منوچهر متکی روز جمعه در دیدار بغداد علی المحمودی، نخستوزیر لیبی در طرابلس، با تاکید بر ضرورت ادامه دیدارها و رایزنیهای دو کشور اظهار کرد: با شروع دور جدید گفتوگوها و مشورتهای فیمابین میتوانیم گامهای جدیدی در تحکیم مناسبات دوجانبه در حوزههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برداریم.
جمهوری اسلامی ایران و لیبی راههای تعمیق روابط تهران – طرابلس و برداشتن گامهای جدید همکاری را بررسی کردند. به گزارش خبرنگار اعزامی ایسنا، منوچهر متکی روز جمعه در دیدار بغداد علی المحمودی، نخستوزیر لیبی در طرابلس، با تاکید بر ضرورت ادامه دیدارها و رایزنیهای دو کشور اظهار کرد: با شروع دور جدید گفتوگوها و مشورتهای فیمابین میتوانیم گامهای جدیدی در تحکیم مناسبات دوجانبه در حوزههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برداریم.
وی با اشاره به اینکه در همه حوزهها ظرفیت برای فعال کردن روابط وجود دارد، زمینههای همکاری در حوزههای اقتصادی، پارلمانی و فرهنگی را خاطرنشان کرد.
متکی با تاکید بر ضرورت فعال کردن زمینههای بالقوهٔ همکاریهای اقتصادی، حضور نمایندگان شرکتها و فعالان اقتصادی در هیات همراه را فرصتی مغتنم برای طراحی و برنامهریزی جهت گسترش همکاریها به صورت دوجانبه و چندجانبه توصیف کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان ظرفیتهای دو کشور در همکاریهای منطقهای و بینالمللی را با توجه به مواضع مشترک، فراوان دانست و بر ضرورت رایزنی و هماهنگی بیشتر دو طرف تاکید کرد. متکی همچنین سلام معاون اول رییس جمهور کشورمان را به نخست وزیر لیبی ابلاغ کرد.
به گزارش ایسنا، نخست وزیر لیبی نیز با ابراز خوشحالی از سفر هیات کشورمان به لیبی گفت: از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در ایران که پنجرهٔ امیدی به روی جهان اسلام گشود، ما با ایران روابط قوی و تنگاتنگی را بنا نهادیم.
وی با تاکید بر اینکه «ما به روابط خود با ایران ایمان و باور داریم»، افزود: ما همواره در کنار ایران بودهایم و علاقمندیم در کلیه سطوح روابط خوب و مستحکمی با ایران داشته باشیم.
المحمودی با تاکید بر اینکه ظرفیتهای بالایی برای همکاریهای میان دو کشور وجود دارد که باید آنها را فعال کرد به تلاش و اهتمام برای بسترسازی و ایجاد زمینه برای گسترش همکاریهای اقتصادی اشاره کرد.
نخست وزیر لیبی با اشاره به سیاستهای پیشرو دو کشور در صحنههای منطقهای و بینالمللی و نقش تاثیرگذار دو طرف بر رایزنی و مشورتهای مستمر فیمابین در این خصوص تاکید کرد.
وی درخاتمه با تاکید بر روابط تاریخی و دیرینه دو ملت ایران و لیبی بار دیگر تصریح کرد: روابط با ایران افتخار ماست چون به این روابط اعتقاد قلبی داریم. طرفین در این دیدار همچنین با بررسی تحولات منطقهای و جهان اسلام از جمله اوضاع عراق و فلسطین به تشریح نقطه نظرات خود پرداختند.
همچنین همزمان با این دیدار، نمایندگان شرکتها و فعالان اقتصادی کشورمان که هیات جمهوری اسلامی ایران به طرابلس را همراهی میکنند، در نشستی جداگانه با طرفهای لیبایی خود زمینههای همکاری متقابل را بررسی کردند.
در این مذاکرات طرفهای ایرانی ظرفیتها و توانمندیهای شرکتهای ایرانی را برای مشارکت در تولید و انتقال انرژی، نفت، گاز، احداث کارخانه، سد، جاده، راهآهن، کشاورزی، مدیریت منابع آب، تولید سیمان، تراکتور، اتومبیل، خدمات فنی و مهندسی، پالایشگاه، نیروگاه، کود شیمیایی، صادرات دارو، تجهیزات بیمارستانی، آموزش کادرهای بهداشتی و پزشکی و اکتشافات معدنی و همچنین سرمایهگذاری و پروژههای مشترک به صورت دوجانبه، چندجانبه و در کشورهای ثالث تشریح کردند.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایسنا در این نشست که در پی دیدار متکی با نخستوزیر لیبی انجام شد، وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد که ایران و لیبی تصمیم گرفتهاند به منظور گسترش همکاریهای فیمابین تحت نظارت وزرای خارجه دو کشور اقدام به تشکیل کمیتههای سیاسی و اقتصادی کنند.
وی افزود: امید میرود با تشکیل این کمیتهها دور جدیدی از همکاریهای دو کشور آغاز شود. متکی با اشاره به سابقهٔ طولانی فعالیت شرکتهای ایرانی در لیبی، عزم این شرکتها برای فعالیت گسترده در لیبی در دور جدید روابط را خاطرنشان کرد.
همچنین در این نشست، بغداد علی المحمودی، نخستوزیر لیبی با بیان اینکه بدون تردید کلیهٔ توافقاتی که انجام شده مورد احترام هر دو کشور است، خاطرنشان کرد: لیبی چند سال گذشته شاهد حرکت توسعهای و عمرانی در همه زمینهها بوده است.
وی تاکید کرد: ما از همهٔ شرکتهای ایرانی که مایل هستند در این پروژههای توسعهای و عمرانی شرکت کنند، استقبال میکنیم و امروز صبح توافق کردیم کمیتهٔ اقتصادی میان دو کشور تشکیل شود که کلیهٔ فعالیتهای اقتصادی را تحت پوشش خود قرار دهد.
وی افزود: امیدواریم هر چه زودتر جلسات مربوط به کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور تشکیل شود که برنامه اجرایی حمایت از آنها را نیز داشته باشیم.
نخستوزیر لیبی با ارائه شرحی از پروژههای در دست اجرا در لیبی در حوزههای عمرانی افزود: ما میخواهیم به شما اطمینان دهیم که دستورات لازم به ارگانها، موسسات و شرکتهای ذیربط به لیبی داده خواهد شد تا در مسیر همکاریهای دو کشور گام بردارند، همچنین {دستور لازم} در صورت لزوم در جهت حل مشکلات و موانع فعالیت شرکتهای ایرانی فعال در اینجا صادر خواهد شد و از بازرگانان ایرانی و کسانی که برای ایجاد شرکتهای مشترک تلاش کنند پشتیبانی و حمایت خواهیم کرد.
بغداد علی المحمودی گفت: تاکید میکنم در این چارچوب ما هیچ گونه تحفظی نداریم و از آن استقبال میکنیم. نخستوزیر لیبی گفت: ما به برادران ایرانی خود مفتخر هستیم و به دلیل ارتباط تنگاتنگی که میان ما و شما هست بر این باوریم که توانایی فائقآمدن بر همهٔ مشکلات را داریم و اطمینان میدهیم که هیچ نظر و رایی از خارج از این برنامه بر ما موثر نخواهد بود.
بغداد علی المحمودی همچنین گفت: از بازرگانان ایرانی دعوت میکنیم در پروژههای کشورمان شرکت کنند. آنها هر زمان که مایل باشند میتوانند با بازرگانان و شرکتهای لیبیایی ملاقات داشته باشند. امیدواریم قید و بندهای مربوط به اعطای روادید نیز برداشته شود.
وی گفت: به خوبی از تجربیات و توانمندیهای ایرانیان در حوزه سیمان مطلع هستیم و امیدواریم بتوانیم از آن بهرهمند شویم.
به هر حال امروز فضا آماده است. نخستوزیر لیبی همچنین با خوشآمدگویی به هیات ایرانی گفت: شما اینجا میهمان نبودید بلکه بین برادران و خواهران خود بودید.
به گزارش ایسنا، در ادامه این نشست نمایندگان شرکتها و فعالان اقتصادی کشورمان شرحی از توانمندیهای خود ارائه دادند.