حورا صدر در دیدار با جمعی از دانشجویان از آنان درخواست کرد تا با بررسی اندیشه و روند فعالیت امام موسی صدر به تحلیل دلایل موفقیت او در لبنان و جهان اسلام بپردازند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، جمعی از دانشجویان دانشگاههای مختلف کشور در قالب تشکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان پیرو خط امام، پیش از ظهر سهشنبه 13 شهریور 1397 به موسسه امام موسی صدر آمدند و با مسئولان موسسه دیدار کردند.
در ابتدای این برنامه ابتدا علی جعفرآبادی، مدیر روابط عمومی موسسه امام موسی صدر به معرفی موسسه و اولویتهای کاری آن پرداخت. همچنین حورا صدر، مدیر موسسه امام موسی صدر دقایقی را برای حاضران سخن گفت و به سوالات آنان پاسخ داد. دانشجویان نیز در این دیدار درباره برداشت خود از شخصیت امام موسی صدر صحبت کردند.
دانشجویان به تحلیل دلایل موفقیت امام صدر بپردازند
حورا صدر در این دیدار گفت: علاقه دانشجویان امروز به امام موسی صدر نشان دهنده اخلاص امام صدر است. امام توانست به شکلی آن برنامهها را اجرایی کند که دانشجویانی که 20 سال پس از ربودن او به دنیا آمدهاند، اینچنین شیفتهاش شوند.
او در ادامه گفت: امام صدر در 30 سالگی به لبنان میرود و تنها 18 سال در این کشور فعالیت دارد. 18 سال زمان زیادی برای تاثیرگذاری تمدنی نیست، اما باید بپرسیم که امام در این مدت چگونه کار کرد که پس از گذشت 40 سال از ظلم بزرگ ربودنش هنوز هم تاثیر آن وجود دارد و همه در لبنان میخواهند که به دوران او باز گردند؟
صدر عنوان کرد: یکی از ویژگیهای امام صدر موقعیتشناسی اوست. او در قم به دنیا آمد و در مدارس و حوزه علمیه همین شهر درس خواند و تا زمان 30 سالگیاش که به لبنان رفت در جامعه متکثر زندگی نکرده بود. سوال اینجاست که امام چگونه در لبنان متکثر کار میکند و کارنامه درخشانی را بر جای میگذارد؟ دوست دارم که شما دانشجویان به دنبال این پرسش بروید و پاسخی تحلیلی برای آن ارائه کنید.
مدیر موسسه امام موسی صدر به پیشزمینههای فکری امام صدر در توجه به «دیگری» نیز اشاره کرد و گفت: کسانی درباره چرایی موفقیت امام صدر گفتهاند که نگاه تکثرگرای امام با توجه به جامعه متکثر لبنان شکل گرفت، البته این نکته هم درست است، اما امام از همان روزهای نخست حضورش در صور با اهل سنت و مسیحیان آنجا رابطه حسنه برقرار میکند. بعدها هم که هیات یاری جنوب را تشکیل میدهد، هیات مدیره آن همگی از روحانیون بزرگ ادیان و مذاهب دیگر هستند. اگر به دقت بررسی کنیم متوجه میشویم که پدر و پدربزرگ امام موسی نیز این تحمل و مدارا با «دیگری» را داشتند.
حورا صدر در بخش دیگری از سخنان خود به روش موسسه در انجام وظایف و برنامههای کاریاش اشاره کرد و ادامه داد: یکی از وظایف ما در موسسه ترویج نگاه و دیدگاه امام از دین است، البته ما فقط آنچیزی را که از امام باقی مانده ارائه میکنیم تا دیگران آن را برداشت کرده و قرائت خود را ارائه دهند. بنابراین شما دانشجویان باید تحلیل کنید که چرا امام موسی صدر درباره لبنان چنین سخنی بیان کرده که «اگر کشوری مانند لبنان با این تکثر نبود، ما برای خدمت به شیعه باید چنین کشوری را ایجاد میکردیم.»
منظومه فکری و تجربههای امام صدر به درد جامعه امروز ما میخورد
فرزند امام موسی صدر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امام موسی صدر حرکتی را برای رفع محرومیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در لبنان شروع میکند. بارها از دولت لبنان درخواست کمک میکند، اما اجابت نمیشود و امام ناچار میشود برنامههایی مانند دعوت به تجمع را اجرا کند. تجمع مشهور بعلبک در اربعین حضرت سیدالشهدا اتفاق افتاد و 75 هزار نفر در آن شرکت کرده و قسم خوردند که راه را ادامه دهند.
او در ادامه عنوان کرد: در تجمع صور حدود 100 هزار نفر از جمعیت اندک لبنانیها جمع شدند. این در صورتی بود که دولت با این تجمع مبارزه کرد و همه کار برای برگزار نشدنش کرده بود. امام در یکی از سخنرانیهای خود درباره این تجمع میگوید که در ماشین با شیخ محمد یعقوب صحبت و مشاوره میکرد که در سخنرانی بعلبک چه بگوید و حرفی از قسم در اینجا رد و بدل نشد، اما چرا در سخنرانی تجمع بعلبک امام قسم خورد؟ چون همه آن جمعیت عصبانی و مسلح بوده و کافی بود که امام یک اشاره کوچک کند و آنها دولت مستقر را ساقط کنند، اما امام قسم خورد تا خشم آن جمعیت را کنترل کند. هدف امام که خراب کردن لبنان و یا کار فردی نبود.
حورا صدر همچنین گفت: پس از تجمع بعلبک، تجدید ریاست امام بر مجلس شیعیان لبنان اتفاق افتاد، این در صورتی بود که مشکلات زیادی برای این تجدید وجود داشت. مجلس محدود به شیعیان موافق نبود و بهویژه در مجمع عمومی مخالفان امام بسیار بودند، اما این تجدید ریاست مانند تجدید بیعتی بود که رئیس جمهور وقت لبنان و دیگر مسئولان را مجاب کرد تا حرف امام را بشنوند و به حسن نیت او ایمان پیدا کنند. پس از آن از طرف مسئولان هیاتی برای بررسی مطالبات شیعیان تشکیل شد، اما متاسفانه جنگ داخلی لبنان رخ داد و بیشترین ضربه به امام صدر و برنامههایش را همین جنگ داخلی زد. همه این مسائل تاریخی نشان از اخلاص امام صدر دارد. هدف ما هم این است که یک منظومه فکری و کارنامهای از ایشان را به ایرانیها نشان دهیم و بگوییم که این اندیشه و این کارنامه به درد جامعه امروز ما میخورد.
مدیر موسسه امام موسی صدر در ادامه در پاسخ به سوال یکی از حضار درباره پرونده ربودن نیز گفت: نمیدانم پس از گذشت 40 سال درباره این پرونده چه بگویم و چه توضیحی بدهم؟ در این هفت سالی که از سقوط و کشته شدن قذافی گذشته تلاشهای بسیاری از طرف خانواده انجام شده، اما خانواده قدرت چندانی برای فشار بر لیبی ندارند و باید دستگاه دیپلماسی ایران فعال شود که متاسفانه تلاش مسئولان در این موضوع کمرنگ بوده است.
وی افزود: پس از سقوط قذافی کمیته رسمی پیگیری از جانب لبنان به لیبی رفت که برادرم آقای صدرالدین صدر هم در این کمیته بود و پیگیریهایی انجام داد. یکی از انقلابیون به کمیته گفت که هنوز سرزمینهایی در لیبی مانده که ما فتح نکردهایم و شاید امام در این سرزمینها باشد. اما در این هفت سال شرایط لیبی بدتر شده است. یک قذافی رفته و صدها قذافی اضافه شده است، اما ما هنوز امیدواریم چون هیچ سند و مدرکی به ما ارائه نشده تا ما را ناامید کند.