بیست و نهمین نشست اندیشه و عمل امام موسی صدر با موضوع «مسئلۀ عدالت در اندیشه و عمل امام موسی صدر» با سخنرانی دکتر عادل پیغامی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، در این نشست که آخرین درسگفتار اندیشه و عمل امام موسی صدر در سال 1394 است، دکتر عادل پیغامی گفت: مسئلۀ عدالت از دیرباز مورد توجه اندیشمندان و متفکران بوده است و در دهههای اخیر این توجه صد چندان شده است.
وی افزود: اکثر بزرگان اندیشه وقتی احساس کردند به بلوغی دست یافتهاند، سعی کردهاند به حوزۀ عدالت ورود کنند.
پیغامی گفت: امام موسی صدر نیز به حسب وجههای که به عنوان یک مصلح و متفکر و جامعهساز برای خود قایل بوده، نمیتوانسته به مسئلۀ عدالت بیتوجه باشد و هم در مقام اندیشه و هم در مقام عمل به این موضوع پرداخته است.
دکتر پیغامی با اشاره به اینکه یکی از محورهای خوب برای مطالعه دربارۀ امام صدر تطابق بین اندیشه و عمل است، به مسئله «شمولیت حیات اجتماعی» اشاره کرد و توضیح داد: پایۀ مسئلۀ عدالت نزد امام صدر در شمولیت حیات اجتماعی برای مردم است و اینکه آیا انسانها یا محرومان، اصلاً در شمولیت حیات اجتماعی قرار گرفتهاند یا نه.
وی افزود: امام موسی صدر حتی از فقدان شمولیت حیات اجتماعی یک بستنیفروش مسیحی نمیگذرد، و سراغ او میرود تا جایی که به سطوح بالاتر و نامهنگاریها و فعالیتهای کلیتر برای دست یافتن به دغدغۀ ایشان یعنی مسئلۀ عدالت میرسد.
وی افزود: ما میبینیم که بعد از گذشت نیم قرن، حتی در جامعۀ ما که نظام اسلامی در آن مستقر شده، این مسئلۀ شمولیت حیات اجتماعی در بسیاری موارد وجود ندارد.
وی با اشاره به موارد مختلفی که امام موسی صدر به موضوع عدالت پرداخته است، به این مسئله اشاره کرد که امام موسی صدر برای امروزِ جامعۀ ما در زمینۀ «عدالت» چه راهکاری دارد و با اشاره به بیانات مختلف امام موسی صدر، دربارۀ این موضوع بهتفصیل سخن گفت.
دکتر پیغامی همچنین به مسئلۀ «جدایی عدالت از ایدئولوژی» در اندیشۀ امام موسی صدر اشاره کرد و به توضیح این مطلب پرداخت که امام موسی صدر این مسئله را ریشه اصلی دور شدن از عدالت در عصر حاضر میداند و عدالت را بدون پایۀ ایدئولوژیک صرفاً یک جریان عاطفی، و ژرفا و عمق و استمرار و جامعیت عدالتخواهی را منوط به داشتن پایۀ عقیدتی آن میداند.
او به نظریه «استخلاف» (خلیفه الله بودن انسان) نزد امام موسی صدر پرداخت و توضیح داد که چگونه امام موسی صدر قایل است که ما باید «آزادی» مطلق داشته باشیم تا بتوانیم جانشین خدا باشیم. و همچنین به توضیح این مسئله پرداخت که امام موسی صدر بسیار بر انطباق عدل الهی با عدل انسانی تأکید میکند.
وی همچنین به نوع نگاه توحیدی امام موسی صدر اشاره کرد که فقط در ذات الاهی منحصر نمیشود و بلکه ایشان تمام عالم را در وحدتی یکپارچه میبیند و به همین دلیلی امام صدر به ما توصیه میکند که به کاروان هستی بپیوندیم. و در این باره با اشاره به سخنان مختلف امام صدر توضیح داد.
دکتر پیغامی در این نشست، همچنین به مسائل مختلف دیگری دربارۀ موضوع «عدالت در اندیشه و عمل امام صدر» اشاره کرد که در گزارش تفصیلی این نشست خواهد آمد.
/ گزارش تفصیلی این نشست بهزودی در همین سایت منتشر خواهد شد./