مرکز پژوهش هاى امام «موسی صدر» رهبر ناپدید شده شیعیان لبنان ازنهادهاى
فکرى و فرهنگی این کشور است که در راستاى ایجاد بستر براى شناساندن و طرح
اندیشه هاى نوین در سال۱۹۹۵ میلادى در بیروت تاسیس شد.
این مرکز همچنین با هدف جمع آورى آثار نوشتارى و گفتارى امام صدر و دسته بندى کردن موضوعی آنها جهت ارایه به پژوهشگرانی که درصدد نوشتن مقاله یا کتاب درباره اندیشهها و فعالیت هاى امام صدر هستند، تشکیل شده است. مرکز پژوهش هاى امام صدر براى اجراى طرح هاى پژوهشی با دیگر مراکز و نهادهاى فکرى و فرهنگی در لبنان و خارج از آن از جمله ایران همکارى دارد.
این مرکز تلاش دارد تا پلی براى تبادل اندیشه و بحث و بررسی مسایل فرهنگی مانند گفتوگوى ادیان و تمدنها باشد. برپایی همایشها و نشستها براى بررسی موضوعهایی که امام موسی صدر به آن توجه داشتند، تاسیس کتابخانه و بانک اطلاعات در برگیرنده اسناد و مدارک مربوط به دوران فعالیت امام صدر در لبنان، جمع آورى مقالهها و نوشته هاى ایشان و انتشار آنها به صورت کتاب، تهیه فیلم مستند از زندگی وى از جمله فعالیت هاى این مرکز پژوهشی در بیروت است. مرکز پژوهش هاى امام صدر همه ساله همایشی با عنوان «خویشتن و دیگران» با هدف بررسی یکی از موضوع هاى مهم جهان اسلام و منطقه با حضور صاحب نظران امور فرهنگی داخلی و خارجی برگزارمی کند.
نخستین همایش مرکز پژوهشها در سال۱۹۹۶ میلادى با موضوع «گفتوگوى اسلام و مسیحیت» در بیروت برگزار شد و به دنبال آن در سالهاى بعد همایشهایی با عنوان «خانواده و انتظارات»، «حقوق بشر»، «هویت فرهنگی و جایگاه فرهنگ در تفکر امام صدر»، مقاومت و جامعه مقاوم، «گفتوگوى تمدنها»، «خویشتن و دیگران در رسانه هاى گروهی معاصر» تشکیل شد.
تازهترین همایش خویشتن و دیگران زمستان سال گذشته با عنوان «ابعاد انسانی، حقوقی و میهنی قضیه امام موسی صدر» در بیروت برگزار شد و مفاد سخنرانیها و مقالات ارایه شده به این همایشها در قالب کتاب به وسیله مرکز پژوهش هاى امام صدر انتشار یافته است. کتابهایی با عنوان «الفباى گفتمان» شامل مجموعه سخنرانی هاى امام صدر، دو جلد تفسیر قرآن، «مکتب اقتصادى اسلام» شامل مقاله هاى فارسی امام صدر که به وسیله «علی حجتی» به عربی ترجمه شده است و نگاهی به فعالیت هاى امام صدر در قم، نجف و لبنان از دیگر آثار انتشار یافته به وسیله مرکز یاد شده است.
افزون براین، مرکز پژوهشها دو فیلم مستند با عنوان «سخنان دلنشین» با نگاه به زندگی امام صدر و فیلمی درباره تحصن ایشان در مخالفت با شروع جنگ داخلی در لبنان در سال۱۹۷۵ میلادى تهیه کرده است. مرکز پژوهشها بخشی از نهادهاى وابسته به موسسه هاى امام موسی صدر است که ریاست آنها با خانم «رباب صدر» خواهر امام صدر میباشد. امام موسی صدر فرزند آیت الله سید صدرالدین صدر از نهم شهریور سال خورشیدى در لیبی ناپدید شده و تاکنون اطلاعی از او دست نیست.
وى روز۱۴ خرداد۱۳۰۷ در شهر قم به دنیا آمد و در کنار تحصیلات حوزوى ۱۳۵۷ در سال۱۳۲۹ در رشته اقتصاد از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. امام صدر اواخر سال۱۳۳۸ به دعوت علامه سید عبدالحسین شرف الدین راهی لبنان شد و به اصلاح امور فرهنگی، اجتماعی، اقتصادى و سیاسی شیعیان این کشور همت گمارد. با شعله ور شدن آتش جنگ داخلی لبنان در سال۱۳۵۴، امام موسی صدر همه تلاش خود را براى متوقف کردن این جنگ به کار گرفت و در پیام عمومی مردم رااز گرفتار شدن در دام توطئه رژیم صهیونیستی برحذر داشت، وى موضعی قاطع علیه جنگ اتخاذ کرد و در این ارتباط در یکی از مساجد بیروت معتکف شد. با گذشت ۲۵ سال از ناپدید شدن امام صدر، تلاش هاى دولت لبنان براى روشن شدن سرنوشت وى نتیجه اى نداشته است. شیعیان لبنان با بیاساس دانستن ادعاى دولت لیبی مبنی بر خروج امام صدراز این کشور معتقدند که وى همچنان در آن کشور زندانی است و دولت لیبی مسوول جان امام صدر است.
رهبر لیبی که در سال۱۹۸۴ میلادى ۱۹ «سال پیش» امام موسی صدر را بشدت مورد انتقاد قرار داده بود، در سخنرانی ۳۱ اوت سال۲۰۰۲ از صدر به عنوان نماد مقاومت لبنان و یکی از شخصیت هاى برجسته جهان اسلام یاد کرد. ناظران و دست اندرکاران پیگیر پرونده امام موسی صدر معتقدند که چرخش سیاسی قذافی در مورد امام صدر و تناقض در مواضع او نشان دهنده آن است که رهبر لیبی اطلاعات درباره رهبر شیعیان لبنان را پنهان میکند. ۲۲۶ ساعت: ۴۷: ۱۶ تمام