خبرگزاری فرانسه در گزارشی از سرت نوشت که اجلاس اتحادیه آفریقا و مسائل این قاره، تحت الشعاع سفر محمود احمدینژاد رییس جمهوری اسلامی ایران به لیبی قرار گرفته است.
در گزارش خبرگزاری فرانسه آمده است: سفر غیر منتظره رییس جمهوری ایران به لیبی و همچنین تلاش «معمر قذاقی» رهبر این کشور برای تشکیل «دولتی آفریقایی» در آستانه برگزاری اجلاس اتحادیه آفریقا، بر اختلافات موجود در این قاره سایه افکنده است.
قذافی که به زعم خود «شاه شاهان» است، در ماه فوریه (بهمن ۱۳۸۷) به ریاست اتحادیه آفریقا انتخاب شد و از این رهگذر در جهت پیشبرد طرح خود برای وحدت آفریقا تحت لوای هیات اجرایی قویتر اتحادیه آفریقا به رغم مخالفتهایی از سوی کشورهای مهمی چون آفریقای جنوبی که بزرگترین اقتصاد این قاره را داراست، بهره میگیرد. در حالی که پیشتر، این تلاش قذافی توجهات را از کانونهای بحران ساز آفریقا منحرف کرده بود، تهران اعلام کرد که «محمود احمدینژاد» رییس جمهوری ایران روز چهارشنبه برای سخنرانی در اجلاس اتحادیه آفریقا رهسپار لیبی میشود.
فرانس پرس مدعی شد: ابراز شگفتی دیپلماتها از سفر احمدینژاد به لیبی، نشان میدهد که قذافی احتمالا بدون رایزنی با ۵۳ کشور عضو اتحادیه آفریقا، از رییس جمهوری ایران دعوت کرده است. رهبر لیبی همچنین از «سیلویو برلوسکونی» نخست وزیر ایتالیا که کشورش هفته آینده میزبانی نشست کشورهای ثروتمند گروه ۸ را برعهده دارد، برای شرکت در اجلاس اتحادیه آفریقا دعوت کرده است.
رهبران گروه ۸ قرار است درخصوص تحریمهای احتمالی علیه ایران بحث و تبادل نظر کنند. خبر ورود قریب الوقوع احمدینژاد به لیبی، توجهات را فورا از کانونهای بحران آفریقا همچون موریتانی و گینه بیسائو برگرداند. موریتانی قرار است ژوئیه (تیر ماه) و پس از کودتای اوت گذشته (مرداد ۱۳۸۷) صحنه انتخابات باشد و گینه بیسائو نیز هفته گذشته شاهد برگزاری انتخاباتی پس از ترور رییس جمهوری این کشور بود.
در این بین «مارک راوالومانانا» رهبر معزول ماداگاسکار خواستار اتخاذ اقدامی سختتر برای بازگرداندن وی به قدرت شده است و همچنین گروههای مدافع حقوق بشر از اتحادیه آفریقا میخواهند سکوت خود را در مورد حکم بین المللی صادر شده علیه «عمر البشیر» رییس جمهوری سودان به جرم ارتکاب جرایم جنگی بشکند.
البشیر قرار است در اجلاس اتحادیه آفریقا شرکت کند. قذاقی تا همین حالا هم این موضوعات را به نفع طرحهای خود برای تجمیع نهادهای فعلی اتحادیه آفریقا تحت لوای قدرتی واحد که از توان اجرایی معنی دارتری برخوردار باشد، به کناری زده است.
شهر سرت - زادگاه قذافی که به یک مرکز اداری فوق مدرن تبدیل شده است - با تابلوها و پارچه نوشتههایی برای به وجد آوردن نمایندگان مزین است که مطالب روحیه بخشی چون «آفریقا، خانه امید» یا تهدیدآمیزی چون «مرگ بر دشمنان آفریقا» روی آنها نوشته شده است. «ژان پینگ» رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا پیشتر تصریح کرده که به گمان وی، اولویتهای این نهاد قاره آفریقا باید بر حل و فصل بحرانهای سیاسی و مسلحانه که این قاره را درگیر ساخته است، معطوف باشد.
وی در مراسم افتتاحیه نشست وزرای خارجه اتحادیه آفریقا در روز یکشنبه، از ناآرامیهای جاری در سودان و سومالی به عنوان نمونهای از وظایف پیش روی این اتحادیه نام برد. این در حالی است که حضور عمر البشیر - رییس جمهوری سودان - در اجلاس اتحادیه آفریقا نادیده گرفتن حکم جلب صادر شده علیه او توسط دادگاه جنایی بین المللی (لاهه) به جرم ارتکاب جرایم جنگی و جنایت علیه بشریت در دارفور، را برجسته میسازد. اما دستور رسمی کار این نشست سه روزه که بر تقویت سرمایه گذاری در بخش کشاورزی قاره آفریقا معطوف است، از جنجال کمتری برخوردار است.
رییس جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه عازم کشور لیبی میشود تا در اجلاس دوسالانه سران اتحادیه آفریقا شرکت کند. احمدینژاد در این سفر برنامههای مختلفی از جمله سخنرانی در اجلاس و دیدار با برخی مردان اول کشورهای آفریقایی و هیاتهای دیپلماتیک را در دستور کار دارد.