یکی از معماهای دهههای اخیر، پرونده ربودن امام موسی صدر در لیبی آنهم در جریان یک سفر رسمی در ۹ شهریور ۱۳۵۷، ۳۱ اوت ۱۹۷۸، به دعوت دولت طرابلس است.
گروه سیاسی- در بخشهای پیشین این گزارش که پرونده مفصلی از اسناد و مدارک ربوده شدن امام موسی صدر است به نکاتی از جمله انگیزه سفر امام صدر به لیبی و نهایتاً اتفاقاتی که افتاد و بیانیه وزارت امور خارجه لیبی و پاسخ جنبش امل به این بیانیه اشاره شد، اینک به وقوع تظاهرات مردم لبنان به سوی دمشق و دیدار هیات لبنانی با قذافی پرداخته شده که از نظرتان میگذرد.
انبوه راهپیمایان در میدان نمایشگاه بینالمللی دمشق در برابر هتل شرایتون، محل برگزاری کنفرانس سران توقف کردند. یک هیئت به نمایندگی از آنان و عضویت شیخ عبدالامیر قبلان مفتی ممتاز شیعیان، شیخ عبدالحلیم زین مفتی شیعیان نبطیه و شیخ خلیل شقیر قاضی شرع دادگاه شرعی سنی در صیدا با سران عرب از جمله حافظ اسد هواری بومدین، علی ناصر محمد، معمر قذافی و ویاسر عرفات دیدار کردند.
شیخ عبدالامیر قبلان در برابر سران عرب گفت:
«به نمایندگی از راهپیمایان، به نام اسلام و به نمایندگی از همه طوائف لبنان، از سران حاضر در این کنفرانس درخواست میکنیم مسئله امام موسی صدر را بررسی کنند.» وی سپس یادداشتی کتبی تسلیم آنان کرد که در آن آمده است: «ما حق داریم که مسئولیت روبرو شدن با مسئله ربودن امام مجاهد موسی صدر، رهبر بزرگ مسلمانان که خود را وقف رویارویی با خطرهایی کرد که امروز به خاطر مقابله با آن گرد هم آمدهاید، بر دوش شما بگذاریم. قطع تماس با امام صدر وجدان مسلمانان را به لرزه درآورده و یکپارچگی ملی را در لبنان و بخشهای بزرگی را از جهان عرب و اسلام به مخاطره انداخته است. نگاهها را از توطئههایی که در سرزمینمان انجام میگیرد، منحرف میسازد و فرصت مقابله با آن را بر باد میدهد. این راهپیمایی که نمایانگر اراده میلیونها مسلمان است، امروز غم بزرگی بر دوش خود حس میکند و انتظار دارد که به یاری خدا آن را برطرف سازید. باشد که به خواست خدا این خطر بزرگ را دفع کنید. و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته.»
پس از آن حافظ اسد طی سخنان کوتاهی برای انجام هر گونه تلاش برای یافتن امام صدر اعلام آمادگی کرد. سپس اعضای هیئت سالن جلسات را ترک کردند. زمانی که به در ساختمان هتل رسیدند، عبدالسلام تریکی وزیر خارجه وقت لیبی به آنان گفت: برادر سرهنگ قذافی مایل است جداگانه با شما دیدار کند و اعضای هیئت به این دعوت پاسخ مثبت دادند.
دیدار با قذافی
دیدار هیئت لبنانی که چهار تن از علما بودند و سرهنگ قذافی در ساعت یک بامداد شامگاه ۱۲سپتامبر ۱۹۷۸در سوئیت قذافی در هتل شرایتون دمشق وبا حضور تریکی انجام گرفت. در آغاز دیدار سرهنگ قذافی با اشاره به تفاوت لباس روحانی شیخ احمد زین و دیگر علمای هیئت گفت: در شمال آفریقا مذهب مالکی رواج دارد ولی عقده فرقهگرایی دیده نمیشود. اما در لبنان که مسلمانان به دلیل جدایی سنی و شیعه که چونان ادیان مستقل هستند، از این مشکل رنج میبرند. قذافی گفت که این مشکل را بررسی خواهد کرد تا اسلام یکپارچه شود. و امیدوار است پیشنهادهایی برای تقویت شخصیت اسلامی در لبنان به وی تقدیم گردد. او اعلام کرد که نمیپذیرد مسلمان در لبنان شهروند درجه دو باشند و افزود که چگونگی توجه به مسلمانان لبنان را بررسی میکند زیرا عقب ماندگی مسلمانان به ویژه شیعیان که همچنان در جنوب رنج میبرند برای وی دردناک است. وی با اشاره به گزارشهایی درباره مهاجرت اجباری و بازگشت و احتمال مهاجرتهای اجباری دیگر محرومان در خطر مقابله با اسرائیل به ویژه شیعیان اظهار داشت: از هر گونه انجام وظیفه در قبال آنان شانه خالی نخواهد کرد. اگرچه تا کنون نتوانسته است در حمایت از آنان کاری صورت دهد. وی خواستار همکاری با شخصیتهای اسلامی شد تا برای تقویت همه مسلمانان در لبنان با آنان فعالیت کند! وی آنگاه درباره کمکهایش به جنبشهای اسلامی جهان در مالت، فیلیپین، آفریقا، روسیه و سیاهپوستان مسلمان آمریکا سخن گفت و اضافه کرد که نزد وی فرقی میان مسلمانان شرق و غرب وجود ندارد.
ادامه دارد