کتاب «اندیشه ربودهشده» گفتارهای صاحبنظران ایرانی و غیر ایرانی درباره
امام موسی صدر است که از سوی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر به کوشش
«مهدی فرخیان» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، در نخستین صفحه اثر، جملاتی اخلاصآمیز از امام موسی صدر ذکر شده است که در آن میگوید: «من همواره بر این نکته تاکید کردهام که دین، پیش از آنکه توشه آخرت باشد، والاترین وسیله برای زندگی است... فعالیتهای دینی من، قبل از هرچیز، با هدف ارتقای زندگی اجتماعی مردم به طور عام و فرهنگ دینی مسلمانان به طور خاص، صورت میپذیرد. بر این باورم که تا وقتی زندگی اجتماعی مردم در این سطح است، وضع دینی آنان را نمیتوان بهبود بخشید... اگر قرار باشد لباس روحانیت مرا از مقاومت و فداکاری در راه دفاع از میهن باز دارد، بیدرنگ آن را کنار میگذارم...»
در مقدمه این کتاب، به قلم «مهدی فرخیان» میخوانیم: «امروز مفاخر علمی، اندیشمندان و دانشمندان هرقوم و ملتی مایه مباهات آن ملتاند. یونانیان امروز به دیروز خود میبالند و خود را صاحب تمدن و فرهنگی دیرینهتر از فرهنگ و تمدن غرب اروپا میدانند. ما مسلمانان نیز به قرون چهار و پنج تاریخ اسلام میبالیم و خود را صاحب تمدنی اسلامی میدانیم. دانشمندان، فیلسوفان، معماران، ادبا و حتی شیمیدانها و فیزیکدانهای آن دوره هریک برای ما مایه افتخارند. افزون بر این دوره درخشان تاریخ اسلام، در هرعصری دانشمند، فیلسوف یا مصلحی از گوشهای از جهان اسلام برخاسته و برگ زرین دیگری بر کتاب افتخارات مسلمانان افزوده است.
پاسداشت قدر این فرزانگان، اما تنها با تجلیل از آنان میسر نمیگردد؛ بلکه بر هرملتی است که این فرهنگآفرینان و دستاوردهای آنان را بشناسد، به نسل پسین بشناساند و ثمرات تکریم و رهاوردهای آنان حفظ شود. بایستهتر و زیبندهتر آن است که این شناخت و تکریم در زمان حیات این بزرگان باشد، تا قدر آنان نیک دانسته شود. امام موسی صدر یکی از فرزندان ایران زمین است که شخصیتش ابعادی چندوجهی دارد. او هم درسخوانده حوزه است و هم دانشآموخته دانشگاه. هم از محضر اساتید فقه و اصول؛ همچون مرحوم «آیت الله داماد» و «خویی» بهره برده و هم در درسهای «علامه طباطبایی» شرکت کرده است. هم با مجامع علمی جهان اسلام پیوند داشت و هم به اروپا میرفت تا مبانی و مظاهر فرهنگ و تمدن غرب را از نزدیک دریابد. او در جوانی به لبنان میرود تا پیامآور صلح، آزادی، برابری و آبادی برای مردمان سرزمین اجدادیاش باشد و یادآور پیوند تاریخی مردمان ایران زمین و اهالی جبل عامل.
دستاوردهای اندیشه و عمل امام صدر در لبنان آنچنان است که میتواند راهگشای مسائل امروز ما باشد. اما بسیار شگفت و دردآور است که جامعه ایرانی این فرزند دربند را فراموش و به دست خویش، خود را از اندیشهها و دستاوردهای او محروم کرده است. با این همه، در چندسال اخیر خانواده و برخی دوستداران امام صدر، در کنار پیگیری قضیه ربودن ایشان، برای معرفی وی به جامعه ایران تلاش شایانی کردهاند؛ از جمله این کوششها میتوان به برگزاری سه همایش دانشگاه مفید (خرداد ۱۳۷۸)، دانشگاه تهران (اسفند ۱۳۸۱) و دانشگاه شهید بهشتی (اردیبهشت ۱۳۸۲) و ترجمه و انتشار مقالهها و کتابهای یاد امام و درباره امام و همکاری با تشکلهای دانشجویی و غیردانشجویی برای برگزاری گردهماییها و نمایشگاههای عکس در شهرهای مختلف اشاره کرد.
در ادامه همین راه، موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر بر آن شد تا مقالهها، سخنرانیها، مصاحبهها، میزدگردها و حاصل برخی نشستهای انجام گرفته درباره امام صدر را به صورت کتاب در اختیار علاقهمندان قرار دهد. این مجموعه «اندیشه ربوده شده» نام گرفت و کتاب نخست آن اکنون پیش روی شماست. کوشش شده است تا مطالب برگزیده متنوع باشد، تا هم از ملال خواندن کتاب کاسته شود و هم به جنبههای مختلف شخصیت امام پرداخته شود. این اثر، به همت موسسه تحقیقاتی فرهنگی امام موسی صدر و کوشش «مهدی فرخیان» منتشر شده است.