کمیته تحقیق مشترک ایرانی- لیبیایی با موافقت خاتمی جهت روشن ساختن سرنوشت امام صدر خبرهای «الافکار» ریشه در حقیقت دارد.
در شماره گذشته این مجله سردبیر «الافکار» در مقالهای تحت عنوان «موافقت لیبی با بازگشایی پرونده امام صدر، ۲۲ سال پس از ربوده شدن، و کمیته چهار جانبه حقیقتیابی جهت روشن ساختن سرنوشت امام صدر» به رشته تحریر در آورد.
برخی از رسانهها این مقاله را بر اساس تخمین و احتمال و نه بر اساس اطلاع و اخبار بر آورد کردند. تا زمانیکه روزنامه «الشرق الاوسط» پریروز، چهارشنبه در صفحه اول خود مطلبی را تحت عنوان «قذافی با تقاضای خاتمی برای بازگشایی پرونده ناپدید شدن امام موسی صدر موافقت کرد» مطلبی را درج نمود. نشریه «الافکار» در مقاله مذکور آورده است: حل و فصل موضوع امام صدر اخیراً مطرح شد. و لیبی با آن موافقت کرده است.
در همین رابطه کمیته تحقیق چهار جانبه مرکب از نمایندگان سوریه، لبنان، ایران و لیبی جهت روشن ساختن سرنوشت امام صدر تشکیل گردید، و احمد قذاف الدم، فرستاده لیبی خبر این توافق را در لبنان مطرح ساخت. روزنامه «الشرق الاوسط» که نوشتههای ابراهیم عوض از دمشق و علی نوریزاده از لندن را چاپ میکند از قول آقای نوریزاده نوشت: ۲۲ سال پس از ناپدید شدن موسی صدر، برای اولین بار قذافی با بررسی مجدد پرونده موافقت کرده به شرط اینکه تهران پس از تکمیل تحقیقات برائت قذافی و حکومت او را در ربودن و قتل صدر و همراهانش اعلام کند.
بر اساس تأکید منبع این اطلاعات، ایران به شرطی به این اقدام دست خواهد زد که نتایج تحقیقات ایران برائت قذافی را به اثبات برساند. بنابر اطلاعات «الشرق الاوسط» یک دیپلمات بلند پایه ایرانی، از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان مشاور سیاسی سفارت ایران در لیبی منصوب شد. این شخص بنا به درخواست صادق طباطبایی، برادر همسر سید احمد خمینی فرزند رهبر راحل انقلاب اسلامی ایران حضرت آیت الله خمینی که در آن زمان معاون نخست وزیر بود تحقیقات فراگیر و دقیقی را در مورد شرایط ربوده شدن موسی صدر در خلال دیدارش از لیبی در سپتامبر ۱۹۷۸ به عمل آورد و به اسناد و عکسهایی دست یافت که وجود صدر و دو همراهش را در یک زندان نظامی در منطقهای نزدیک به سبها در لیبی اثبات میکند.
این دیپلمات ایرانی اشاره میکند که یک نگهبان تونسی که همراه یک گروه تونسی در نیروهای امنیتی لیبی کار میکرد به سفارت ایران مراجعه کرد و اسناد شگفتآور و معتبری در این خصوص ارائه کرد. این دیپلمات میگوید که وی این اسناد را در یک بسته دیپلماتیک برای صادق طباطبائی ارسال کرد اما اسناد مزبور به دست نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افتاد و پس از مدت کوتاهی آقای محسن رفیق دوست یکی از رهبران سپاه و وزیر سابق دفاع از طرابلس دیدار و با سرهنگ قذافی، دیدارهای پی در پی برقرار کرد که به امضای چندین موافقتنامه امنیتی و نظامی میان دو کشور منجر شد. و پس از آن دیپلمات مذکور به تهران فراخوانده شد.
لکن او تصمیم گرفت به اروپا برود زیرا برخی از دوستانش در وزارت امور خارجه وی را از خطرات بازگشت به ایران بر حذر داشتند. «این دیپلمات» «دو زیست» پس از اینکه توسط صادق طباطبائی سلامت وی در بازگشت به ایران تضمین شد، به وطن مراجعت نمود و هم اکنون در یکی از مؤسسات وابسته به وزارت امور خارجه مسئولیت مهمی به عهده دارد. بنا به نوشته مجله فوق الذکر همین دیپلمات چنین میگوید: آقای مصطفی چمران وزیر دفاع سابق ایران و اولین فرمانده میلیشیای جنبش امل لبنان، که به اتفاق خواهرزاده موسی صدر آقای صادق طباطبائی که در سال ۱۹۷۹ م همراه با امام خمینی وارد ایران شده بود، پرونده امام صدر را پیگیری میکردند، و پس از شهادت وی (چمران) این پرونده بسته شده و دیگر پیگیری نشد.
بعدها هم اسناد و مدارک موجود در وزارت امور خارجه در مورد شرایط و ابهامات ناپدید شدن صدر به وزارت اطلاعات منتقل شد تا اینکه آقای خاتمی پس از افزون بر ۱۵ سال دستور داد مجدداً پرونده فعال شده و همه اسناد و مستندات آن به کار گرفته شود. از سوی دیگر روز شنبه گذشته آقای نبیه بری در کنفرانس «کلمه سواء» در سالن مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان در هنگام صحبت در مورد پرونده امام صدر گفت: بار دیگر اعلام میکنیم، هرگز کمیتههای هماهنگی و کمیتههای تحقیق مشترک را نمیپذیریم.
این مسأله تصادف اتومبیل نیست!! امام صدر ربوده شده و در لیبی مخفیسازی شده است و مسئولیت آن به عهده رژیم لیبی است. این قضیه یک موضعگیری شخصی، یا حزبی، یا طایفهای و مذهبی نیست. قضیه امام صدر مسألهای است ملی، قومی و اسلامی.