روز گذشته آقای عزیز عمر شنیب، سفیر سابق لیبی در عمان که در یازدهم ژوئیه سال جاری از پست خود کنارهگیری کرد.
گفت: در اوت سال ۱۹۷۸ میلادی سرهنگ معمر قذافی فرمان قتل امام موسی صدر، رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعه را صادر کرد.
آقای شنیت که برای انجام دیداری ۲۴ ساعته در کشور اردن به سر میبرد به خبرگزاری فرانسه گفت: در ماه اوت سال گذشته آقای یاسر عرفات، رئیس کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین هنگامی که بر اساس دعوت رهبر لیبی بیروت را به قصد آن کشور ترک کرده بود از طریق دستگاه اطلاعاتی سازمان متبوع خود باخبر شد که قذافی برای او سرنوشتی همانند سرنوشت امام موسی صدر پیشبینی کرده است و به همین جهت از ادامه سفر خودداری کرد.
او توضیح داد که امام صدر و همراهان او شیخ محمد یعقوب و روزنامهنگار عباس بدرالدین در اواخر ماه اوت سال ۱۹۷۸ میلادی برای شرکت در مراسم بزرگداشت انقلاب لیبی در روزهای آغازین ماه سپتامبر سال ۱۹۶۹ میلادی به رهبری قذافی به ثمر رسیده بود، از لیبی دیدار کردند.
او گفت: در خلال نشستهای صدر با لیبیاییها اختلافاتی بوجود آمد، و سرهنگ قذافی که پیش از آن کمکهای مالی و سیاسی قابل توجهی به سازمان تحت رهبری امام صدر (جنبش امل) کرده بود میخواست رویکرد سیاسی جدیدی را به آنها تحمیل کند که امام با قاطعیت آنرا رد کرد. او اضافه کرد: هنگامی که قذافی از قانع کردن صدر در جهت اهداف خویش مأیوس شد فرمان داد تا پیش از ترک طرابلس او را به قتل برسانند، و اعدام او در پادگان عزیزیه واقع در طرابلس به مرحله اجرا در آمد.
به گفته او فرمان قتل توسط سه تن از افراد مسلح به نامهای احمد رمضان منشی ویژه قذافی در امور اطلاعاتی، بوکبیر و خلیفه حنیش معاون نظامی قذافی اجرا شد، سپس پیکرهای آنان در جنوب سرت در منطقه الصلول الاخضر که یک پروژه کشاورزی است و زیر نظر پسر عموی قذافی که نظامی بلند پایهای است، اداره میشود منتقل شده و در آنجا به خاک سپرده شدند.
او همچنین گفت: افرادی از دستگاه اطلاعات لیبی لباسها و مدارک آنها را برداشته و به رم سفر کرده و در یکی از هتلهای آن شهر نام آنها را ثبت و کیفهای آنان را در همان هتل رها کردند. قابل ذکر است که دولت لیبی تأکید دارد که که امام صدر و همراهان او در روز ۳۱ اوت ۱۹۷۸ توسط یک هواپیمای مربوط به شرکت آلیتالیا، طرابلس را به قصد رم ترک کردند اما تحقیقات دولت ایتالیا در ۷ ژوئن سال ۱۹۷۹ نشان میدهد که این سه تن با هواپیمای مورد نظر مسافرت نکردهاند.
از سوی دیگر بنا به ادعای آقای شنیت رهبران ایران که در پی غیبت امام صدر نسبت به لیبی موضع انتقادی اتخاذ کرده بودند، پس از اینکه از قذافی مقدار زیادی اسلحه دریافت نمودند سیاست انتقادی خود را تغییر داد. در این خصوص روشن است که حکومت انقلابی ایران اعلام کرده بود که تا مسألة غیبت امام صدر آشکار نشود روابط سیاسی خود را با لیبی برقرار نخواهدکرد.
همچنین دیپلمات لیبیایی اظهار کرد که میتواند برای اظهارات خود دلایل لازم را ارائه دهد و اینکه او مأمور به خدمت ملت لیبی بوده اما این مأموریت به سبب روشهایی که قذافی بکار میگیرد آلوده شده. در بیروت شیخ عبدالامیر قبلان مفتی شیعیان گفت که بیانات آقای شینب بیاساس است زیرا اطلاعاتی که اخیراً به دست ما رسیده حکایت از آن دارد که امام صدر و همراهان وی همچنان زنده هستند و در زندان معمر قذافی به سر میبرند. او به همة برادران دینی هشدار داد که به اینگونه اظهارنظرها توجه نکنند و اضافه کرد قضیة صدر، مسألهای زنده است و در دل ما و در محور تلاشها و توجهات ما حضور دائمی دارد.
به گزارش خبرنگاری فرانسه، رئیس جنبش امل آقای نبیه بری اظهارات این دیپلمات لیبیایی را مبنی وفات امام صدر رد کرد و گفت تمام اطلاعات من نشان میدهد که امام صدر تاکنون زنده است و اظهارات این دیپلمات لیبی تنها مسئولیت حکومت آن کشور را در ربودن امام صدر اثبات میکند. آقای نبیه بری افزود که قذافی با سوء استفاده از قومیت عربی و دین به تلاشهای بیحاصل برای تبرئه خویش دست مییازد.