی را در ادامه خدمات در نروژ داشته باشیم.»
لغو میزبانی ایران برای بازیهای کشورهای اسلامی
منوچهر متکی در ادامه کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با گریگول واشادزه، وزیر امورخارجه گرجستان در رابطه با لغو شدن میزبانی ایران برای بازیهای کشورهای اسلامی گفت: «اقدام شورای داوری و هیاتمدیره بازیهای کشورهای اسلامی امری خارج از مقررات و ضوابط بود به دلیل آنکه تهیه آرمها، نقشهها و برگزاری چنین مسابقاتی منطبق بر موازین بینالمللی است و هیاتمدیره این بازیها حق ورود به بحث مورد نظر را نداشت چه برسد به اینکه بخواهد تصمیمگیری کند.» وی افزود: «برخی اعمال نفوذهای نادرست در همگرایی فرهنگی کشورهای اسلامی تاثیرگذار شده است و امیدواریم نسبت به این اقدام تجدیدنظر شود.»
نظر خاصی درباره نشست ۱+۵ نداریموی همچنین در رابطه با نشست اخیر گروه ۱+۵ و موضع ایران در رابطه با این نشست اظهار داشت: «با توجه به اینکه نتیجهای از نشست نیویورک اعلام نشده است نمیتوانیم اظهارنظر خاصی داشته باشیم اما در هر صورت رگههایی از واقعبینی را مشاهده میکنیم و آماده هستیم که نتایج ملموسی را درک کنیم. وزیر امور خارجه تاکید کرد: «اما اینکه بگوییم تهدید خاصی مطرح شده است و اظهارنظر کنیم، منتظر تحولات جاری روی پرده و پشت پرده هستیم.»
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که موضع ایران برای تامین سوخت رآکتور تهران چیست و آیا پس از پایان ۱۸روز باقیمانده این کشور شخصا اقدام به تولید اورانیوم با غنای ۲۰درصد خواهد کرد، گفت: «گفتوگوها در حال رد و بدل شدن است بنابراین بهتر است قدری تامل کنیم اما در هر صورت همانطور که گفته میشد برخی رگههای مبتنی بر واقعبینی از طرف مقابل بروز داده شده است بنابراین پس از هرگونه پیشرفت احتمالی اظهارنظر خواهیم کرد.»
انتقاد هواداران امام موسیصدر از وزارت خارجه نشست خبری همایش بینالمللی «امام موسیصدر؛ انسان عقل و اخلاق» با حضور دبیر علمی این همایش، عضو کمیته پژوهشی و نماینده موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسیصدر، دوشنبه در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
به گزارش ایسنا، در این نشست که با حضور خبرنگاران رسانههای مختلف برگزار شد، دکتر هادی وکیلی، استاد دانشگاه و دبیر علمی همایش «امام موسیصدر؛ انسان عقل و اخلاق» و مهدی فرخیان، عضو کمیته پژوهشی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسیصدر، سخنانی درباره این همایش بیان کردند.
مهدی فرخیان، عضو کمیته پژوهشی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسیصدر در سخنانی با بیان اینکه متاسفانه روابط ایران و لیبی هیچگاه تا این حد نزدیک و صمیمی نبوده است، گفت: سوال امروز موسسه امام موسیصدر این است که آقای متکی، وزیر امور خارجه در سفرش به لیبی، تا چه اندازه به مساله ربودن امام موسیصدر میپردازد.
وی در بخش پرسش و پاسخ نشست خبری همایش بینالمللی «امام موسیصدر؛ انسان عقل و اخلاق» در پاسخ به سوالی در رابطه با اطمینان به زنده بودن امام موسیصدر نیز گفت: در طول این ۳۰ سال بهطور مستمر اخبار و شواهد و قرائنی وجود داشته است که نشان میدهد امام موسیصدر همچنان در زندانهای لیبی به سر میبرند.
وی افزود: این اخبار به حدی بوده است که خانواده امام موسیصدر، قاطعانه اعتقاد دارند امام موسیصدر زنده است و همه تلاش خانواده بر این اساس استوار است. عضو کمیته پژوهشی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسیصدر همچنین گفت: «حضرت امام خمینی (ره) با اینکه قذافی دوستان پرنفوذی در ایران داشت، هیچگاه اجازه نداد قذافی به ایران بیاید.» منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه در رأس یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی به لیبی سفر کرد تا روابط ایران و لیبی بیش از پیش گسترده و محکم شود.
این سفر البته با انتقاداتی در داخل مواجه شد. این سفر از آن جهت برای ایران دارای اهمیت بود که لیبی ریاست دوره آینده اتحادیه عرب را برعهده خواهد گرفت و ایران میکوشد با بهرهگیری از این فرصت، چالشهای موجود در روابط با کشورهای عرب منطقه را به حداقل برساند.
اما آنچه در این سفر به علامت سوال بزرگی برای دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی تبدیل شد، پیگیری نکردن سرنوشت امام موسیصدر، تبعه ایرانی ربودهشده توسط کشور لیبی است. موضوعی که گویا به بایگانی وزارت امور خارجه سپرده شده تا در مواقع مقتضی صرفا بهمنظور تبلیغات گرد و خاکی از روی آن گرفته شود.
با وجود تاکید ایران و لیبی بر روشن شدن وضعیت امام موسیصدر، به نظر میرسد این کمیته نتوانسته به نتایج مثبتی دست یابد. هرچند در ۳۰ سال گذشته مسوولان همواره اعلام میکردند این مساله در حال پیگیری است، اما این بار حتی در حال پیگیری بودن ربایش امام موسیصدر هم مطرح نشد تا ابهامات در این زمینه درخصوص عملکرد مسوولان مرتبط، افزایش یابد.