مهدی فرخیان تبیین اندیشه و شخصیت امام موسی صدر را نیاز جامعه امروز دانست و تصریح کرد: بخشی از خلاءهای فکری که در این نسل وجود دارد از طریق آشنایی با اندیشه امام صدر جبران خواهد شد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، در خصوص امام موسی صدر مطالب بسیاری گفته و نوشته شده است. اینکه وی حوزه و دانشگاه را در سطح بالا تجربه کرده است و پس از آن برای اصلاح امور فرهنگی و اجتماعی اقتصادی و سیاسی جامعه شیعیان لبنان به این کشور سفر کرد. حاصل تلاشهای وی ایجاد دهها موسسه خیریه و فرهنگی و آموزش حرفهای برای جامعه شیعیان و همچنین تاسیس مجلس اعلای شیعیان لبنان بود که مشکلات شیعیان مظلوم این منطقه را تا حدودی برطرف میکرد.
امام صدر در لبنان جایگاه والایی را کسب و تلاش کرد تا پیروان ادیان و مذاهب گوناگون لبنان را با یکدیگر متحد سازد که در سال ۵۷ موفق به قانع کردن آنها شد اما کارهای نهایی را به بازگشت از سفر خود به لیبی موکول کرد. امام صدر در سفر به لیبی ربوده شد و اکنون بیش از ۳۱ سال از ربوده شدن امام صدر میگذرد. سازمانها و گروههایی هستند که پس از این سالها هنوز در پی آزادی و کسب اطلاع از وی هستند موضوعی که انتظار میرفت و میرود که با شدت بیشتری پیگیری شود. با توجه به سی و یکمین سالگرد ربوده شدن امام صدر بر آن شدیم تا با مسئول کمیته پژوهشی و فرهنگی موسسه امام موسی صدر گفتگویی داشته باشیم تا فعالیتها و اقدامات این موسسه در این راستا و همچنین انتظاراتشان از مسئولین جمهوری اسلامی ایران را جویا شویم که متن این گفتگو در پی میآید.
مهدی فرخیان با بیان اینکه بخشی از فعالیتهای فرهنگی موسسه امام موسی صدر ناظر بر شخصیت، اندیشه و افکار امام موسی صدر میباشد، گفت: بخش دیگری از فعالیتهای این موسسه نیز ناظر بر مسئله ربودن امام موسی صدر است که مجموعه تلاشها برای آزادی امام صدر را گرداوری میکند. فرخیان افزود: امام صدر برای جامعه ایرانی انسان ناشناختهای است و جامعه ایران و نخبگان با شخصیت و اندیشههای امام صدر بیگانه هستند چرا که عمده فعالیتهای وی در لبنان شکل گرفت.
به گفته وی امام موسی صدر فعالیتهای موثری در عرصه اجتماعی، سیاسی لبنان صورت داده است به گونهای که پس از تحصیل در رشته اقتصاد به عنوان روحانی به لبنان رفت. وی با یاداوری اینکه رهبر شیعیان مقاومت لبنان در سفر به لیبی ربوده شد، افزود: ربودن امام صدر در فاصله کمی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ربوده شد و عدم حضور فیزیکی او نیز از دلایل ناشناخته ماندن این شخصیت بزرگ در ایران است و وقتی موسسه فعالیتهای خود را آغاز کرد، با این مشکل روبرو بود، اینکه عمده سخنرانیها و مقالات امام صدر به زبان عربی است که تا آن زمان یعنی سال ۸۱ اندکی از آنها ترجمه شده بود، لذا موسسه اهتمام ویژهای برای ترجمه و معرفی بخشی از آثار امام صدر مبذول داشت.
مدیر موسسه فرهنگی امام موسی صدر با بیان اینکه ترجمه و انتشار کتاب بخشی از فعالیتهای این موسسه را به خود معطوف کرده است، افزود: مجموعه سخنرانیها، مقالات، مصاحبهها و پیامهای امام صدر «در قلمرو اندیشه امام صدر» نام گرفت و تا امروز سه کتاب از این مجموعه با عناوین «نای و نی»، «ادیان در خدمت انسان» و «رهیافتهای اقتصادی اسلام» منتشر شده است.
فرخیان افزود: در ادامه نیز شمارهای ۴ و ۵ این مجموعه که اختصاص به تفسیرهای امام صدر دارد و شماره ششم که شامل مقالات و سخنرانیهای وی در خصوص واقعه عاشوراست در چند ماه آینده در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت. وی به برگزاری همایشهایی در دانشگاههای سراسر کشور که با استقبال خوبی نیز روبرو شد، اشاره کرد و گفت: مرکز امام موسی صدر لبنان نیز همایشهایی را با عنوان «کلمه سواء» برگزار میکرد که پس از توقف چند ساله از امسال دوباره برگزار خواهد شد. مترجم آثار امام موسی صدر افزود: مجموعه دیگری با نام «اندیشه ربوده شده» منتشر شد که حاوی مصاحبهها، میزگردها و سخنرانیهای شخصیتهای علمی و سیاسی ایرانی و غیر ایرانی درباره اندیشه و شخصیت امام صدر است که جلد اول آن منتشر و جلد دوم آن نیز در حال تدوین است.
فرخیان با بیان اینکه انتشار کتابهای کوچک ده جلدی «پرتوها» با عناوین مختلف برای استفاده گروه سنی جوانان هم با استقبال خوبی روبرو شد، اظهار داشت: محمد پیامبر بت شکن، زهرا فصلی از کتاب رسالت، دین در جهان امروز، اخلاق روزه، علی موحد بود و بس، حسین وارث انبیاء، زینب شکوه شکیبایی، عدالت در اسلام، روح تشریع در اسلام و اسرار ربودن امام صدر عناوین این ده جلد کتاب کوچک است.
وی اظهار داشت: با توجه به استقبال صورت گرفته از این کتابها تصمیم گرفته شد تا در خصوص تفسیرهای قرآنی نیز همین روش در پیش گرفته شود و امروز دو جلد از تفسیرهای امام صدر در اختیار ما قرار دارد که یکی شامل تفسیرهایی است که در سحرهای ماه رمضان از رادیو لبنان پخش میشد و دیگری در بر دارنده تفسیر سورههای قصار است که به کادرهای جنبش امل ارائه شده است.
مسئول کمیته پژوهشی و فرهنگی موسسه امام موسی صدر در خصوص فعالیتهای صورت گرفته و تلاش برای آزادی یا کسب اطلاع از وضعیت امام صدر توسط مسئولین و نمایندگان مجلس گفت: کتاب گزارش کمیته پیگیری در مجلس هفتم از شاخصترین کارهای کمیته پیگیری سرنوشت امام صدر در مجلس است که در خصوص ربودن امام صدر صورت گرفته است و ما به دنبال این هستیم تا فعالیتهای کمیته پیگیری مجلس هفتم در مجلس هشتم ادامه پیدا کند. فرخیان افزود: ربودن امام صدر مسئله خانواده یا موسسه نیست و از مجموعه دولت، قوه قضائیه و نمایندگان این توقع بود که حرکت و کوششی صورت دهند و موضوع مهم این است که آیا اقدامات صورت گرفته در خور اهمیت این مسئله بوده است یا نه؟
وی با ذکر اینکه امام خمینی (ره) در همان سال ۵۷ پیگیر این موضوع بوده و از طریق حافظ اسد و عرفات این کار را دنبال میکردند و همیشه نسبت به آن حساس بودند، ادامه داد: موضوعاتی همچون جنگ تحمیلی موضوع پیگیری امام صدر را تحت الشعاع قرا داد، اما پس از جنگ در دوران دولتهای بعدی به این موضوع توجه چندانی نشد، مقام رهبری نیز در پیامی در سال ۷۸ ابراز امیدواری کردند که بیخبریها در این قضیه با همت صاحبان همت پایان پذیرد اما تا به حال چنین موضوعی تحقق پیدا نکرده است. مسئول کمیته پژوهشی و فرهنگی موسسه امام موسی صدر با بیان اینکه در طول این سالیان قرائن زیادی از داخل لیبی، درون زندانهای لیبی و برخی سیاستمداران لیبی به بیرون درز کرده که نشانگر زنده بودن امام موسی صدر است، یاداور شد: از طرفی در این ۳۲ سال ما هیچ خبری از شهادت وی نداشتهایم و چون امام صدر آخرین بار در لیبی زنده مشاهده شده است پس نتیجه گیری میکنیم که وی هنوز زنده و زندانی لیبی است.
وی در خصوص صحت اطلاعات موسسه پیرامون اخبار زنده بودن امام صدر با اشاره به ارتباط با برخی از زندانیان سابق لیبی گفت: سال ۲۰۰۱ تعداد زیادی زندانی از لیبی آزاد شدند که بسیاری از آنها زندانهای طولانی را سپری کرده بودند و اتفاقا در بین آنها افرادی حضور داشتند که لیبی مدعی بود از آنها خبری ندارد. مترجم آثار امام صدر ادامه داد: برخی از آنها عنوان داشتند که خبرهایی از امام صدر در زندان دریافت کردهاند و اگر مجموعه این قرائن که در طول سالیان منتشر شده را کنار هم قرار دهیم، امیدوار میشویم که امام صدر هنوز زنده است.
فرخیان با بیان اینکه با قطعیت میتوان گفت که امام صدر در لیبی ربوده شده است، افزود: با توجه به سفر امام صدر به لیبی و ادعاهای متناقض قذافی مبنی بر سفر وی به ایتالیا و آشکار بودن و اثبات دروغ قذافی، مسلم است که قذافی در خصوص ربودن امام صدر مقصر است چرا که امام صدر هرگز از لیبی خارج نشده است.
وی با اشاره به شکایت خانواده صدر از رهبر لیبی در دادگاه لبنان و صدور حکم جلب قذافی با اسناد و مدارک موجود توسط دادگاه، اظهار داشت: با توجه به اظهارات قذافی مبنی بر خروج امام صدر از لیبی و ورود وی به ایتالیا دادگاه ایتالیا تحقیقات مفصلی را در این خصوص انجام داده و به این نتیجه رسید که امام صدر اصلا وارد ایتالیا نشده است.
مسئول کمیته پژوهشی و فرهنگی موسسه امام موسی صدر با ذکر اینکه این موسسه به اندازه بضاعت خود در خصوص پیگیری امام صدر فعالیتهایی داشته است، یاداور شد: دستگاه قضایی، مجلس و دولت ایران با توجه به گذشت زمان باید به طور جدیتری این کار را انجام دهند و موضوعی که نباید از آن غافل شد، ورود و فعالیتهای NGOها در این زمینه است که اگر آنها فعال شوند مسئولین نیز در کنار آنها فعالیت بیشتری خواهند داشت.
فرخیان با بیان اینکه مروز زمان بزرگترین مشکل ماست و اگر زمان از دست رود تلاشهای آینده بیاثر خواهد بود، خاطرنشان کرد: این موضوع باید هر چه سریعتر در دستور کار مسئولین قرار گیرد تا نتایج امیدوار کنندهای حاصل شود. وی در پایان یاداور شد: در عرصه فرهنگی و تبیین اندیشه نیز اگر کسی با اصول اخلاقی و فکری امام صدر آشنا باشد و نیاز نسل جوان ما را نیز درک کرده باشد حتما به این نتیجه خواهد رسید که بخشی از نیازهای این نسل از طریق آشنایی با اندیشه امام صدر جبران خواهد شد و نهادهای فرهنگی ما باید به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.