یوسف مونس کشیش طایفه ی مسیحیان مارونی لبنان گفت: «امام موسی صدر» رهبر
ربوده شده شیعیان لبنان مانند حضرت مسیح (ع) برای نیکبختی انسان از هر
کوششی فروگذار نکرد.
مونس روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگار «ایرنا» با بیان این مطلب افزود: همان گونه که مسیح (ع) ضد ستم رومیان و دسیسه خاخام های یهودی به پاخاست تا بنیان ظلم را از جهان برکند امام موسی صدر نیز با الهام از این وجود آسمانی کوشید تا روح آشتی و تفاهم و درک متقابل را در جامعه لبنان تقویت بخشد.
وی در پاسخ به این پرسش که امام موسی صدر چه جایگاهی نزد مسیحیان دارد، اظهار داشت: رهبر شیعیان لبنان همواره در سخنان خود از واژه هایی مانند دوستی، مهرورزی به همنوع، آزادی و احترام به زنان که مسیحیان سخت به آنهااعتقاد دارند، تاکید میکرد.
اسقف لبنانی که به مناسبت ۹ شهریور سالروز ربوده شدن امام صدر با ایرناسخن میگفت، اضافه کرد: یکی از مهمترین ویژگیهای امام صدر مبارزه با بنیادگرایی و خشونت بود، افزون بر این به رای و نظر دیگران هر چند هم آیین و هم اندیشه او نبودند احترام میگذاشت و معتقد بود که تمام حقیقت نزد یک آیین یا اندیشه نیست بلکه حقیقت تجلیهای بسیار دارد.
به گفته مونس، امام صدر در اوج جنگ داخلی ۱۹۷۵ (۱۹۹۰) که روستای مسیحینشین «دیر الاحمر» در شرق لبنان به محاصره شبه نظامیان درآمده بود فریاد زد: من اجازه نمیدهم زیانی به ساکنان این روستا وارد شود و همین ایستادگیو پافشاری ایشان سبب شد تا محاصره روستا پایان یابد. وی افزود: سخنرانیهای امام صدر در دیرها و کلیسا از دیرالمخلص گرفته تاکلیسای کبوشیه بیروت هیچگاه از خاطرهها زدوده نخواهد شد.
مونس اظهار داشت: به یاد دارم که امام صدر در کلیسای کبوشیه و در حالی که صلیب بزرگی بالای سر ایشان بود برای حاضران که بیشترشان از شخصیت های مذهبی مسیحی بودند سخنرانی کرد و این نخستین باری بود که یک روحانی مسلمان در کلیسا پند واندرزهای اخلاقی میداد و بر لزوم عشق و دوستی میان همه پیروان ادیان تاکید میکرد.
امام صدر به همراه شیخ محمد یعقوب و عباس بدرالدین روز۳۱ اوت ۱۹۷۸ میلادی ۹ «شهریور۱۳۵۷» در جریان سفر رسمی به لیبی ناپدید شد.
اسقف لبنانی ابراز عقیده کرد: امام صدر از فرهنگ و تمدن ایرانی بهره گرفته بود و با ورود به لبنان آیین اسلام را با روح لطیف و عارفانه ایرانیبه مسیحیان منتقل کرد و همین امر یکی از نشانه های دلبستگی مسیحیان به او بود.
به گفته مونس، همانگونه که لبنان آمیزه ای از فرهنگها و تمدن های باختر وخاور زمین است، ایران به عنوان یکی از کانون های مهم تمدن ساز، انسان های بزرگ را در دامان خود پروانده و امام صدر یکی از ستارگان فرهنگ و تمدن ایرانی است.
وی افزود: ایران سرزمینی است که برای کرامت انسان ارزش و اهتمام بسیار قایل است و بهترین گواه بر این موضوع این است که زن در جامعه ایرانی دوشادوش مردان و در همه عرصه های سیاسی، اجتماعی و علمی فعالیت میکند حالآنکه در بسیاری از کشورهای اسلامی و عربی زنان از ابتداییترین حقوق محرومند.
کشیش لبنانی خاطرنشان کرد: شعارهای انسانی که امام صدر بر آن تاکید می کرد را میتوان در لا به لای سروده های حافظ و سعدی شیرازی، جلالالدین مولوی، عطار نیشابوری و بسیاری دیگر از چهره های فرهیخته ایرانی جویا شد. به گفته این اسقف لبنانی سید «محمد خاتمی» رییس جمهوری اسلامی ایران در سفر سال گذشته به لبنان اندیشه های امام صدر را مطرح و بر این نکته مهم پافشاری کرد که راه تعالی انسان و نزدیک شدن به ارزش های الهی، متفاوت و متنوع است.
وی با اشاره به ضرورت روشن شدن سرنوشت امام صدر تاکید کرد: بدترین شکنجه این است که خانواده از وجود عزیزشان بیاطلاع باشند و ندانند به چه سرنوشتی گرفتار شده است و این زخم روحی تا روشن شدن سرنوشت او همراه با آنان خواهد بود از اینرو خانواده امام صدر این حق را دارند که از سرنوشت وی آگاه شوند.
«یوسف مونس» از مسیحیان مارونی لبنان است که در سال۱۹۷۰ میلادی از دانشگاه استراسبورگ فرانسه مدرک دکترا در رشته جامعه شناسی دریافت کرد وی هم اکنون استاد رشته جامعه شناسی دانشگاه لبنان و رییس بخش اطلاع رسانی شورای کلیساهای خاورمیانه است.