حجت الاسلام سید محمود دعایی معقتد است که شخصیت سید صادق طباطبایی در خانواده ای مذهبی فرهنگی و تحت تاثیر تربیتی آیت الله شهید بهشتی و امام موسی صدر رشد کرد.
به گزارش روابط عمومی موسسه امام موسی صدر در قسمتی دیگر از این همایش حجت الاسلام دعایی به سخنرانی پرداخت و گفت: من کسی نیستم که درباره شخصیتی چون او صحبت کنم. به ذهنم رسید درباره ایشان از استاد و مربی که شخصیت ایشان را شناخته صحبت کنم. یکی همچون آیت الله طباطبایی که از نوادر روزگار بودند.مجسمه اخلاق و کرامت و فضیلت. درحالیکه صلاحیت داشتند سالها سطوح عالی حوزه را تدریس کنند با فروتنی سطح عالی کفایه را انتخاب کردند. تمام مراجع غیر از آقای وحید شاگرد ایشان بودند. روزی که ایشان تسلیم شدند درس خارج را شروع کنند حوزه جشن گرفت.
در فضیلت شخصیت ایشان یک نکته می گویم: امام وقتی انقلاب پیروز می شود و مردم به جمهوری اسلامی رای می دهند، توسط حاج احمد آقا به آقای سلطانی پیغام دادند که به من اجازه تصرف ولایی بدهید و این عظمت روح امام را می رساند.که رهبر و مرجع تقلید است اما ایشان به شخصیت سطح بالا پیغام می دهد که اجازه تصرف ولایی را بگیرد.
مرحوم سلطانی به امام خیلی معتقد بود. بهرحال ایشان اذن دادند. شخصیتی در این حد از کمال علمی و معنوی که امام درباره ایشان فرموده بودند شما آقای سلطانی را نمی شناسید.من به بهره های معنوی ایشان غبطه می خورم.این شخصیت فرزندانی تربیت می کند که سرآمدش آقا صادق بود.
آقا صادق در بستری معنوی رشد می کند. از پدر متواضعی که دنیا را هیچ می انگارد و به مسایل مادی توجه ندارد. قبل از هرچیز باید این خاستگاه را شناخت. در کنار آقا صادق فرزندان دیگری هم هستند. دختری که افتخار پیوند با خاندان خمینی را پیدا می کند.
در کنار این خاستگاه من لازم می دانم از شخصیت دیگری نام ببرم که امثال آقاصادق را رشد دادند و آن مرحوم بهشتی بود.مرحوم بهشتی در حوزه ای بود که در حال قهقرا از قافله تمدن جدید دور بود. روزنامه خواندن در آنجا مباح نبود. علوم جدید در آن وجود نداشت.مرحوم بهشتی در این حوزه که نوعا روستایی زادگان بودند نظم ایجاد کرد.
دغدغه آقای بهشتی برای فرزندان مراجع و علمای حوزه بود.اینجا بود که مدرسه دین و دانش را تاسیس کردند. در آن دبیرستان با ویژگی های خاص دانش آموزانی را می پذیرفتند.فارغ التحصیلات دبیرستان شاگردان موفق کنکور بودند.آقا صادق یکی از دست پرورده های این دبیرستان بود.
شخصیت دیگری که پرورش دهنده و ذی حق در تربیت آقا صادق بود امام موسی صدر بود.استعداد آقاصادق را درک کرده بود.ذوق ایشان را در مسایل مختلف کشف کرده بود و همه آنها را به بهترین وجه هدایت کرد.
چنین انسانی را به تحصیل فراتر از آنچه در کشورش می تواند اتفاق بیافتد به خارج می رود.
برای اینکه به حد کمال بهره گیری از دستاوردهای جهان هنری هم دست یابد او را تشویق به کسب علم و هنر می کند. که همان آموزشهای موسیقی و تحقیقاتی است.
امام موسی صدر که خدا ظهور ایشان را نزدیک کند در اوج روشن بینی بود به چند زبان آشنایی کامل داشت با جوامع علمی ارتباط داشت یکی از دستاوردهای تربیتی ایشان را ذکر می کنم در جهان عرب دو هنرمند شهره بودند یکی ام کلثوم در مصر و یکی فیروز در لبنان ، اینان از هنرمندان فاخر بودند که از پلشتی به دور بودند. در سفری که امام موسی صدر به مصر رفته بودند همزمان فیرزو هم در مصر بود امام موسی صدر برای جلب توجه او به فیروز پیغام می دهد که بدون اطلاع ما برنامه اجرا کردید وقتی این هنرمند این تعبیر را می شنود اجازه می خواهد که به افتخار امام برنامه ای را در محل اقامت امام اجرا کند..این ثمره برخورد هوشمندانه و عارفانه و حکیمانه امام صدر است.
اولین آشنایی با آقا صادق در سفری بود که ایشان به عراق آمدند .من این توفیق را داشتم که رابط بین انجمن های اسلامی و گردهمایی اپوزیسیون بودم که برای ملاقات با امام و روحانیت مبارز در عراق می آمدند.
در سفری که آمدند اول به من وارد شدند.سکونتشان در منزل خاله عزیزشان یعنی همسر شهید محمدباقر صدر بود.اما در مدرسه به من وارد شدند و گفتند برای من از امام خمینی وقت بگیر ولی نامم را نگو.بگو یکی از اعضای اتحادیه انجمن ها آمده است. ملاقات دو ساعت طول کشید. وقتی آمد چند ویژگی را نقل کردند.اول ذکاوت ایشان بود که صادق را سریع شناخته بود .بعد گفت در این دو ساعت بیش از یک ساعت و نیم امام صحبت کردند.
امام به پاریس هجرت کردند از یارانی که امام را در پاریس حمایت کردند چند نفر انگشت شمار بودند از جمله مرحوم دکتر حبیبی، آقا صادق و دکتر یزدی که حضورشان ارزشمند بود. در پرواز امام هم در محضر امام بودند. در آن پرواز صحنه ای را شاهد بودم که برایم ارزشمند بود وقتی وارد ایران شدیم آقا صادق کنار پنجره نشسته بود و اشک می ریخت. آقا صادق کسی بود که در جلسه دفاع از پایان نامه دکترا اجازه حضور سفیر دربار شاهنشاهی را نداد.
همایش «ایام صادق» یادمان دکتر سید محمدصادق طباطبایی با حضور دکتر علی جنتی، وزیر ارشاد، لوریس چکناواریان موسیقی دان، دکتر محمدمهدی جعفری، حجت الاسلام سید محمود دعایی، دکتر غزاله طباطبایی، فرزند دکتر طباطبایی،و جوادطباطبایی برادر ایشان، مهندس حسین کاشفی و حجت الاسلام والمسلمین محمد مقدم دوشنبه سوم اسفند ماه در مرکز فرهنگی شهرکتاب برگزار شد.
سید محمدصادق طباطبایی، خواهر زاده امام موسی صدر و از افراد تأثیرگذار در انقلاب ایران بود که دوم اسفندماه 1393 بر اثر بیماری در دوسلدورف آلمان دار فانی را وداع گفت.