رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: پدیدهای که امروز در لبنان و مقاومت و حزب الله دیده میشود قطعا ادامه حرکتی است که امام موسی صدر آغاز کرده بود.
به گزارش خبرنگار امور مجلس خبرگزاری فارس غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز در مراسم افتتاحیه چهارمین جشنواره فرهنگی امام موسی صدر در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد با اشاره به شخصیت والای امام موسی صدر گفت: امام موسی صدر گرچه ۳۰ سال است که عملا تاثیری در تاریخ به جا نگذاشته است اما همان مقدار تاثیر او را شایسته عنوان یک مرد بزرگ میکند.
وی افزود: پدیدهای که امروز در لبنان و مقاومت و حزب الله دیده میشود قطعا ادامه حرکتی است که امام موسی صدر آغاز کرده بود. یعنی هویتی که موسی صدر به جامعه شیعه بخشیده است تا اینجامعه بتواند با وحدت و اتحاد استعدادهای خود را بشناسد و بروز دهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: امروز حزب الله و مقاومت شیعی در لبنان به یک واقعیت انکار ناپذیر در جهان مبدل شده است کاری که سید نصر الله در جنگ سی و سه روزی لبنان کرد کاری بود که ارتشهای عرب در ۶۰ سال گذشته در مقابل اسرائیل نکرده بودند.
وی ادامه داد: سید نصر الله با جوانهای شیعه که آبشخور حرکت اولیه شد با امام موسی صدر و چمران تکامل پیدا کرد و این حرکت در طول ۳۰، ۴۰ سال و در غالب مقاومت لبنان امروز متبلور شد و در مقابل ارتش تا دندان مسلح رژیم صهیونیستی ایستاد.
حداد عادل گفت: جنگ سی و سه روزی لبنان نقطه عطفی در تاریخ مبارزه با اسرائیل است که ریشه در آثار وجودی مردان بزرگ چون امام موسی صدر و چمران دارد و نباید این تاثیر را دست کم گرفت.
حداد عادل با اشاره به به سرنوشت مبهم امام موسی صدر اظهار داشت: تقدیر این بود امام موسی صدر سرنوشت مبهمی پیدا کند و سرنوشت او به یک سرنوشت تاریک و روشنی و تراژدی تبدیل شود. وی اظهار امیدواری کرد که این مسئله هر چه زودتر حل و این ابهام روشن شود.
حداد عادل با بیان اینکه سرنوشت امام موسی صدر مانند کتابی است که فصل آخر و صفحات آخر آن گم شده است اظهار داشت: این هم یکی از جنبههای داستان زندگی امام موسی صدر است داستانی که باید فصل آخر گم شدهای آن را تاریخ بنویسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ما در مجلس هفتم از همان ابتدا مسئله امام موسی صدر را جدی گرفتیم و پیگیر آن بودیم گفت در مجلس کار گروهی مسئول پیگیری این مسئله شدند و به لبنان رفتند و ملاقاتها و مذاکرات متعددی در خصوص این مسئله داشتند و بیانیههای هم در مجلس صادر شد. به هر حال به سهم خودمان در خصوص این مسئله تلاش کردیم. وی ابراز امیدواری کرد که از این معما پرده برداشته شود و اگر امام موسی صدر زنده هستند به آغوش امت اسلام برگردند و اگر هم در پیشگاه خداوند هستند خداوند به مساعی تمامی تلاشهای ایشان علو درجات به ایشان عطا کند.
حداد عادل در ادامه سخنان خود گفت: بنده توفیق حضور در خدمت امام موسی صدر را نداشتهام ولی با فعالیتهای ایشان آگاه هستم و تصویری که شخصا از شخصیت امام موسی صدر در ذهن دارم این است که یکی از ویژگیهای شخصیتی ایشان تعلق وی به یک خانواده اصیل روحانی است.
وی افزود: امام موسی صدر فرزند یک مرجع تقلید و نوه مرجع تقلید دیگر بودند و این نیک پی این نسب از دو سو دارد و این سلسله علم و روحانیت در اجداد ایشان ادامه داشته است. رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: موسی صدر یک ریشه در لبنان و یک ریشه در ایران دارد و به چنین خانوادهای تعلق دارد و کسی نمیتواند منکر تاثیر محیط خانوادگی وی در شخصیت او شود.
حداد عادل یکی از ویژگیهای ایشان را تحصیل همزمان وی در حوزه و دانشگاه خواند و اظهار داشت: ایشان تحصیل حوزوی خود را با داشتن استادانی چون علامه طباطبایی و دیگر اساتید بزرگوار گذارندهاند و در یک دوران پر تلاطم رضا خانی و هم در دهه اول و دوم و نهضت ملی شدن صنعت نفت و همچنین آغاز نهضت امام خمینی را به چشم دیدند. رئیس مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: تحصیل همزمان امام موسی صدر در حوزه و در دانشگاه سبب شد که ایشان با جریانات فکری بیرون حوزه و سیاست آشنا بشوند.
وی افزود: امام موسی صدر هم در نجف و هم در حوزه علمی قم تحصیل کردند و در نتیجه هر دو حوزه قم و نجف را دیدند. ایشان فردی اهل تالیف و تحقیق بود و به واسطه ماموریتی که پیدا کردند به لبنان رفتند و جامعه شیعی فراموش شده و به حاشیه رانده شده شیعه در لبنان را احیاء کردند.
حداد عادل در ادامه بیان داشت: اینکه کسی از محیط حوزه و دانشگاه وارد یک جامعه تب آلود که خطر اسرائیل که دائمه انجا را تهدید میکند و جامعه متنوع از نظر طوایف، اقوام، قبائل و مذهب بخواهد یک گوهر و میراث شیعی اصیل را از زیر خاک در بیاورد و آن را تراش دهد و به جامعه عرض کند کار دشواری بوده که امام موسی صدر آن را انجام داد. وی امام موسی صدر را مرد علم، هجرت، جهاد و سیاست خواند و اظهار داشت: همه این خصایص در وجود ایشان قابل تحقیق و اثبات است.
حداد عادل در ادامه بیان داشت: امام موسی صدر وطن خود ایران را رها کرده و به لبنان رفته و در برابر اسرائیل حرکت محرومین را به وجود آورده و آن را سازمان دهی کرده است و در این جماعت شیعه یکی شخصیت جدیدی را القا و ایجاد کرده و آنها را با هویت واقعی خود آشنا کرده است.
وی افزود: یکی از کسانی که در این حرکت با امام موسی صدر همراه شد مرحوم چمران بود. چمران مرد بزرگی بود و دانشجوی دانشگاه برکلی در آمریکا بود که آنجا را رها کرد و به جنوب لبنان رفت و در کنار امام موسی صدر هنرستان فنی را تاسیس کرد تا جوانهای شیعه فن و صنعت یاد بگیرند و از فقر و پراکندگی نجات پیدا کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی به حرکت سیاسی امام موسی صدر اشاره کرد و اظهار داشت: ایشان مجلس اعلای شیعیان را ایجاد کردند و به عنوان رئیس آن مجلس نقش تعیین کنده و تاثیر گذاری در محیط سیاسی اجتماعی لبنان پیدا کردند.
حداد عادل گفت: قد علم کردن در بیروت در ۴۰، ۵۰ سال پیش کار سادهای نبود و هر روحانی نمیتوانستد از ایران به لبنان برود و آنجا چهره شود. اما امام موسی صدر این کار را کرد.
وی ادامه داد: ایشان با افکار روز آشنا بودند و مکاتب روز را میشناختند و با جریانهای حاکم در ۳۰ سال پیش مواجه شدند. تفکر قرآنی، فلسفی و اسلامی به او قدرت اندیشه بخشیده بود به طوری که ایشان از نظم فکری خوبی برخوردار بودند.
حداد عادل در پایان گفت: در مقالهای که از او در مورد کرامت انسان نوشته شده است مطالعه کردم و تصدیق کردم که امام موسی صدر از نظر نظم فکری و توجه به بعضی ضرایف توانمندیهای قابل توجهی داشته است و این قدرت فکر با آن مدیریت همت، و جرات برای مقابل با خطر بزرگ که جهان اسلام را تهدید میکند یعنی اسرائیل توانست جامعه لبنان را ساماندهی و به حرکت در بیاورد.