مراسم اختتامیه دورههای سیر مطالعاتی با حضور حورا صدر، مدیر موسسه، دانشآموختگان و راهنمایان دوره برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، مراسم اختتامیه دهمین دوره از سطح یک و سومین دوره از سطح دو و نخستین دوره از سطح سه سیر مطالعاتی آثار امام موسی صدر که در ماه های پاییز تا پایان دی ماه تشکیل شده، عصر سه شنبه، 19 بهمن 1395 برگزار شد.
دکتر عادل پیغامی، استاد دانشگاه امام صادق(ع) و مدرس دورههای سیر در سخنانی در این مراسم گفت: «اندیشههای مشابه امام موسی صدر که تعداد آنها زیاد هم نیستند، مانند استاد ایشان علامه طباطبایی یا شهید مطهری یا شهید صدر، با قالب اندیشههای اسلامی متفاوت هستند. منظور من از تفاوت، از نظر سیستم عامل است. میدانیم که اگر سیستم عامل خوب یا به روز نباشد، نرمافزارهای دیگر هم خوب کار نمیکنند. شرکت ما در دورههای سیر این چنینی و خوانش این اندیشهها همانند به روز کردن سیستم عامل خودمان است، این آثار روح و جان دیگری به ما میدهند.»
مدرس دورههای مطالعاتی درباره نحوه برگزاری سیرها عنوان کرد: «محتوا، قوت این سیر است که آن هم متعلق به امام صدر است و نقش ما در قالب و طراحی مدل برگزاری است که امکان نقص و ضعف هم دارد. برای انتخاب قالب با مدلهای مختلف سیر مطالعاتی روبرو بودیم که درنهایت سیر آسان به سخت را برگزیدیم و در اجرا آن را با روشهای دیگر هم ترکیب کردیم. چرا که افراد شرکت کننده با یک سطح اطلاعات یا نیاز وارد نمیشدند. هدف ما در این دورهها تنها آغاز کردن راهی بود که باقی آن را باید خود شرکت کنندهها طی کنند. ما یادآور شدیم که به خوانش روزنامهای از آثار اکتفا نکنیم و از لابهلای سطور روشهایی برای سبک زندگی استخراج کنیم. هدف این است که با حضور در این دورهها شما صدرپژوه شوید نه صدرشناس کامل. دوست داریم که شما این راه را ادامه دهید و خوانش و گفتوگو درباره آثار را در فضاهای دیگر گروهی همچون خانواده، مسجد یا محل کار با دیگران تجربه کنید و توانایی خود را بالا ببرید.»
حورا صدر، مدیر موسسه امام موسی صدر نیز در سخنانی عنوان کرد: «در این جلسه نتیجه تلاش جمعی دیده میشود و این لذت بخش است. امیدوارم بتوانیم از داشتههای شما دانش آموختگان بهتر استفاده کنیم و پیشنهادهایی که مطرح میکنید در حدتوان اجرایی کنیم. به امید خدا در اوایل سال آینده مجموعه 12 جلدی آثار امام موسی صدر نیز به چاپ میرسد که با این اتفاق برنامهریزی سطوح سیر مطالعاتی نیز تغییر خواهد کرد.»
فرزند امام موسی صدر در ادامه یادآور شد: «هر زمان که با بحرانی در کشور یا جهان روبرو هستیم، فعالیتی از امام صدر برای ما یادآور میشود. این روزها به یاد اعتصاب غذای ایشان در مسجدالصفا افتادهام. ایشان قبل از شروع جنگ داخلی برای حمایت از جنوب لبنان در مقابل حملات اسرائیل بسیار تلاش میکرد، وقتی از طرف دولت لبنان اقدامی صورت نگرفت درخواست کرد که به شیعیان جنوب اسلحه بدهند تا خودشان دفاع کنند. اما وقتی جنگ داخلی لبنان شروع شد چون هر سلاح تهدیدی برای کل جامعه بود، امام اعلام کرد که اسلحهها را در مقابل برادرانمان کنار میگذاریم و بعد برای پایان دادن به جنگ در مسجد تحصن کرد. مکانی هم که انتخاب کرده بود امن نبود و درست زیر بمباران قرار داشت. یادم هست شبی که در آنجا بودیم ما به همراه مردمی که برای حمایت از امام آمده بودند، مجبور شدیم به پناهگاهِ زیرزمین مسجد برویم اما ایشان در همان طبقه اول مسجد ماندند. امام صدر میگفت در آن شرایط ناامن میخواهم ثابت کنم که در لبنان، سلاحی قویتر از توپ و تانک هست و آن سلاح ایمان و برادری است. در این روزها جای خالی ایشان را بیشتر احساس میکنم و فکر میکنم اگر حضور داشتند حتما فعالیتی میکردند تا بحران کمتر شود یا ما راهنمایی میکردند که چه کنیم.»
در این مراسم همچنین دانشآموختگان سطوح مختلف سیر، پیشنهادات و انتقادات خود را درباره دورههای برگزار شده ارائه کرده و راهنمایان دوره نیز نکاتی را بر اساس همین گفتهها عنوان کردند. دانشآموختگان از تجربه حضور در سیر و استفاده از آن در ارتباطات بیرونی خود گفتند و فضای برگزاری دورهها در موسسه را فضایی ارام و صمیمانه خواندند.
عناوین پیشنهادها و انتقادهایی که در این جلسه مطرح شد به شرح زیر است:
- به نظر میرسد سیرمطالعاتی ساده به سخت خیلی کارآمد نیست و نمیتواند پاسخگوی سوالات باشد. این مدل مسئله محور یا سوال محور نیست و شاید اصلاح این موضوع و استفاده از روشهای دیگر به افزایش بهرهوری و خروجی بهتر کمک کند.
- افرادی که وارد سیرها میشوند بهتر است به چند شیوه تفکیک و دسته بندی شوند تا افراد همسان با سوالات مشترک در یک گروه مطالعاتی قرار بگیرند و در نتیجه کیفیت کلاسها بالاتر برود.
- سیرهای مطالعاتی گسترده تر از موسسه برگزار شود و به طور مثال دورههای کوتاه و فشرده موضوعی یا مبتنی بر خوانش یک کتاب در فرهنگسراها و خانههای فرهنگ برگزار شود تا افراد بیشتری با این اندیشه آشنا شوند و امکان استفاده از سیرها برای تعداد بالاتری فراهم شود.
- پیشنهاد آرام خواندن موضوعات انتخاب شده در سطح 3 سیر بسیار مفید بود و نکتههای زیادی در لابهلای سطور یافت میشد، این شیوه اگر ادامه پیدا کند برای خیلی از علاقهمندان قابل استفاده خواهد بود.
- برخی از کتابها نیاز دارند تا شرح مختصری به زبان سادهتر برایشان نوشته شود تا برای افراد بیشتری قابل فهم باشد. خیلی از بچههای دانشآموز به این اندیشه و نوشتهها علاقه دارند اما خواندن و فهمیدن این کتابها برایشان سخت است.
- این کلاسها دو رکن دانشجو و استاد را دربرمیگیرد و هر دو موثر هستند، باید بررسی شود چرا در برگزاری سیرها از یک جایی به بعد پویایی دوره کم میشود و مانند ابتدای آن نیست. این ایراد از کجاست و چگونه باید حل شود؟
- اگر اندیشههای تربیتی و سازمانی امام صدر در قالب یک چهارچوب تدوین شود، برای استفاده بیشتر موثر است. در انتخاب مقالههای هر دوره تجدید نظری شود تا به طور مثال در سطح دو که مباحث تفسیری وجود دارد زمان کافی برای بررسی آنها وجود داشته باشد.
- پیشنهاد میشود که ارتباط موثر موسسه با دانشآموختگان دورهها ادامه دار باشد تا بتوانند از آنها مبلغینی برای اندیشه امام موسی صدر تربیت کنند.
- در کنار برگزاری این شیوه از سیر، اگر دورههای موضوعی نیز برگزار شود هر کسی میتواند مطابق علاقهاش در آن شرکت کند و موضوعی که دوست دارد را عمیقتر بررسی کند.
پس از تبادل حرفها و گفتوگوی صمیمانه دانشآموختگان سطوح مختلف سیرمطالعاتی با مسئولان موسسه و راهنمایان دوره، گواهی پایان دوره سطح یک و دو و سه که با راهنمایی دکتر عادل پیغامی و مهدی فرخیان برگزار شده بود به دانشآموختگان حاضر در جلسه اعطا شد.