یکی از معماهای دهههای اخیر، پرونده ربودن امام موسی صدر در لیبی آنهم در جریان یک سفر رسمی در ۹ شهریور ۱۳۵۷، ۳۱ اوت ۱۹۷۸، به دعوت دولت طرابلس است.
گروه سیاسی- در بخشهای پیشین این گزارش که پرونده مفصلی از اسناد و مدارک ربوده شدن امام موسی صدر است به نکاتی از جمله انگیزه سفر امام صدر به لیبی و نهایتاً اتفاقاتی که افتاد، بیانیه وزارت امور خارجه لیبی و پاسخ جنبش امل به این بیانیه و دیدار هیأت لبنانی با قذافی و همچنین نامه سفارت لیبی و اظهارات مقامات ایتالیا و بخش اول گزارش هیأت امنیتی لبنان اشاره شده است. اینک ادامه این گزارش که آخرین بخش این پرونده نیز است، از نظرتان میگذرد.
۸- در فرم پذیرش نام «موسی صدر» تبعه لبنان برای اقامت از تاریخ ۱سپتامبر تا ۸سپتامبر ۱۹۷۸در اتاق ۷۰۲ثبت شده و «موسی» به خط و زبان فرانسوی ورقه را امضا نموده است. (سند شماره۶)
درفرم دیگر برای اتاق ۷۰۱به جای «محمد یعقوب» نام «محمد شحاده» درج شده (نام اصلی او محمد شحاده یعقوب است) و هزینه آن نیز پرداخت شده است.
فرد لباس شخصی به همراه باربر هتل با چهار چمدان شامل دو چمدان بزرگ، یک ساک چرمی کوچک و یک کیف دستی بالا میروند. او به باربر اشاره میکند که چمدانها را در اتاق روحانی قرار دهد.
سپس فرد لباس شخصی به اتاق خودش رفته و بلافاصله پس از بیرون رفتن باربر به اتاق روحانی وارد میشود. ده دقیقه بعد هر دو آنها با لباس شخصی از هتل بیرون میروند و پس از آن دیگر کسی آنان را در هتل مشاهده نکرده است.
گذرنامههای باز برروی میز اتاق و عبا و عمامه امام بر روی تخت بوده و چمدانها نیز بدون آنکه قفل شده باشند، در اتاق رها شدهاند.
مدیر هتل تمام وسایل را در روز ۱۱سپتامبر ۱۹۷۸به دفترخود انتقال میدهد اما از آنجا که گذرنامهها در هتل جا مانده بودند، به پلیس خبر نمیدهد زیرا مطمئن بوده است که آنها حتماً باز خواهند گشت زیرا به گذرنامهها نیاز دارند.
۹- پس ازآنکه تصویر امام و شیخ یعقوب و عباس بدرالدین به کارگران هتل نشان داده شد، آنان نه تنها احتمال اینکه تصاویر متعلق به افراد مراجعه کننده به هتل باشد را نفی کردند، بلکه بعضی از آنها تفاوت میان مشخصات ظاهری آنان با تصاویر نشان داده شده را به ویژه شخصی که خود را محمد یعقوب معرفی کرده بود، فاحش آمیز قلمداد نمودند.
۱۰- اسناد شماره ۷و ۸عبارتند از صورت حساب اتاقهای ۷۰۱و ۷۰۲که در آنها تنها اجاره بهای اتاق و سرویس بدون هیچ هزینه دیگر درج شده است. اسناد شماره ۹تا ۱۳در بردارنده اظهارات کارکنان هتل است.
۱۱- چمدانهای کشف شده در اتاق متعلق به امام موسی صدر و شیخ محمد یعقوب بود و چمدان عباس بدرالدین پیدا نشده است.
۱۲- اسناد شماره ۱۴تا ۱۸تصاویر مربوط به چمدانها است.
۱۳- اسناد شماره ۱۹تا ۲۲تصاویر گذرنامه امام موسی صدر است.
در گذرنامه امام برای وی ویزای ورود به فرانسه از طرابلس در تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸دریافت شده است. (سند شماره ۲۳) در حالی که ایشان ویزای فرانسه را که تا تاریخ ۲۴اکتبر (یک ماه و ۲۴روز بعد) معتبر بوده، در اختیار داشتهاند و بر روی این ویزا مهر باطل زدهاند.
مهر خروج از فرودگاه طرابلس به تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸درج شده است. مهر ورود به فرودگاه رم «ناخوانا» است.
برای امام ویزای ورود به رم (ایتالیا) از طرابلس در تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸دریافت شده است.
۱۴- اسناد شماره ۳۴تا ۴۵تصاویر گذرنامه شیخ محمد یعقوب است. برای وی نیز ویزای ورود به فرانسه از لیبی در تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸دریافت شده است. (سند شماره ۴۲) در حالی که پیش از آن ویزای ورود به فرانسه که تا ۸اکتبر ۱۹۷۸ (یک ماه و ۸روز بعد) معتبر بوده، در گذرنامه وی وجود داشته است. (سند شماره ۳۹)
ویزای ورود به ایتالیا از طرابلس در تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸برای وی دریافت شده است. (سند شماره ۴۱)
مهر خروج از لیبی به تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸در گذرنامه درج شده است. (سند شماره ۴) مهر ورود به ایتالیا (رم) ناخواناست. (سند شماره ۴)
۱۵- نکاتی درباره محتویات چمدان امام
در یکی از چمدانهای ایشان دوازده عکس پرسنلی ۳*۴متعلق به امام، دوازده عکس متعلق به شیخ محمد یعقوب و دوازده عکس نیز متعلق به عباس بدر الدین در پاکتی که نام یکی از عکاسیهای طرابلس، پایتخت لیبی، بر آن درج شده به دست آمد که هیچ یک از آنها مورد استفاده قرار نگرفته بود.
در سر رسیدی که امام خاطرات روزانه خود را همه روزه بدون استثنا در آن ثبت میکرده از تاریخ ۲۸اوت ۱۹۷۸به بعد مطلبی اضافه نشده است و از تاریخ ۲۹اوت ۱۹۷۸به بعد تمامی صفحات سفید است. اما قبل از تاریخ ۲۸اوت ۷۸صفحه سفیدی وجود ندارد. در حالی که امام عصر روز ۳۰اوت ۱۹۷۸شام را به همراه کاردار لبنان در لیبی و چند نفر دیگر صرف کرده بودند. بسیاری از اسناد و نامهها و اوراق به زبان فارسی است. اوراق و مدارک دیگر و وسائل شخصی امام نیز در چمدانها وجود دارد.
۱۶- موضوع تماماً به پلیس ایتالیا ارجاع داده شد پلیس نیز پس از لاک و مهر کردن چمدانها آنها را به دکتر اسپینلا دومنیکو (Dominco Spinella) رئیس اداره تحقیقات امنیتی رم (Digos) تحویل داد. وی نیز پس از دریافت آنها موضوع را به دستگاه قضایی ایتالیا احاله کرده و دادستانی ایتالیا بازپرسی از کارکنان هتل رارسما آغاز کرده است.
۱۷- سرمهماندار پرواز ۸۸۱آلیتالیا در مصاحبهای که در تاریخ ۲۵اکتبر ۱۹۷۸از تلویزیون پخش شد، اظهار داشت که شخصی را با لباس روحانی در هواپیما مشاهده نکرده است. وی پس از مشاهده تصاویر امام، شیخ محمد یعقوب و عباس بدر الدین تأکید کرد که اشخاصی که با آنان شباهت داشته باشند در هواپیما ندیده است.
۱۸- آقای والنتی (Valente) که از مسافران هواپیما بوده اظهار میدارد که امام را در هواپیما ندیده و او و همسرش صندلی خود در قسمت درجه یک هواپیما را به امام صدر و شیخ محمد یعقوب ندادهاند بلکه یکی از مسئولان فرودگاه طرابلس در سالن انتظار فرودگاه نزد او آمده و به علت نیاز به جای آنان در قسمت درجه یک هواپیما از آنان خواسته که در قسمت درجه دو بنشینند. او همچنین تأکید کرد که شخصی را با لباس روحانی ندیده است. (اظهارات شفاهی مقامات امنیتی ایتالیا)
۱۹- کادر پرواز و مهمانداران هواپیما میگویندشخصی را که لباس روحانی بر تن داشته یا مشخصات ظاهریاش با امام شباهت داشته باشد در هواپیما ندیده اند. (اظهارات شفاهی مقامات امنیتی ایتالیا)