جمهوری اسلامی ایران هرگز درباره سرنوشت امام موسی صدر معامله نخواهد کرد.
۲۹ سال از ربوده شدن امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان و موسس گروههای مقاومت در جنوب این کشور به دست حکومت لیبی میگذرد و با وجود اخباری مبنی بر زنده بودن این مبارز نستوه و فرهیخته همچنان تلاشها برای آزاد سازی وی ناکام مانده است؛ عضو جنبش امل لبنان در گفتگو با مهر بر ضرورت فشارهای جدی بر حکومت قذافی و بین المللی کردن این پرونده تاکید میکند.
«خلیل حمدان» از اعضای ارشد جنبش امل لبنان به رهبری نبیه بری رئیس پارلمان این کشور در گفتگو با مهر درباره آخرین خبرها درباره سرنوشت امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان گفت: ما اعتقاد داریم که امام موسی صدر زنده و در زندانهای قذافی در لیبی به سر میبرد.
وی افزود: دادگاههای لبنان حکم بازداشت چند شخصیت لیبیایی را در ارتباط با پرونده امام موسی صدر صادر کردهاند و جنبش امل لبنان نیز با جدیت این مسئله را پیگیری میکند. حمدان گفت: کمیتهای شامل وزیران دادگستری لبنان و ایتالیا برای پیگیری این مسئله تشکیل شد، اما تاکنون تلاشهای این کمیته به نتیجهای منجر نشده و متاسفانه پیشرفتی در کار کمیته به دست نیامده است.
وی درباره این پرسش مهر که چرا پرونده امام موسی صدر در سطح بین المللی و به ویژه در دادگاه لاهه مطرح نمیشود؟ اظهار داشت: ما خواستار بین المللی کردن این پرونده برای افشای اقدام تروریستی قذافی هستیم، اما همانطور که میدانید شورای امنیت تمایلی به این کار ندارد؛ این پرونده با بیتوجهی و بیتفاوتی آشکار آمریکا و دولتهای اروپایی روبرو است؛ با وجودی که اسناد و شواهد بر دست داشتن حکومت قذافی تاکید میکنند.
خلیل حمدان تاکید کرد: ما اعتقاد داریم که دولت آمریکا و کشورهای همپیمان صهیونیزم، چندان از آزادی امام موسی صدراستقبال نمیکنند؛ زیرا او را از موانع بزرگ پیش روی طرحهای توسعه طلبانه خود در منطقه به ویژه در لبنان میدانند، لذا طرح این موضوع در دادگاه لاهه نیز به سادگی امکان پذیر نیست و نیاز به همراهی و کمک مجامع بین المللی و گروههای طرفدارحقوق بشر دارد.
خلیل حمدان درباره این پرسش که چرا حکومت لیبی تا کنون از دادن پاسخ کافی و مناسب درباره امام موسی صدر خودداری میکند، خاطر نشان کرد: حکومت لیبی شیوه گمراه سازی و تحریف حقایق و عوامفریبی را در پیش گرفته است و ادعا میکند امام موسی صدر در آن سال از لیبی خارج شده است در حالی که تمام مدارک و شواهد ما هم تاکید میکند که ایشان در لیبی ناپدید شدهاند و بر خلاف ادعای حکومت لیبی، از این کشور خارج نشدهاند و حتی سازمان عفو بین الملل در گزارش سالیانه خود در سال ۲۰۰۳ میلادی، ناپدید شدن امام موسی صدر در لیبی را تایید کرد.
وی تصریح کرد: لیبی با وجود تلاشهای گسترده برای بستن این پرونده، موفق به این کار نشده است، نبیه بری رئیس مجلس لبنان در بعلبک در مراسم بیست و نهمین سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر تاکید کرد که این مسئله هرگز قابل سازش و مانور دهی نیست.
حمدان درباره معمر قذافی و مواضع ضد ونقیض وی در این زمینه گفت: قذافی سخنان ضد و نقیضی در این زمینه بیان کرده است؛ او در حالی که بارها مدعی خروج امام موسی صدر از لیبی شده بود؛ سه سال پیش، پس از گذشت ۲۵ سال از این اتفاق اعتراف کرد که امام موسی صدردر خاک لیبی ربوده شده است و خواستار تشکیل یک کمیته تحقیق ایرانی و لیبیایی شد.
وی تاکید کرد: حکومت لیبی خواهان تحریف حقایق است، زیرا خود در این پرونده دست دارد. عضو برجسته جنیش امل لبنان درباره اینکه آیا مکانیزمهای فشار بر لیبی برای وادار کردن این کشور به دادن پاسخ روشن و مناسب درباره سرنوشت امام موسی صدر وجود دارد؟ گفت: ما معتقدیم که حکومت قذافی باید تحت فشار قرار گیرد تا حقیقت روشن شود؛ مکانیزمهای فشار در حال حاضر کافی نیست و باید از همه اهرمها و وسایل برای این امر استفاده کرد.
وی درباره دلایل ربوده شدن امام موسی صدر در لیبی به مهر گفت: معتقدیم که این کار به دستور شخص قذافی صورت گرفت، زیرا امام موسی صدر رهبر نهضت مقاومت بر ضد اشغالگری و استکبار در لبنان بود و علاوه بر آن از بازوهای قدرتمند انقلاب اسلامی و خواستار نابودی اسرائیل و تشکیل جبهه عربی اسلامی برای مقابله با توطئههای صهیونیستها و تشکیل یک جبهه فراگیر اسلامی ضد اسرائیلی در منطقه بود. من معتقدم ربوده شدن امام موسی صدر حاصل یک توطئه صهیونیستی آمریکایی و همدستی بین المللی عربی بود.
خلیل حمدان درباره نقش جمهوری اسلامی ایران در این پرونده اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران این مسئله را با جدیت دنبال میکند و حتی در مجلس شورای اسلامی ایران نیز کمیتهای به این منظور تشکیل شده است.
وی خاطر نشان کرد: قضیه امام موسی فراتر از آن است که بازیچه دولتها و منافع آنان قرار گیرد و سرنوشت امام موسی صدر برای علما، دولت و ملت ایران اهمیت فراوانی دارد؛ به طوری که ۴ قاضی ایرانی برای پیگیری این مسئله تعیین شدند و همچنان هم به کار خود ادامه میدهند.
عضو جنبش امل لبنان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هرگز درباره سرنوشت امام موسی صدر معامله نخواهد کرد، زیرا امام موسی صدر پیش از آنکه شهروند لبنانی باشد، شهروند ایرانی نیز هست و ایران با تلاشهای مستمر این مسئله را پیگیری میکند.