یکی از معماهای دهههای اخیر، پرونده ربودن امام موسی صدر در لیبی آنهم در جریان یک سفر رسمی در ۹ شهریور ۱۳۵۷، ۳۱ اوت ۱۹۷۸، به دعوت دولت طرابلس است.
گروه سیاسی- در بخشهای پیشین این گزارش که پرونده مفصلی از اسناد و مدارک ربوده شدن امام موسی صدر است به نکاتی از جمله انگیزه سفر امام صدر به لیبی و نهایتاً اتفاقاتی که افتاد، بیانیه وزارت امور خارجه لیبی و پاسخ جنبش امل به این بیانیه و دیدار هیأت لبنانی با قذافی در شمارههای گذشته اشاره کرده است. اینک ادامه اظهارات قذافی از نظرتان میگذرد.
قذافی در مورد امام صدر پرسید: «به من گفتهاند که او ایرانی است آیا اینچنین نیست؟»
سرهنگ قذافی در ادامه سخنانش افزود که امام در هنگام جشنهای انقلاب لیبی مهمان لیبی بود. اما وی به علت مشغله فراوان نتوانست به موقع با او دیدار کند. از این رو موعد این دیدار در ساعت ۱: ۳۰بعد از ظهر ۳۱اوت ۱۹۷۸مشخص گردید. اما به وی اطلاع دادند که امام لیبی را ترک کرده است! و وی با شگفتی گفت باید با یکدیگر ملاقات میکردیم. قذافی افزود امام صدر بیاطلاع سفر کرد و آقای احمد حطاب در فرودگاه به طور اتفاقی او را شناخته و بدرقهاش کرد. سرهنگ قذافی سپس اظهار داشت: «وقتی جنجال ناپدید شدن امام صدر به راه افتاد و یاسر عرفات نزد من آمد و گفت که لیبی در این قضیه مسئول است زیرا که امام مهمان کشورش بود، با توجه به حرمت مهمان این گفته از نظر عربی و اسلامی برای من توهین بود (قذافی واژه توهین را چهار بار تکرار کرد). از آن موقع به این مسئله توجه کردم و برای انجام تحقیق اقداماتی کردم. عرفات به من پیشنهاد کرد برای شرکت در تحقیق هر کسی را که از فلسطینیها مناسب میدانم برگزینم. سپس هیئتی به ریاست احمد شحاتی روانه ایتالیا کردم. این هیئت تا کنون از رسیدن امام موسی صدر به ایتالیا اطمینان حاصل نکرده است. روشن شد که مهمانداران هواپیمای شرکت آلیتالیا، پرواز شماره ۸۸۱از لیبی به رم در شامگاه ۳۱اوت ۱۹۷۸نتوانستهاند عکسهای امام و دو همراهش را شناسایی کنند. چراکه میان زمان پرواز و تاریخ انجام تحقیق فاصله افتاده است.»
پس از گفتههای قذافی، از سوی هیئت علما ابتدا شیخ عبدالامیر قبلان مسئله تابعیت و اصل و نسب امام صدر را توضیح داده. وی روشن نمود که نیای امام صدر صالح شرف الدین در روستای شحور در نزدیکیهای شهرستان صور در جبل عامل در سال ۱۱۲۲قزاده شده و در روستای معرکه نزدیک زادگاهش اقامت داشت و عالم جلیل القدری بود. سپس به عراق مهاجرت و در نجف اشرف اقامت گزید. جد ایشان اسماعیل صدر مرجع طایفه شیعه بود که تا سال وفاتش در ۱۳۳۴ق مقیم نجف بود. به دلیل نقش خاندان صدر در انقلاب عراق به خاندانی ضد استعماری شهرهاند. پدر ایشان صدر الدین به ایران مهاجرت و در شهر قم اقامت کردو فرزند وی امام موسی صدر در همانجا به دنیا آمد.
سرهنگ قذافی گفت: «باهی.... باهی» (در لهجه لیبیایی به معنای بسیار خوب بسیار خوب).
شیخ قبلان ادامه داد: «جناب آقای رئیس جمهور در اینجا مایلم شما را با تمام ابعاد شخصیت امام موسی صدر آشنا سازم. هنگامی که اسرائیل برای نخستین بار در ۱۹۶۹شهرک کفر شوبا در دامنه جبل الشیخ در مرزهای لبنان و اسرائیل را بمباران کرد امام صدر هیئت یاری رسانی به جنوب را با شرکت تمامی فرقههای دینی لبنان تشکیل داد. وی نیمروز و در رأس یک هیئت فراگیر راهی روستا شد و وارد حیاط مسجدی گردید که بر اثر بمباران اسرائیل آسیب دیده بود. همانجا عبایش را بر زمین پهن کرد و به نماز جماعت ایستاد. سپس در حالی که مبلغ ده هزار لیره به یکی از آسیب دیدگان روستا هدیه میداد گفت: پایداری کنید که دلاوری از همینجا آغاز میشود.» توجه فزایندهای بر چهره قذافی نمایان شد.
شیخ قبلان افزود: «امام صدر به یک خط اسلامی ملی روشن و نیرومند پایبند است ما تل زعتر، نبعه، فنار بیاقوت، محلههای غوارنه و... و... را به این سبب از دست دادهایم که شیعیان این مناطق نیز به خط امام پایبندند. ما در راه بالندگی ملی دستاوردهای ربع قرن را قربانی کردهایم. بسیاری در جبل عامل و جنوب زمینهایشان را فروختهاند و به مناطق امن رفتهاند. بازماندگان یا آوارهاند یا در تیررس توپهای اسرائیل. با این همه امام بر موضعش پابرجاست و خستگی ناپذیر نسبت به خط ملیاش متعهد است.
ادامه دارد