سید موسی صدر هنگام بازدید از جبهه سوئز به افسران و سربازان خطاب کرده و گفته است که شما از شرافت اعراب و مسلمانها و انسانیت دفاع میکنید و سعی دارید که انسان آمریکایی را نیز آزاد سازید.
حبیب احمدزاده
ماه قبل خداوند متعال بر این بندهاش منتی گذارده و او را تنها به تقدس ذات محبت وجودش به ظاهر خانه خود، راه داد. شب در راه عرفات به مشعر که پیاده رفتن را ترجیح داده بودیم و دقیقتر بگویم در آن بزرگراه محشر که دستهها و امواج بیکران انسانی ازهر کشور و ملت در حرکت بودند تا قبل از اذان صبح خود را به منطقه مشعر برسانند. دسته کوچک ما نیز ملبس به لباس احرام در حرکت بود و از فرصت بدست آمده استفاده میکرد و با شعارگویی یکی از دوستان، شعارهای اسلامی انقلابی را فریاد میکرد، فارسی، عربی و بعضا انگلیسی.
الموت لامریکا، الموت لاسرائیل که جزو اصلیترین شعارها بودند در همین بین دستهای از کنار ما در حال تردد بودند که به انگلیسی بر روی تابلوی آنان نوشته شده بود حجاج جنوب آمریکا، تصادم هر دو گروه دقایقی کوتاه ادامه داشت و با هشیاری شعاردهنده خودی، فریادها به سمت (انما المومنون اخوه) تغییر پیدا کرد.
به دوستی در کنارم گفتم که آیا آنان متوجه میشوند که ما منظورمان دولت و سیستم آمریکاست و شعارهای مرگ بر آمریکا ربطی به ملت آمریکا ندارد، شانهای بالا انداخت که نمیدانم.
این موضوع تاکنون فکر مرا مشغول داشته و اینکه چرا امام راحل با هشیاری همیشگی در همان بدو ماجرای به حق اشغال لانه جاسوسی فرمودند حساب ملت آمریکا از دولت آمریکا جداست. و این تازه در زمانهای بود که ملت آمریکا در جهل و نادانی مطلق نسبت به اعمال سیستم حکومتی خود در جهان به سر میبرد و نه اکنون که طبق آخرین نظرسنجیها ۶۳ درصد ملت آمریکا با دولت بوش و ۸۴ درصد با ادامه اشغال عراق مخالفند.
به نظر میرسد راه عاقلانه در این میان دادن شعارهایی است که دقیقا نیت ملت ما را از دادن اینگونه شعارها برساند مثلا شاید (مرگ بر دولت آمریکا) و از این نوع...
شاید موضوعی که مقداری در غفلت واقع گردیده آن است که انقلاب اسلامی و به طور کلی دین مبین اسلام برای تمام ابناء بشر در جستجوی سعادت دنیوی و اخروی است و لحاظ صرف آن به مسلمین درواقع محدود و حقیر شمردن دستورات این دین جهانی و ناخواسته جامه عمل پوشاندن به هدف دشمنان در جلوگیری از صدور احکام به دیگر ملل جهان خواهد بود.
یک مثال تاریخی از اینکه هیچگاه بزرگان دین ما حساب ملتها را با دولتهایشان یکی ندانستهاند رامی توان در گزارشی که ساواک از بازدید امام موسی صدر در سال ۱۳۵۰ پس از جنگ اعراب و اسرائیل از سربازان مصری در کنار کانال سوئز داشته، به خوبی متصور شد.
(روزنامه المحرر مورخ ۷۱. ۴. ۷ مینویسد که سید موسی صدر هنگام بازدید از جبهه سوئز به افسران و سربازان خطاب کرده و گفته است که شما از شرافت اعراب و مسلمانها و انسانیت دفاع میکنید و سعی دارید که انسان آمریکایی را نیز آزاد سازید).
در تمام سخنان مقام معظم رهبری نیز این نگاه متفاوت بین دولت و ملت آمریکا همیشه به صراحت وجود داشته، پس باید مشکل را در جایی دیگر و همانا رقابتهای متأسفانه نفسانی سیاسی و عدم توجه به تبلیغات برای مخاطب جهانی جستجو کرد.
بدانیم بزرگترین حماقت امثال بن لادن در آن بود که با انهدام ساختمانهای تجارت جهانی تبلیغات دولت آمریکا - برفرض که کار وی باشد -را به منصه ظهور رساندند که مشکل و هدف اصلی تروریستها (و به زعم آنان مسلمانان) ملت آمریکا و نه دولت و سیستم مستکبر آن است.
امروز شاید دقیقا روزی است که به فرموده اولیه امام راحل حساب ملت آمریکا را باید به صورتی دقیقتر از دولت جنایتکار آمریکا جدا کرده و تبلیغات مغرضانه آنان در این مورد را، به دور از هواهای نفسانی و جناحی و تنها بر پایه (لاتمم مکارم الاخلاق) خنثی سازیم. و این را همانند همیشه به مردم دنیا ثابت کنیم که رعایت اخلاقیات و حقوق انسانها برای ما حتی در مورد کشوری متخاصم همچون آمریکا، در همه حال یک اصل اساسی است.
یادمان باشد چیزی که امروزه ما را در مقابل ملت مظلوم عراق پس از هشت سال جنگ همچنان سرافراز و بلندسر گردانده نه تنها مقاومت همه جانبه، بل بیشتر همان رعایت انسانیت و جوان مردی در تمامی دوران جنگ بوده، و این لذتی بزرگ است که امروز ملت مسلمان ایران بر پایه پیروی از دین مبین اسلام بدان مباهات دارد.
پس بدین نکته ظریف بیشتر توجه نماییم که آیا در گذشته، شعارهای مرگ بر شوروی و صدام با توجه به دگرگونی زمانه به راحتی تغییر نیافتهاند؟
شاید اکنون عقلاء قوم نیز با توجه به شعارهای ریاست محترم جمهور در آمریکا که بر رابطه دوستانه بین ملتهای جهان تأکید داشتند و نیز دانستن آنکه بزرگترین تیر بر قلب سیستم حکومتی شرور آمریکا کمک به جدایی بیشتر ملت خسارت دیده و در زیر مهمیز نظامیگری، فرزند قربانی داده از دولت نادان خودشان است.
پس بهتر است شعار (مرگ بر آمریکا) را نیز با گفتن (مرگ بر دولت آمریکا) ظریفتر و دقیقتر فریاد کشیم تا شاید در مشعر بعدی آن دسته آمریکایی به تنگ آمده از خفقان حکومت آمریکا نیز به گروه شعار دهندگان ما پیوسته و همگی با هم شعار به حق «مرگ بر دولت آمریکا» را سر دهیم. انشاءالله.
آن سفر کرده، امام موسی صدر. مرکز بررسی اسناد ساواک. جلد اول. چاپ اول. مهر ۱۳۷۹