در پاسخ به تحولات ایجاد شده و به علت ناتوانی در برابر سیل اطلاعات در عصر
خیزش اطلاعات و در پذیرش فشارهای صاحبان حق و از ترس سلامت فرزندان و
هموطنان در خارج کشور و یا حتی در داخل، رئیس جمهور لیبی آقای معمر قذافی
آمادگی خود را برای همکاری با تحقیقات ایرانی بدون دخالت لیبی و یا حتی
اعراب برای روشن شدن سرنوشت شیخ لبنانی موسی صدر که در هنگام دیدار رسمی از
لیبی در ۳۰ اوت ۱۹۷۹ میلادی ربوده شد، اعلام کرد.
گرچه ما یقین داریم که رژیم لیبی در آنچه که مربوط به حقوق بشر میشود (خصوصاً باتلاقی که در آن فرو رفته بلکه غرق شده است) شفافیت لازم را نخواهد داشت، اما این جهتگیری تحول ویژهای در کارنامه خونین او در عرصه حقوق بشر است.
این تحول ازنظر ما به هیچ وجه توجهی انسانی به خانواده شیخ صدر نیست و اطمینان داریم این رویکرد عکسالعمل مستقیم رژیم لیبی نسبت به فهم این مطلب است که در تعامل با پروندههای تجاوزاتی که مرتکب شده است نمیتواند از طریق بیتوجهی و خود را به نادانی زدن سودی نصیب خویش سازد، گرچه این روش سیاستی بوده که تقریباً در طول سه قرن روش این رژیم بوده است.
وقتی میگوئیم که این موضع قذافی نمیتواند بر پایه یک رویکرد انسانی باشد، این سخن بر اساس حدس و گمان نیست بلکه از روی اطلاع و اطمینان است، زیرا رژیم لیبی هرگونه همکاری را در مورد چنین پروندههای جنجالی حتی در مورد هزاران نفر از شهروندان و هموطنان خویش که چه در داخل و چه در خارج کشته شده یا به زندان افتاده، و یا ناپدید شدهاند، و گناهی جز مخالفت سیاسی با نظام نداشتهاند، رد میکند. با این حال رژیم لیبی هرگونه شفافیت را ولو به صورت شکلی در جهت حل اینگونه مسائل رد خواهد کرد.
از سوی دیگر اعلام آمادگی قذافی برای همکاری با تحقیقات ایران بدون مشارکت لیبی فقط پس از تهدید گروههای مختلف شیعی که دارای نفوذ گسترده هستند اتفاق نیفتاد. این گروهها مسئولیت سلامت شیخ صدر و حل قضیه را به عهده رژیم لیبی دانستند و اعلام کردند که در صورت عدم تعهد این رژیم به مسئولیتهای خود، مقابله به مثل خواهند کرد... و نتیجتاً فرزندان او و شهروندان لیبی نیز در خطر خواهند بود.
شاید از شاخصترین این گروهها سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان ا ست. با این حال امیدواریم این حرکت به هر طریق ممکن به روشن شدن سرنوشت امام صدر منجر شود. این اقدام و تصمیم رژیم لیبی در شبانگاه هفتمین سالروز ناپدید شدن حقوقدان مبارز لیبیایی آقای دکتر منصور کیخیا در هنگام شرکت در کنفرانس حقوقی در قاهره در تاریخ ۱۰/۱۲/۱۹۹۳ میلادی اعلام شد.
به همین مناسبت، ما از آقای عبدالعزیز ابوتفلیقه رئیس جمهور الجزایر میخواهیم تا رفتار آقای محمد خاتمی رئیس جمهوری ایران که همچنان به داماد و برادرش، شیخ موسی صدر وفادار ماند الگو قرار دهد، و از دو رژیم مصر و لیبی روشن شدن سرنوشت آقای کیخیا را مطالبه کند زیرا کیخیا دارای گذرنامه الجزایری و از هموطنان کشور برادر الجزایر است و لذا این کشور مسئولیت دارد از وی حمایت کند، تصویر گذرنامه آقای کیخیا به پیوست این بیانیه است.
و بالاخره، بر ما حقوقدانان لیبیایی لازم است که از تحول و تغییر حاصل شده استفاده کنیم و فشارهای خود را بر رژیم لیبی با هر وسیله قانونی ادامه دهیم تا در نتیجه در حد امکان نسبت به احقاق حقوق هموطنان لیبیایی اقدام نمائیم. حقوقی که رژیم لیبی در همه سطوح آن را پایمال میکند.
همچنین بر ما واجب است که نسبت به همه برادران و همکاران ستمدیده خود در زندانهای قذافی وفادار باشیم و آنها را با آلامشان تنها نگذاریم که تا مادامی که کسی به دنبال احقاق حقی باشد، آن حق ضایع نخواهد شد. والسلام علیکم