محمد مهدی جعفری گفت: غیبت امام موسی صدر فاجعه بزرگی برای جهان انسانی است، چرا که امام میتوانست با گسترش آن فرهنگ چندجانبه و چند بُعدی که درباره حل مسائل انسانی و گفتوگوی میان ادیان، پایهریزی کرده بود برای بهبود مشکلات جهان امروز بسیار موثر باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی موسسه فرهنگی و تحقیقاتی امام موسی صدر، سیدمحمد مهدی جعفری، پژوهشگر و مدرس بازنشسته دانشگاه شیراز با حضور در غرفه موسسه امام موسی صدر در سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره لزوم گسترش اندیشههای امام موسی صدر و شناساندن آن به جوانان سخن گفت.
ضرورت شناساندن تفکر امام صدر به جوانان
سیدمحمد مهدی جعفری درباره لزوم شناساندن اندیشه امام صدر به جوانان گفت: «امام موسی صدر با استنباطهای خود از دین مبین اسلام در منظومه فکری و عملی خود و برای تعامل با پیروان دیگر ادیان، مسائل مربوط به زنان و همچنین تعامل با جوانان، نسبت به بسیاری از فقها و علمای دیگر در جهان اسلام متفاوت عمل میکرد و همین رفتار او باعث بسط و گسترش اسلام رحمانی و تغییر دیدگاه مخالفان اسلام شد. از این منظر امام موسی صدر چهره جذابی برای جوانان است. بنابراین لازم است تا اندیشههایش به این طیف شناسانده شود.
امیدوارم با نشر آثار امام صدر به صورت مناسب و جوان پسند اندیشههایش تا قرنها زنده بماند. انتشار کتاب برای جوانان و نوجوانان کمی مشکل است و شکل و ساختار خاصی میطلبد و همچنین باید در پانویسها اندیشههای امام را با ارائه توضیحاتی قابل فهم برای عموم مخاطبان درآورد.»
او درباره نگاه متفاوت امام صدر به تفسیر قرآن عنوان کرد: «امام موسی صدر در حوزه تفسیر قرآن نیز فهم جذابی دارد. نگاه امام صدر به مقوله تفسیر به نگاه آیتالله طالقانی نزدیک است و این بزرگان هر دو از آیات قرآن و کلامالله مجید مباحث و مسائل اجتماعی روز را استنباط میکردند. البته روش این بزرگان به این صورت نبود که قرآن را تابع مسائل روز کنند، بلکه آنها کلام خدا را مطابق با دانشهای روز تفسیر میکردند. به نظرم تفاسیر امام از سورههای مکی که سورههای کوتاهتری هستند، میتواند برای جوانها بسیار جذاب باشد.»
امام موسی صدر در راه «گفتوگو» ربوده شد
مدرس بازنشسته دانشگاه شیراز درباره فعالیت امام موسی صدر برای گسترش گفتوگو گفت:«یکی از فعالیتهای مهم امام موسی صدر گسترش مقوله گفتوگوست که مورد نیاز تمام انسانهاست. در زمینه گسترش فرهنگ گفتوگو سه نفر بسیار موثر عمل کردند: نخست امام موسی صدر، سپس پروفسور عبدالجواد فلاطوری، که در آلمان بسیار فعالیت کرد و بعد حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی.
امام موسی صدر در لبنان و دیگر کشورهای مسلمان در زمینه بسط فرهنگ گفتوگو بسیار موثر بود و حتی به نظر من ایشان در راه «گفتوگو» ربوده شد. امام صدر با تاکیدی که بر مقوله گفتوگو داشت، خواست قذافی را نیز به این مسیر بکشاند که آن فاجعه شکل گرفت. به طور کل امام صدر اثرگذاری ماندگاری در زمینه گفتوگو داشت که امیدوارم همه اندیشمندان و اهل سیاست این اندیشه امام را یاد بگیرند.»
غیبت امام صدر فاجعه بزرگی برای جهان انسانی است
محمد مهدی جعفری همچنین درباره فاجعه فقدان امام موسی صدر در جهان امروز اظهار کرد: «غیبت امام موسی صدر فاجعه بزرگی برای لبنان، جهان اسلام و به طور کل جهان انسانی است، چرا که امام میتوانست با گسترش آن فرهنگ چندجانبه و چند بُعدی که درباره حل مسائل انسانی و گفتوگوی میان ادیان، پایهریزی کرده بود برای بهبود مشکلات جهان امروز بسیار موثر باشد.
همانطور که شیخ عبدالله علائلی در کتاب خود نوشت، پس از غیبت امام صدر وضعیت لبنان بسیار اسفبار شد و کسی نبود که از آن وضعیت فاجعه لبنانیها را به سرمنزل مقصود برساند. اگر امام صدر امروز حضور داشتند، لبنانیها، فلسطینیها و اهالی ایران بسیار بهتر میتوانستند در مقابل هجمههای دشمنان ایستادگی کنند.»
او همچنین درباره تلاشهای انجام شده برای آزادی امام موسی صدر گفت: «پس از سرنگونی رژیم قذافی اوضاع لیبی آنچنان مغشوش شد که پیگیری مساله ربودن امام موسی صدر را با ابهام مواجه کرد. شاید مسئولان و دولتمردان ایران نیز با توجه به این وضعیت از پیگیری پرونده ناامید شدهاند، هرچند که در سالهای قبل و در دوران حضور قذافی نیز با وجود آنکه اهال سیاست ایران توانایی کافی داشتند، تلاش چندانی برای آزادی امام صدر صورت نگرفت.
من در سال 1360 سفری به کشور لیبی داشتم. آن زمان تازه امام صدر ربوده شده بود و ما به هر جایی که پا میگذاشتیم، اعلام میشد که صحبت درباره امام موسی صدر ممنوع است. با این اوصاف جستوجوهایی در بنغازی و طرابلس انجام داده و در بازگشت نیز گزارشی به مسئولان ارائه کردم، اما هیچ مسئولی توجهی به امر نکرد و بنابراین هیچ اقدامی صورت نگرفت. به نظر لازم بود در سالهای اولیه ربودن امام صدر، پیگیری مناسبی از سوی مسئولان ایران صورت میگرفت.»