پسر امام موسی صدر، در گفتوگویی تفصیلی، خواستار ارائه توضیح از سوی دولت
نهم درباره علت تقویت و گسترش روابط با دولت لیبی به عنوان دولت رباینده
امام موسی صدر، رهبر ایرانی شیعیان لبنان شد.
به گزارش «جهان» سید صدرالدین صدر، فرزند «امام موسی صدر» رهبر ایرانی شیعیان لبنان، در گفتوگویی اختصاصی با خبرگزاری فارس، با یادآوری سیاستهای نظام جمهوری اسلامی ایران در قبال کشور لیبی و نیز مواضع قاطع بنیانگذار انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (س) و مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای، موضع خانواده امام صدر درباره سفر اخیر هیأتی از ایران به سرپرستی معاوناول رئیسجمهوری به طرابلس را مورد بحث و بررسی قرار داد که مشروح این مصاحبه از نظر میگذرد:
**فارس: مطلع شدیم در پی سفر معاون اول رئیسجمهوری به کشور لیبی، خانواده امام موسی صدر نامهای خطاب به رئیسجمهوری ارسال کرده و به این اقدام اعتراض کردهاند؛ آیا این خبر صحت دارد؟
صدر: بله؛ همین طور است. خانواده صدر، نامههایی جداگانه برای ریاست محترم جمهوری، رؤسای گرانمایه قوه مقننه و قضائیه، کمیسیونهای ذیربط مجلس شورای اسلامی، مراجع عظام تقلید و علمایی که نامه معروف نخبگان کشور خطاب به رئیسجمهوری سابق را امضا کرده بودند، ارسال کرده است.
**فارس: محتوای این نامه چیست؟
صدر: در این نامهها علاوه بر یادآوری نظرات حضرت امام خمینی (س) که همواره تأکید داشتند که هرگز حاضر نیستند معمر قذافی، رهبر لیبی را به حضور بپذیرند به دیداری اشاره شده که خانواده امام موسی صدر، چند سال پیش با مقام معظم رهبری داشتند که ایشان در آن دیدار فرمودند این مسأله باید بطور جدی حتی به قیمت قطع رابطه با لیبی پیگیری شود. در دیداری هم که با آقای دکتر احمدینژاد در ماههای نخست ریاستجمهوری داشتیم، ایشان هم بر همین نکات تأکید و خاطرنشان کردند که باید قضیه امام موسی صدر پیگیری شود و جدی هم پیگیری شود و حتی تصریح کردند که اصلاً شما بگویید ما چه کار کنیم تا ما همان کار را انجام دهیم و اگر میخواهید من خودم شخصاً همین الآن پیگیری کنم.
**فارس: با توجه به این تأکیدات، روند پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در دولت نهم را چگونه ارزیابی میکنید؟
صدر: آنچه از مسؤولان بلندپایه کشور شنیده میشود تنها قاطعیت و جدیت در پیگیری این موضوع است اما از سوی دیگر، خانواده امام با یک سری ملاقاتها و پیمانهای سیاسی و اقتصادی روبرو میشود که سؤالبرانگیز است. **فارس: ممکن است در این باره واضحتر صحبت کنید. صدر: بله؛ بطور مثال، یکباره مطلع میشویم شخص القذافی و عامل اصلی ربودهشدن امام موسی صدر به ایران دعوت میشود اما وقتی اعتراض میکنیم، گفته میشود که این مسأله تنها یک تعارف دیپلماتیک بوده و موضع دولت، همان موضع صریح امام خمینی (س) و مواضع قاطع مقام معظم رهبری در این مورد است. طبیعتاً گفتههای مسؤولان برای ما حجت است اما بعد میبینیم که ناگهان نخستوزیر لیبی مخفیانه به ایران میآید و خبرش ساعتی پیش از ترک ایران، با نوعی شرمندگی پخش میشود؛ و یا اینکه دوباره معاوناول رئیسجمهوری بدون اعلام قبلی به لیبی میروند و قراردادهایی با ابعاد گسترده با این کشور منعقد میکنند که در تاریخ ایران بیسابقه بوده است.
**فارس: آیا این انتقاد شما تنها متوجه دولت کنونی است و مگر در دولتهای قبلی شاهد روابط با لیبی نبودهایم؟
صدر: منظور خانواده امام صدر، اصلاً دولت نهم یا هشتم یا قبل از آن نیست بلکه بحث وظایف رئیسجمهوری طبق قانون اساسی و اهمیت پیگیری سرنوشت یک شهروند ایرانی با شناسنامه و خانوادهای ایرانی و آن هم نه یک شهروند عادی، بلکه مجتهدی آگاه و شخصیتی است که به گفته حضرت امام خمینی (س)، بزرگشده و فرزند ایشان است و به گفته سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، پیروزیها و موفقیتهای چشمگیر مقاومت اسلامی، مدیون اقدامات اوست.
**فارس: مگر در دولتهای گذشته، روابط در این سطح برقرار نبوده است؟
صدر: باید گفت در دولتهای گذشته، قبح و ننگ و گسترش رابطه با لیبی به قدری زیاد بود که هیچ احدی به خود اجازه نمیداد تا هنگامی که قضیه امام موسی صدر حل نشده و ایشان از زندان آزاد نشدهاند با قذافی وارد مذاکره شوند. ما الآن ناچار با یک تناقض بزرگ و تضادی آشکارا در گفتهها و اقدامات عملی دولت نهم روبرو شدهایم؛ از یک سو به ما گفته میشود که همواره در پیگیری جدی آزادی امام صدر جدیت داریم و از سوی دیگر با گسترش سریع روابط سیاسی و اقتصادی با رژیم قذافی مواجه میشویم و هنگامی که مسأله را پیگیری میکنیم مسؤولان ذیربط میگویند رابطه با لیبی را برای پیگیری و آزادی امام موسی صدر پیش گرفتهایم. ما نمیدانیم چطور میتوان برغم آزاد نشدن امام موسی صدر با لیبی روابط گستردهای در این سطح برقرار کرد؟ این حجم از روابط و با این سرعت آن هم با رژیمی مانند لیبی، هیچگاه سابقه نداشته و ما بر این اعتقادیم که مسأله پیگیری، فراموش شده و فقط رابطه با لیبی اولویت یافته نیست.
**فارس: آیا برداشت خانواده امام موسی صدر این است که هدف از این روابط، چیزی جز پیگیری این پرونده است؟
صدر: این گسترش روابط و فراموششدن قضیه امام موسی صدر، هم ما و هم دوستداران ایشان را دچار تناقض کرده که چه اتفاقی در شُرف وقوع است؟ آیا مواضع شفاهی تنها برای آرام نگهداشتن دوستداران و خانواده و امام موسی صدر است و در عمل باید اتفاق دیگری بیفتد یا اینکه باید همچنان به پیگیری این شهروند ایرانی خوشبین باشیم؟
**فارس: به نظر شما آیا عدم اعلام علنی این مسأله، برای تقویت پیگیری سرنوشت امام صدر نیست؟
صدر: میدانید حاصل دوگانگی میان کلام و عمل چیست؟ گستاختر شدن لیبی، تضعیف قدرت چانهزنی و اعمال فشار بر آدمربایان، بیاعتمادی به تعهدات اخلاقی و انسانی و قانونی کارگزاران دولت و از همه بدتر، تضعیف روحیه شیعیان غیور لبنان که در بحران کنونی و تشدید فشارهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، با شرایط بسیار حساسی دست و پنجه نرم میکنند.
**فارس: آیا این خبر صحت دارد که گفته میشود سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان و نبیه بری، رئیس مجلس نمایندگان این کشور و رهبر جنبش امل هم قبلاً این مسأله را تذکر داده بودند که گسترش روابط با لیبی، به شیعیان لبنان صدمه میزند و بر خلاف مصالح لبنان هم هست؟
صدر: بله؛ همین طور است که شما میگویید. علاوه بر این، در نامهای که ارسال شده به مسائل استراتژیک منطقه هم اشاره شده است و این مسألهای را که شما به آن اشاره کردید هم سید حسن نصرالله و هم نبیه بری در نامه اشاره کردهاند و حتی در دیدار با سفیر کشورمان هم این مسائل را به او گفتهاند.
**فارس: ممکن است به مفاد نامه نصرالله و بری درباره پرونده امام موسی صدر اشاره کنید؟
صدر: اگر ضرورت داشته باشد، محتوای نامه در آینده منتشر خواهد شد اما باید توجه داشت که به نظر شیعیان لبنان، گسترش روابط با لیبی تا زمانی که امام موسی صدر از زندان آزاد نشدهاند مغایر مصالح شیعه، مغایر مصالح منطقه و مغایر مصالح اسلام است. به هر حال، امام موسی صدر، رمز لبنان است و گسترش رابطه با رژیم و ربایندگان امام موسی صدر، هم مخالف مصالح لبنان و هم جمهوری اسلامی ایران است. نگرانی مهم این است که در این مقطع حساس که مقاومت لبنان، پس از مدتها اتحاد و انسجام خود را به دست آورده، این روابط حتی خدایناکرده به صفوف مستحکم و متحد رزمندگان مقاومت ضربه زده و میان آنان تفرقه ایجاد کند.
**فارس: موضع نهایی خانواده امام موسی صدر درباره پیگیری سرنوشت ایشان به عنوان یک شهروند ایرانی از دولت چیست؟
صدر: موضع خانواده، فراتر از موضع نخبگان جامعه نیست و همان مطالباتی است که نخبگان کشور از مراجع عظام تقلید و علما همچون حضرات آیات عظام سبحانی، موسوی اردبیلی، جوادی آملی، مشکینی، مظاهری و بسیاری از مراجع و علمای دیگر و نیز رؤسای دانشگاههای کشور، حقوقدانان، وکلا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و هنرمندان و فعالان سیاسی و اجتماعی از دولت جمهوری اسلامی ایران خواستهاند که به نظر ما، تحقق مطالبات نخبگان، حداقل وظیفه دولت نهم است.
**فارس: به نمایندگان مجلس شورای اسلامی اشاره کردید. پیگیریهای نمایندگان در این باره چه بوده است؟
صدر: مطلع هستید که نمایندگان مجلس هفتم در دو بیانیه جداگانه، ربودن امام موسی صدر را ضربهای به پیکره امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ذکر کردند و حتی ۱۱ راهکار ارائه دادهاند که از جمله آنها ضرورت تقلیل سطح روابط با لیبی تا سطح کارشناسان وزارتخانههاست که حضرت آقای ابوترابی، نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی نیز در سخنرانی اخیر خود به آنها اشاره کردند و تنها سؤالی که در نهایت باقی میماند این است که واقعاً چه اتفاقی افتاده که کار بدین جا کشیده شده است؟