یکی از معماهای دهههای اخیر، پرونده ربودن امام موسی صدر در لیبی آنهم در جریان یک سفر رسمی در ۹ شهریور ۱۳۵۷، ۳۱ اوت ۱۹۷۸، به دعوت دولت طرابلس است.
گروه سیاسی- در بخش نخست این گزارش که پرونده مفصلی از اسناد و مدارک پرونده ربوده شدن امام موسی صدر است؛ به دلایل سفر امام به لیبی و اتفاقاتی که در طول سفر افتاد و نخستین اقدامات و بازتابهای خبری که در نخستین روزهای ناپدیدی امام صدر از طرف دولتهای لبنان و لیبی رخ داد، اشاره شد. در این بخش بیانیه رسمی وزارت امور خارجه لیبی که در جوابی غیر منطقی به واکنشهای بین المللی داده شده، اشاره میشود.
وزارت امور خارجه لیبی در تاریخ ۱۷سپتامبر ۱۹۷۸در بیانیهای رسمی، نظر رژیم لیبی را درباره سفر امام موسی صدر به آن کشور و ربودن ایشان بیان داشت. «امام موسی صدر از شخصیتهای اسلامی بزرگ ورهبر شیعیان لبنان محسوب میشود ومیان او ولیبی روابط محکمی برقرار است که منشأ آن تجلیل واحترام نسبت به نقشی است که امام صدر در قلمروهای اسلامی وسیاسی در دنیای عرب وجهان اسلام ایفا میکند. وی بارها پیش از این از لیبی دیدار کرده است. در روز ۱۸ژوئیه ۱۹۷۸عصام مکی نماینده امام موسی صدر که در آن هنگام در الجزائر بود، با سفارت تماس برقرار کرد وتمایل امام را برای سفر به لیبی بیان کرد. سفارت ما در بیروت روز ۱۹ژوئیه ۱۹۷۸استقبال ما را از این سفر به ایشان ابلاغ کرد. در تماس کاردار سفارت لیبی با امام ایشان ضمن اشاره به اشتغالاتش در آن برهه زمانی پیشنهاد میکند که سفر در نیمه دوم ماه مبارک رمضان صورت گیرد وروز ۲۵اوت ۱۹۷۸را برای سفر تعیین میکنند.
در تاریخ مذکور وی به طرابلس رسید وبه گرمی مورد استقبال قرارگرفت. در ایام اقامتش دیدارهای متعددی صورت گرفت. سپس امام خواستار گرفتن بلیط برای سفر به رم و از آنجا به پاریس شد. لذا کمیته مردمی مستقر در فرودگاه بین المللی طرابلس از خطوط هوایی ایتالیا، آلیتالیا به شماره ۸۸۱به مقصد رم برای وی وهمراهانش عباس حسین بدرالدین ومحمد شحاته یعقوب جا رزرو کرد. چون در این پرواز صندلی خالی وجود نداشت، نمایندگان شرکت آلیتالیا بنا به درخواست کمیته مردمی فرودگاه خواستار تغییر صندلی دو تن از مسافران درجه یک به درجه توریستی شد، تا امام وهمراهانش بتوانند در قسمت درجه یک قرار بگیرند. این دومسافر آقای والنتی کارمند شرکت آلیتالیا درطرابلس وخانم دونسلمان از ایتالیا بودند. امام صدر با پرواز شماره ۸۸۱خطوط هوایی آلیتالیا روز پنجشنبه ۳۱اوت ۱۹۷۸در ساعت ۸: ۱۵شب عازم رم شد. برادر احمد حطاب از دفتر ارتباطات عربی در کنگره عمومی خلق ونماینده کمیته مردمی فرودگاه ونماینده شرکت حمل ونقل آلیتالیا او را بدرقه کرد.
ساعت ۱۰صبح روز ۱۲سپتامبر ۱۹۷۸نماینده شرکت آلیتالیا در طرابلس تلگرافی را از مدیر منطقهای شرکت مذکور در بیروت دریافت کرد ودر آن جویای احوال مسافران پرواز ۸۸۱در تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸به نامهای موسی، یعقوب وعباس شد. در پاسخ نماینده شرکت آلیتالیا در طرابلس تلگرافی را در ساعت ۱۴: ۳۰همان روز فرستاد وتأکید کرد که امام موسی صدر وشیخ محمد یعقوب وعباس بدرالدین با پرواز آلیتالیا به شماره ۸۸۱در تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸طرابلس را به سوی رم ترک کردهاند. دبیرخانه وزارت امور خارجه ضمن تأکید بر روابط برادرانه واستوار که میان امام موسی صدر واین دولت بوده است واحترام فراوانی که برای امام قائل است اعلام میکند که امام طرابلس را به قصد رم ترک کرده است وتأکید میکند شایعاتی که برخی از مراکز مشکوک ومغرض میپراکنند، با هدف بر هم زدن اوضاع لبنان، این آخرین پایگاه انقلاب فلسطین، صورت میگیرد. از این رو جمهوری لیبی با تمام قوا در کنار نیروهای اسلامی ومترقی برای روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر ونجات جان وی وهمراهانش میکوشد. در این خصوص ما در ارتباط مداوم با دولت ایتالیا هستیم که امام صدر با یکی از پروازهای آن بدان جا سفرکرده است ودولت لیبی به این قضیه اهمیت فراوانی میدهد».