آنچه پیش رو دارید مجموعهای است از سخنرانیهای امام موسی صدر به همراه
برخی دستنوشتههای ایشان که اخیراً توسط موسسه تحقیقاتی امام موسی صدر
ترجمه، تنظیم و بهچاپ رسیده است.
محمد (ص) پیامبر بتشکن
تاریخ مطالعه و شناخت اسلام تا ابد ادامه مییابد، چرا که حقیقت و جوهر حضرت محمد (ص) وجوهی نبوی حضرتش از ازل تا ابد جریان دارد و به حقیقت متعال پیوند خورده است. امام موسی صدر از شمار محققان اندیشمند اسلامشناسی است که با آگاهی از نیازهای زمان، حاصل مطالعه و شناخت خود را در مناسبتهای زمانی و مکانی گوناگون و به فراخور مخاطب بیان کرده است.
از اینرو در مجموعه سخنرانیها، نوشتهها و مصاحبههای ایشان همواره به نکات تازهای در امر شناخت پیامبر اسلام برمیخوریم. دفتر حاضر ترجمه مقالهای از ایشان تحت عنوان <محمد (ص) پیامبر بتشکن> که به زبان عربی در هفتهنامه <النهج> در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۰ مطابق با ۲۳ شهریور ۱۳۳۹ به چاپ رسیده است.
زهرا (س)، فصلی از کتاب رسالت
دانشمندان و متفکران بسیاری، مسلمان و غیرمسلمان درباره حضرت فاطمه (س) سخن گفتهاند و به مدد کشف و شهود و تحقیق و مطالعه جرعهای از کوثر بیکران حقیقت وجودی حضرتش نوشیدهاند و به بشر نوشاندهاند. امام موسی صدر، یکی از پویندگان راه شناخت دختر پیامبر اسلام است و این کتاب قسمتهایی از رهاورد اوست، از سیر و سفری که توفیق تماشای شکوه و جمال حضرت فاطمه (س) را یافته است. گفتنی است <زهرا (س>)، فصلی از کتاب رسالت به درخواست سلیمان کتانی محقق مسیحی لبنانی نوشته شده بود و در مقدمه کتاب معروف او <فاطمهالزهرا> به چاپ رسیده و این دفتر ترجمه آن فصل است.
اخلاق روزه
اخلاق روزه عنوان دیگری است از مجموعه پرتوها که برخی دیدگاهها و تجربیات معرفتی امام موسی صدر را در پیوند با روزه منعکس میکند. تنوع مطالب این کتاب به سبب تنوع شرایط زمانی و مناسبتهای تاریخی و جغرافیایی است که ایشان در آن و یا برای توضیح آنها سخن گفتهاند. اما در عین آن تنوع، همه بخشهای کتاب وحدت و انسجام موضوعی دارد، زیرا از منظرهای مختلف، روزه و معانی، ابعاد و تاثیرات و جلوههای آن را در طول زمان تعیین میکند.
دین در جهان امروز
دین را اگر منظومهای از اصول، اخلاق و شرایع و... بدانیم و جوهر و اصل آن را ثابت بینگاریم که از ازل تا ابد ثابت است، باید در ماهیت دین، ویژگی تحولپذیری نسبت به نیازها و مقتضیات زمان و مکان را بپذیریم. از اینرو اسلام همواره توانسته است و میتواند در هر عصر و مکانی پاسخگوی نیازها و سوالات و ابهامات و سرگشتگیهای بشر باشد. امام موسی صدر را، در یک کلام میتوان اندیشمند آیندهنگری دانست که دغدغه سرگشتگی و گمگشتگی بشر امروز را دارد و ظرفیت و توانایی اسلام را برای نجات انسان از این آشفتگی و هراس و یا ناامنی را، موهبتی الهی میداند. این اثر ترجمه سخنرانی امام موسی صدر درباره دین در دانشکده حقوق و علوم اقتصادی دانشگاه یسوعی بیروت است.