مدیر مسئول روزنامه السفیر لبنان با اشاره به خاطرات خود از دیدار با امام موسی صدر گفت: منحرف بودن رهبران و حکام عرب از مسئله اسرائیل و سرگرمی آنها به اموری دیگر و نیز گریختن از جنگ و ایستادگی در مقابل این رژیم عمده نگرانیهای امام موسی صدر بود.
به گزارش فارس، «طلال سلمان» با انتشار مقالهای در روزنامه السفیر لبنان به بازخوانی خاطرات خود از دیدار با امام موسی صدر پرداخت و گفت: دست تقدیر این گونه رقم زد که ما آخرین کسانی باشیم که قبل از ناپدید شدن امام موسی صدر در کنارش مینشیند و برای لحظاتی به سخنان ایشان گوش میدهد.
نزدیک نیمه شب بیست و هشتم ماه اوت (مرداد) سال ۱۹۷۸، در قالب مجموعهای از اعضای هیئت تحریریه روزنامه السفیر، در شب دهمین سالگرد پیروزی «انقلاب فاتح» برابر با اول سپتامبر (شهریور) برای اجرای یک گفتوگوی ایدئولوژیک و سیاسی به همراه سرهنگ معمر قذافی، برای دیدار با امام موسی صدر به اتاق او واقع در هتل ساحل شهر طرابلس که در غرب کشور لیبی قرار گرفته است، رفتیم.
امام موسی صدر به همراه شیخ «محمد یعقوب» و «عباس بدر الدین» روزنامه نگار لبنانی در ۲۵ آگوست سال ۱۹۷۸در سفر به لیبی برای برگزاری دیداری با «معمر قذافی» رهبر این کشور ربوده شدند و از آن زمان تاکنون از سرنوشت آنها خبری در دست نیست.
طلال سلمان با اشاره به چهلمین سال پیروزی «انقلاب فاتح» اظهار داشت: برای ما بسیار خوشحالکننده بود که بدانیم امام موسی طی تماسی که رئیس جمهوری فقید الجزایر «هواری بومدین» با او داشته است، خود را از الجزایر به لیبی رسانده تا در دیدار با قذافی، وی را نسبت به خطرها و مشکلاتی که سرنوشت عالم اسلام را تهدید میکند، از لبنان گرفته تا موانع و مشکلات مقاومت فلسطین در امور داخلی این کشور، آگاه کند. طلال ادامه داد: امام موسی در این دیدار هشدار داد که در روابط موجود میان اعراب و اسرائیل، این رژیم پیروز اول و آخر است و دود این غفلت و خوابآلودگی همهگیربوده و مشکلآفرینیهای مقامات حکومتی و سیاسی عرب به چشم همه اعراب خواهد رفت. به ویژه با کنار رفتن مصر و برقراری صلح ننگین با اسرائیل. وی تصریح کرد: این مطالب، چیزی بود که ما از کلام امام موسی فهمیدیم. در آن شب هنگامی که به خدمت او در اتاقش رسیدیم، پس از خوشآمدگویی در کنارمان نشست و ما را از نگرانیها و کمبودهایی که او را رنج میداد که این تلاش و کوشش بینظیر را برای هوشیارکردن اعراب و اصلاح وضعیت موجود، در وجود او بر انگیخته بود، آگاه کرد.
وی اضافه کرد: این نگرانیها، نگرانیهایی، لبنانی - عربی بود که با عنوان عریض و طویل «ترس بر فلسطین در نتیجه ناتوانی کشورهای عربی از تحمل مسئولیتها و عواقب ایستادگی در برابر طرح اسرائیل» قرار میگرفت. در این پروژه اسرائیلی، منحرفبودن رهبران و حکام عرب از مسئله اسرائیل و سرگرمی آنها به اموری دیگر و نیز گریختن از جنگ و ایستادگی در مقابل این رژیم به وسیله طرح دسیسه و توطئهچینی برخی از آنها علیه برخی دیگر در کنار توافق با دشمن اسرائیلی که در برههای از زمان خود را به عنوان همپیمان یکی از دو طرف منازعات عربی مطرح میکند، از اسباب وجود اسرائیل و استمرار موجودیت و افزایش قدرت آن به شمار میرود.
این نویسنده لبنانی با بیان اینکه امام موسی صدر به گونهای سخن میگفت که گویی همه چیز را از قبل میداند، گفت: مضمون کلام او این بود که امتحان بزرگتر برای کفایت و شایستگی جهان عرب در لبنان است. حمایت از این کشور کوچک یک واجب ملی، دینی و انسانی است، چرا که اسرائیل در نظر دارد لبنان، این الگوی مفید و موثر در بیداری عرب را از میان برداشته و نابود کند. طلال ادامه داد: امام موسی صدر با برشماری خطرهایی که مسئله فلسطین و مقاومت فلسطین که الهامگرفته از مقاومت در لبنان است را تهدید میکند، اظهار داشت که ممکن است این الگو یعنی لبنان، باعث برانگیختهشدن شعلههای جنگی داخلی در میان اعراب شود که پایانی برای آن نخواهد بود.
در نتیجه قومگرایی به مذهبگرایی و نیز ملیگرایی به تعصباتی که از اقلیتهای تیرهای و نژادی دور است تبدیل خواهد شد. در این میان رژیم صهیونیستی و قدرتهای استعمارگر قدیم و جدید فرصت را برای حل و فصل مسئله فلسطین مناسب خواهند یافت و از آتش برافروخته جنگ داخلی اعراب علیه خود آنها سوءاستفاده خواهند کرد. وی تصریح کرد: امام موسی کلام خود را این گونه به پایان رساند که همه ما مراحل اولیه و ابتدایی جنگ داخلی لبنان را به خوبی میدانیم و میشناسیم، همان جنگی که مردم دو کشور لبنان و فلسطین را در سیلابهایی از خون افرادی غرق کرد که قرار بود مجاهدین و سربازانی برای آزادسازی فلسطین و بلکه آزادی تمامی اعراب از وسایل و اسباب هیمنه و سلطه بیگانه و نیز از فشار ظلم و جور سازمانهایی باشد که آنها را به اسم آزادی فلسطین سرکوب میکنند، در حالی که در واقع این سازمانها از طریق این رفتار به کسی جز دشمن اسرائیلی خدمت نمیکنند. جنگ داخلی در لبنان گزینهای است برای اعلان زنجیرهای از جنگهای داخلی در جهان عرب که پایانی برای آن نخواهد بود و در خلال این جنگ، اسرائیل تبدیل به امپراطوری خواهد شد که بر تمام منطقه خاورمیانه از راه برقراری توافق و قرارداد با بعضی از سازمانهای آن سیطره و تسلط خواهد یافت.
این نویسنده لبنانی اضافه کرد: امام موسی سپس رو به ما کرد و وصیت آخر خود را این گونه بیان داشت که اگر لبنان را پاسداری کنید، از فلسطین حفاظت کردهاید و هر کس در مورد لبنان کوتاهی کند، مسئولیت جنگ داخلی که تمام جهان عرب را در بر خواهد گرفت، متوجه اوست. طلال با بیان اینکه امروزه با بعضی از خطرها و مشکلاتی که امام موسی صدر سالها پیش جهان عرب را از آن بر حذر داشت و نسبت به آن هشدار داد، مواجهیم. جنگهای برافروخته و یا در زیر خاکستر داخلی که هزینه و نیروی عظیمی را از کشورهای عربی تلف میکند و امید و آرزوهای شهروندان عرب را برای داشتن آیندهای که شایسته کرامت انسانی باشد را ناامید میکند، در حالی که رژیم صهیونیستی شروط خود را بر کشورهای عربی دیکته میکند که اولین آنها این است که باید مسئله فلسطین را به دست فراموشی بسپارند و اوامر و دستورات این رژیم غاصب را به عنوان آقای خود که بر خاورمیانه مسلط بوده و دستهایش به خون اهالی آن آلوده است، به مرحله اجرا در آورند.