موضوع ناپديد شدن امام موسي صدر بسيار بزرگتر از آن است كه فراموش يا ناديده گرفته شود.
محورهای مصاحبه
- موضوع ناپدید شدن امام موسی صدر بسیار بزرگتر از آن است که فراموش یا نادیده گرفته شود
- در مورد موضوع امام موسی صدر خوشبختانه همه بخشهای قدرت و تمامی جناحها وحدت نظر دارند
- مقام معظم رهبری با دقت و اصرار این مساله را به طور جدی و مستمر پیگیری میکنند
- آقای خاتمی در ملاقات با خانواده امام موسی صدر اظهارات تعیین کننده و امیدبخشی را مطرح کردند
- من نقش سابق خود را همچنان دنبال خواهم کرد
- از کمک سایر کشورهای اسلامی برای حل این مساله استقبال میکنیم
- در خلال مذاکرات با مقامات لیبی نشانههای تازه و خوبی را دریافت داشتهایم، که ما را بر ادامه این راه تشویق کرده است
- در اسناد ساواک، هیچ ردپایی از اینکه ساواک در ربوده شدن امام موسی صدر دست باشد، دیده نمیشود
- پیگیری قضایی برای روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر، نباید تنها در چارچوب خانواده ایشان دیده شود
- امام موسی صدر شخصیتی فرا کشوری است و در هر کجا که ربوده شده باشد، همه تلاشها بایستی برای نجات ایشان متمرکز شود متن مصاحبه
پایگاه: جناب آقای ابطحی! آنطوریکه روزنامه الشرق الاوسط، برخی روزنامههای داخل کشور و حتی خبرگذاری جمهوری اسلامی تصریح کردهاند، جنابعالی به عنوان نماینده ویژه ریاست محترم جمهوری، مسئولیت پیگیری سرنوشت امام موسی صدر را از دوم خرداد به بعد بر عهده داشتهاید. آیا همینطور است؟
حجت الاسلام ابطحی: جناب آقای خاتمی به دلیل علاقه ویژهای که به اندیشه و شخصیت امام موسی صدر دارند، طی چهار سال گذشته حل ماجرای مفقود شدن این شخصیت برجسته جهان اسلام را به عنوان واجبی اجتماعی برای خودشان، دولت جمهوری اسلامی ایران و نیز جامعه بشری تعریف کردهاند، و آن را در دستور کار خود قرار دادند. تلاش گستردهای در این زمینه آغاز گردید، که البته چون هدف آقای خاتمی رسیدن به مقصود بود، سعی شد تا از رفتارهای تبلیغاتی و جنجالهای خبری که نوعا به حل مشکل نمیانجامد، پرهیز گردد. در این رابطه ماموریت ویژهای به وزارت خارجه و دیگر نهادهای ذیربط داده شد، و آنها تلاشهای گستردهای را تاکنون به انجام رساندهاند. من هم مذاکرات متعددی با کشورها و کسانیکه میتوانستند در این جهت کمک کنند انجام دادهام، و امیدوار هستم که با همکاری اطراف مختلف این قضیه، به نتایج خوبی دست پیدا کنیم.
پایگاه: اگر ممکن است بفرمایید، تاکنون به چه نتایج و راهکارهایی برای حل مساله دست پیدا کردهاید؟
حجت الاسلام ابطحی: گمان میکنم که با توجه به موقعیت مذاکرات، نتوانم توضیح و تفسیر بیشتری ارائه دهم.
پایگاه: آیا در این رابطه با خانواده امام موسی صدر هم در تماس هستید؟
حجت الاسلام ابطحی: طبیعتا به دلیل ارادت و آشنایی که شخصا با امام و خانواده محترمشان دارم، و به دلیل قرابتی که خود آقای خاتمی با ایشان دارند، مذاکرات با کسب نظر دائم از خانواده امام موسی صدر در جریان میباشد.
پایگاه: تا چه اندازه به ثمر بخش بودن این مذاکرات خوشبین هستید؟
حجت الاسلام ابطحی: با توجه به شرایط جدید جهانی، قدرت ارتباطات و نگاه اصلاح گرایانهای که تدریجا در جامعه جهانی شکل میگیرد، وقت آن است که این پرونده نیز مانند بسیاری از پروندههای بزرگی که میان کشورها وجود داشته و نهایتا حل و فصل گردیده است، با سرانجامی خوش به نتیجه برسد. همچنانکه امسال و پس از بیست و سه غیبت امام موسی صدر، در تظاهرات لبنان و در برنامههای داخل ایران مشاهده کردیم، موضوع ناپدید شدن امام موسی صدر بسیار بزرگتر از آن است که فراموش یا نادیده گرفته شود.
پایگاه: با توجه به تغییرات اخیری که در حوزه دفتر و معاونین ریاست محترم جمهوری پدید آمده است، آیا مذاکرات جاری توسط خود حضرتعالی دنبال خواهد شد؟
حجت الاسلام ابطحی: من نقش سابق خود را همچنان دنبال خواهم کرد.
پایگاه: جناب آقای ابطحی! آیا تدابیری اندیشیدهاید که اختلاف نظرهای سیاسی داخل کشور، جریان پیگیری را کند نکند؟
حجت الاسلام ابطحی: علی رغم اختلاف نظرهایی که بین جناحها وجود دارد، در مورد موضوع امام موسی صدر خوشبختانه همه بخشهای قدرت و تمامی جناحها وحدت نظر دارند. امام خمینی همواره و تا آخرین روزهای حیات خود بر ضرورت پیگیری و حل این مساله تاکید داشتند. مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنهای نیز با دقت و اصرار این مساله را به طور جدی و مستمر پیگیری میکنند. رئیس جمهور محترم نیز چنانکه میدانید، به حرکت پیگیری شتاب و ابعاد بیشتری بخشیدهاند.
پایگاه: پس از این چهار سال پیگیری، آخرین جمع بندی شما از حیات امام موسی صدر چه است؟
حجت الاسلام ابطحی: همانطوریکه میدانید، آقای خاتمی رئیس جمهور در آستانه سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر با خانواده آن بزرگوار ملاقات مفصلی داشتند، که طی آن اظهارات تعیین کننده و امیدبخشی را در باره ایشان مطرح کردند، و ضمن ابراز آرزوی قلبی خود و همه امت اسلامی مبنی بر بازگشت ایشان، اظهار داشتند که ان شاء الله امام موسی صدر با بازگشت خود خلاء فکری و عقیدتی ناشی از غیبت بیست و سه ساله خود را جبران خواهند کرد.
پایگاه: چنان که استحضار دارید، پس از کنفرانس سال گذشته کلمه سواء در بیروت، حرکت جدیدی نیز در سطح دولت لبنان و برخی کشورهای عربی آغاز شده است، تا مساله ناپدید شدن امام موسی صدر را طی سال جاری حل و فصل کنند. آیا حرکت جمهوری اسلامی و این کشورها با یکدیگر هماهنگ میباشد؟
حجت الاسلام ابطحی: همانطوریکه عرض کردم، دولت جناب آقای خاتمی تلاش خوبی را در ارتباط با این مساله انجام داده است، و وزارت امور خارجه و سایر دستگاههای ذی ربط این مساله را به طور جدی در دستور کار خود قرار دادهاند. ما قطعا از کمک آحاد کشورهای عربی و اسلامی برای حل این مساله استقبال میکنیم.
پایگاه: مدتی پیش مطبوعات عربی از تشکیل کمیتهای با حضور جمهوری اسلامی ایران، لبنان، لیبی، سوریه و الجزایر، برای روشن ساختن سرنوشت امام موسی صدر خبر دادند. آیا چنین کمیتهای تشکیل شده است و این مساله حقیقت دارد؟
حجت الاسلام ابطحی: کمیتههای زیادی تاکنون تشکیل شده است که هر کدام مواضع و دیدگاههای خودشان را اعلان کردهاند. کمیتهای که بدان اشاره میکنید و البته من از تشکیل آن اطلاعی ندارم، بیشتر به یک کار تبلیغاتی شباهت دارد، و من همینجا حضور جمهوری اسلامی ایران در آن را تکذیب میکنم. من معتقد هستم که مذاکرات مستقیم و همکاری دو جانبه ایران و لیبی، به حل موضوع امام موسی صدر کمک بیشتری خواهد کرد.
پایگاه: چرا چنین اعتقادی دارید؟
حجت الاسلام ابطحی: به این دلیل که لیبی آخرین کشوری است که امام موسی صدر در آن حضور رسمی داشته است. طبیعتا این وظیفه دولت لیبی است که برای حل این مساله همکاری کند. البته از وقتی که ما در مذاکرات با مقامات ارشد لیبیایی این مساله را در میان گذاشتیم، و از آنها خواستیم که نسبت به حل این معما کمک کنند، همکاری قابل توجهی را مشاهده کردهایم. ما در خلال مذاکرات با مقامات لیبی نشانههای تازه و خوبی را دریافت داشتهایم، که ما را بر ادامه این راه تشویق کرده است.
پایگاه: در مصاحبه آقای رفیق حریری و در برخی مطبوعات عربی، ساواک به ربودن امام موسی صدر متهم شده است. در این باره چه نظری دارید؟
حجت الاسلام ابطحی: این فرضیه در خود لیبی هم مطرح شد. من در مذاکرات خود با آقای حریری و مقامات لیبیایی این نظریه را رد کردم. البته روح بلند و مبارز امام موسی صدر و نقش ضد استکباری ایشان در منطقه، زمینهای بود که ساواک با ایشان دشمنی میکرد. اما همه میدانند که پس از پیروزی انقلاب کلیه اسناد ساواک در اختیار نظام جمهوری اسلامی قرار گرفت. در تمامی این اسناد هیچ ردپایی از اینکه ساواک، به طور مستقیم یا غیر مستقیم، در ربودن امام موسی صدر دست باشد، دیده نشده است.
پایگاه: مدتی پیش قانونی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که بر اساس آن، شهروندان ایرانی قادر خواهند بود تا در دادگاههای داخل کشور، علیه مقامات کشورهای خارجی اقامه دعوی کنند. آیا این قانون به خانواده امام موسی صدر امکان خواهد داد تا در دادگاههای ایران علیه قذافی اقامه دعوی کنند؟ و اگر چنین است، آیا مدعی العموم یا دیگر مقامات جمهوری اسلامی ایران حاضر هستند به جای خانواده امام موسی صدر چنین مسئولیتی را بر عهده گیرند؟
حجت الاسلام ابطحی: طبیعتا خانواده امام موسی صدر باید تصمیم بگیرد که در کدام کشور و بر اساس کدام قوانین، قوانین لبنان و یا قانون مصوب مجلس شورای اسلامی مبنی بر ‹حمایت از حقوق شهروندان ایرانی›، موضوع ربوده شدن آن بزرگوار را پیگیری کند. هر نوع پیگیری کار مثبت و قابل قبولی است. چه در دادگاههای لبنان باشد، چه در دادگاههای ایران باشد، و چه در دادگاههای عربی و مراجع بین المللی باشد. برای اینکه پدیده ربوده شدن امام موسی صدر، حقیقتا پدیدهای عجیب و لکه ننگی برای تاریخ معاصر جهان است. این طبیعیترین حق هر شهروند است که چنین مواردی پیگیری شود. چه رسد به امام موسی صدر، که متفکری برجسته و مجتهدی زمانشناس است، که دنیای اسلام و جهان عرب و عالم تشیع مدیون اوست، پیروزی مقاومت لبنان مدیون اوست، و از پیشگامان نهضت نواندیشی در دوران معاصر به شمار میرود. میخواهم بگویم که پیگیری قضایی برای روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر نباید تنها در چارچوب خانواده ایشان دیده شود. دنیای عرب، جهان اسلام و از جمله جمهوری اسلامی ایران، باید تمام تلاشهای خود را بکار گیرند، و از هر اقدامی که به روشن شدن سرنوشت امام منجر گردد، دریغ نورزند. امام موسی صدر شخصیتی فرا کشوری است، و در هر کجا که ربوده شده باشد، تفاوتی نمیکند. همه تلاشها بایستی برای نجات ایشان متمرکز شود.
پایگاه: از اینکه با حوصله به پرسشهای ما پاسخ دادید، تشکر میکنیم.
حجت الاسلام ابطحی: موفق باشید.