یکی از یاران نزدیک امام موسی صدر گفت: موسی صدر سفید رو، با هیبت و چشمانی سبز که عبای مشکی بر تن میکرد و هرگاه سید حسن نصرالله را میدیدم، میگفتم که ایشان (نصرالله) شاگرد نجیب امام موسی صدر است.
«عبدالمنعم قناوی» در گفتگو با خبرنگار فارس درباره خطبه تاریخی امام موسی صدر در مسجد «الشهدا» مصر گفت: خطبه مذکور به پیشنهاد شیخ مجاهدان مصر حافظ سلامه و سه شیخ بزرگ الازهر - محمد عبدالرحمن بیصار، حسن مامون و عبدالحلیم محمود - صورت گرفت. ائمه بزرگ الازهر به امام موسی صدر اقتدا کرده و در پشت سر ایشان نماز خواندند.
وی افزود: همگی در مسجد مقاومت که اکنون به مسجد شهدا شهرت یافته، حاضر بودیم و امام با چهرهای نورانی بالای منبر رفت و با صلابت و اقتدار بدون میکرفون به سخنرانی پرداخت. صهیونیستها شهر سویس را محاصره کرده و آب و برق آن را قطع کرده بودند.
نیک به یاد دارم که صدر در بالای منبر میگفت «شهادت مسیر شما برای آزادی» سویس «است زیرا شما سرزمینهای انها را اشغال نکردهاید بلکه آنها اشغالگرند.» قناوی در ادامه افزود: به یاد دارم وقتی یک خاخام صهیونیست را در روزهای جنگهای فرسایشی به اسارت درآوردیم از شیخ حافظ سلامه و دیگر رهبران مقاومت ملی سوال کرد «آیا امام موسی صدر ضد اسرائیل وارد جبهه شده است؟»
وی در ادامه تصریح کرد: شرکت صدر در جبهه جنگهای فرسایشی سال ۱۹۷۹، تاثیر معنوی فوق العادهای بر روحیه مبارزان داشت. روزی که امام صدر در منطقه عجرود برای سربازان در مورد جهاد و شهادت سخنرانی میگفت، یکی از سربازان تکبیر گویان از جا برخاست و گفت: «به سوی جهاد بشتابید».
این یار امام موسی صدر که از وی به عنوان عکاس ویژه صدر نیز یاد میشود در ادامه تصریح کرد: موسی صدر سفید رو، با هیبت و چشمانی سبز که عبای مشکی بر تن میکرد و هرگاه سید حسن نصرالله را میدیدم، میگفتم که ایشان (نصرالله) شاگرد نجیب امام موسی صدر است.
وی افزود: امام موسی صدر اولین مقام عربی بودند که در زمان جمال عبدالناصر از جبهه نظامی دیدار کردند و با شجاعت از عبدالناصر و حکومت مصر انتقاد کردند و نه تنها عبدالناصر از این انتقاد خشمگین نشدند بلکه از سخنان صدر در بالای منبر استقبال کردند.
قناوی در مورد رفتار امام موسی صدر با مبارزان جبهه مصری گفت: مانند یک پدر و برادر بزرگتر مبارزان را در آغوش میکشید و غبار را از پیشانی مبارزان پاک میکرد. وی با اشاره به تلاشهای امام موسی صدر جهت تقریب و همگرایی بین مذاهب اسلامی گفت: شیخ صدر از جبهه مصر به تقریب بین مذاهب دعوت کرد شاید هم با دکتر عبدالحلیم محمود این موضوع را مطرح کردند. البته میدانم که عبدالحلیم محمود پس از آن مرکز پژوهشی تقریب مذاهب اسلامی را در دانشگاه الازهر پایه گذاری کرد و تا مدتها فعالیت آن ادامه یافت ولی به دلیل مسائل سیاسی فعالیت آن مرکز متوقف شد.
قناوی در ادامه خاطرهای در مورد سعه صدر امام موسی صدرنقل کرده و افزود: روزی یک جوان مصری از امام موسی صدر پرسید:ای مولای من میخواهم بدانم شیعه یعنی چه؟ حضرت پاسخ داد: «یعنی مسلمان» به مسجد بیا تا معنی اسلام را بیان کنم. پس از اینکه امام موسی صدر نمازش را در مسجد خواند آن جوان را تحت تاثیر سخنان امام صدر یافتم. وی با اشاره به سفر امام صدر به شهر «سویس» بعد از آزادی آن گفت: صدر در میان استقبال عظیم مردمی وارد این شهر شد و خیل عظیمی از مردم و شخصیتهای دینی از جمله امام عبدالحلیم محمود شیخ الازهر در پشت سر ایشان نماز خواندند.
«امام صدر» در ان دیدار گفت: «آیا به شما نگفتهام که پیروزی نزدیک است؟» وی با بیان اینکه امام موسی صدر برای حل بحران لبنان به دعوت رسمی لیبی برای حضور در یک اجلاس راهی آن کشور شده بود، گفت: چگونه ممکن است که این شخصیت یکباره و ناگهانی مخفی شود؟ بر معمر قذافی است که حقیقت را اعلام کند، هرچند که بعید نیست که دستان ایادی اسرائیل و آمریکا در مساله ربودن امام موسی صدر دخیل باشند.