امام موسی صدر پس از تلاشهای متعدد برای پایان دادن به جنگ داخلی لبنان، دست به اعتصاب غذا و تحصن در مسجد زد تا راهی به سوی صلح باز کند. اقدامی که بسیاری از مردم و گروههای سیاسی و اجتماعی را با خود همراه کرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رسانى موسسه فرهنگى تحقيقاتى امام موسى صدر، امام صدر از روز جمعه، 27 ژوئن 1975 (ششم تیر 1354 شمسی / هفدهم جمادی الثانی 1395 قمری) در مسجد صفای مجتمع آموزشی عاملیه در اعتراض به جنگ های داخلی لبنان دست به اعتصاب غذای نامحدود زد و در بیانیه ای تاریخی، خواسته های خود را، که پایان خونریزی و برقراری آتش بس از طرف همۀ نیروها و موارد دیگر بود، اعلام کرد. گروه های بسیاری از مردم در این اعتصاب با او همراه شدند و هزاران نفر از بعلبک و شهرهای دیگر جنوب به سوی بیروت سرازیر شدند. در نهایت در روز یکم ژوئیه، (دهم تیر 1354) امام با انتشار پیامی، پس از چهار روز به اعتصاب غذای خود پایان داد.
آنان خاك وطن را آلوده كردند؛ پس به خانۀ خدا پناه آوردم
امام موسی صدر در روز نخست تحصن در مسجد و اعتصاب غذا، بیانیهای را خطاب به مردم لبنان صادر کرد که در آن از دلایل اقدام خود میگوید. امام در بخشی از این بیانیه عنوان میکند: «آنان خاك وطن را آلوده كردند؛ پس به خانۀ خدا پناه آوردم تا از او ياری بجويم و در اينجا در حال اعتكاف خواهم ماند تا كشور بحران را پشت سر گذارد و صداي توپخانهها خفه شود! همميهنان! من به جز جان خود چيزي ندارم و همان را به ميدان آوردهام تا براي وطن و زندگي هموطنان و مصلحت والای وطن قرباني كنم و بر اين عقيدهام كه شرط اصلي موفقيت تحصن اين است كه ادامه پيدا كند و تمام هموطنان در همه فرقهها و مناطق از آن حمایت کنند و این اقدام مسالمتآميز و غيرمسلحانه باقي بماند، چرا كه اقدامات مسلحانه و قدرتنماييهاي سياسي و همۀ مظاهر خشونتْ كشور را درنورديده و درد و رنج مردم را بيشتر كرده و به پيچيدگي بحران افزوده است. در اين اوضاع انسان با همۀ دارایی و تواناییاش، با روح و جسمش، با حيات شخصي و روابط انسانياش، با همۀ تواناييها و روابطی كه خداوند به او عطا كرده است، تنها مانده و باید با همۀ سرمايۀ خود وارد ميدان شود.»
متن کامل این بیانیه را
اینجا بخوانید.
او خود را فدای همه ما، فدای تمام لبنان میکند
ميشال ابوجوده در روزنامۀ النهار در یادداشتی به مناسبت آغاز اعتصاب غذای امام موسی صدر نوشته است: «امام صدر با تحصن و روزه داری خود ثابت کرد که تنها با نیروی فداکاری میتوان بر قدرت طمع ورزی و جاه طلبی غلبه کرد. او خود را فدای همهٔ ما میکند؛ خود را فدای تمام لبنان میکند. او اهمیت زمان را به ما گوشزد کرد و آن را هم ردیف خود زندگی قرار داد. همچنان که با تحصن و روزه داری خود باعث شد تا همگان بر اساس فشاری معنوی، که بزرگتر از همهٔ فشارهای کنونی است، فعالیت کنند، چرا که از کوه های لبنان پابرجاتر و در حد ارادهٔ همهٔ لبنانیان است.»
متن کامل یادداشت وی را
اینجا بخوانید.
روزشمار اعتصاب
روزنامههای وقت لبنان، النهار، الأنوار و المحرر در روزهای مختلف اتفاقات روزهای اعتصاب غذای امام موسی صدر را گزارش کردهاند. وقایع این روزها را به ترتیب در لینکهای زیر بخوانید:
🗓 روزشمار اعتصاب غذا: روز نخست (ششم تیر ۱۳۵۴)
🗓 روزشمار اعتصاب غذا: روز دوم (هفتم تیر ۱۳۵۴)
🗓 روزشمار اعتصاب غذا: روز سوم (هشتم تیر ۱۳۵۴)🗓 روزشمار اعتصاب غذا: روز چهارم (نهم تیر ۱۳۵۴)
هر تیری که به سوی آنان شلیک شود به خانه من، قلب من و فرزندانم شلیک شده
یک ژوئیه سال ۱۹۷۵، دهم تیر ۱۳۵۴چهار روز از اعتصاب غذای امام موسی صدر گذشته بودکه افرادی مسلح به روستای قاع در بعلبک، هجوم بردند و امام صدر در اعتراض به حمله به این روستای مسیحی نشین بیانیهای خطاب به مردم بعلبک صادر کرد و به اعتصاب خود پایان داد تا به کمک مردم این روستا برود.
امام در بخشی از این بیانیه میگوید: «
برادران! بدانید که اهالی دیر الاحمر و قاع و شلیفا مانند فرزندان من و مانند اهالی عرسال و عین و یمونه و هرمل و دارالواسعه هستند. از همه شما انتظار میرود که امروز گامی تاریخی بردارید و همۀ امور کوچک را و حتی هر امری را جز مصلحت بزرگ ملی و حفظ حقوق همسایه کنار بگذارید تا شاید خداوند اوضاع این کشور را سامان بخشد و به ما رحم کند.من به شما میگویم هر تیری که به سوی دیر الاحمر یا قاع یا شلیفا شلیک شود، به سوی خانه من و به قلب من و فرزندانم شلیک شده است و هر کس به کاهش تنش و خاموش کردن آتش کمک کند، به دور کردن آتش از من و خانه و محراب و منبر من کمک کرده است. من این سخنان را کاملاً جدی و از سر حقیقت میگویم و در آن مبالغه نمی کنم. ان شاءالله به زودی نزد شما خواهم آمد.» فیلم تصویری بیانیه امام موسی صدر را اینجا ببینید.