امام موسی صدر در یکی از سفرهای خود به عربستان و در حاشیه حج ملاقات هایی با ملک خالد پادشاه عربستان سعودی و ولی عهدشان امیر فهد و برادرشان امیر عبدالله در جده انجام داد. موضوع این ملاقات ها، حاشیه هایی بود که کتاب «التاریخ» به وجود آورده بود.
امام موسی صدر در یکی از سفرهای خود به عربستان و در حاشیه حج ملاقات هایی با ملک خالد پادشاه عربستان سعودی و ولی عهدشان امیر فهد و برادرشان امیر عبدالله در جده انجام داد. موضوع این ملاقات ها، حاشیه هایی بود که کتاب «التاریخ» به وجود آورده بود.
به گزارش روابط عمومی موسسه امام موسی صدر در این کتاب "تهمتها و حملههای ظالمانه ای به مقام تشیع و مذهب اهل بیت عصمت و طهارت" شده بود و امام موسی صدر سعی داشت در دیدار با مقامات عربستان سعودی مراتب اعتراض شیعیان را به گوش آل سعود برساند، که سرانجام در این راه نیز موفق شد.
امام موسی صدر در نامه ای به آیت الله آقای حاج حسن سعید تهرانی درباره این دیدار مهم و تاریخی می نویسد:
" به عرضشان رسانیدم که شیعیان جهان امیدوارند همانطور که کعبه مکرمه، قبله همه مسلمانان جهان و مدینه مطهره مزار و مقصد همه است، همینطور دولتی که خود را خدمتگذار این دو حرم مقدس میداند، خود را نیز علاقهمند و حافظ شأن و کرامت همه بشناسد. چرا باید گروهی عظیم از مسلمانان بیجهت مورد حملههای ظالمانه قرار گیرند. و حجی که برای ترسیخ و تقویت برادری مسلمانان جهان و آشنایی و محبت و همکاری میان آنان است، به صورت روابط تیره، خصمانه، پر شک و تردید و حتی کینهدار در آید، مسلمان بیاطلاع، مردم دور از محیط زندگی مشترک اسلامی که از هزاران کیلومتر به مکه میآیند و این کتابها را میخوانند و با سادگی و اطمینان به کشوری که مرکز قبیله اسلام است، مطالب آن را باور میکنند و سپس در کنار خود، شیعیان را میبیند، یا آنها را دشمن، منافق، توطئهچی، اغیاری که در میان جمع آنها راه یافته میشناسند یا نویسندگان و کشوری که اجازه انتشار این کتابها را میدهد ناصواب و مفرق جمع میدانند و یا در تردید کشندهای بسر میبرند.
و در هر حال، محیط صفا و صمیمیت آنها تیره و یکی از فواید بزرگ و اساسی حج را از دست میدهند. به علاوه که از فایده همکاری و آشنایی آنها محروم خواهند شد.
به راستی همه این رهبران سعودی با منتهی درجه احساسات متأثر و افسرده شدند و اظهار تأسف و معذرتخواهی کردند و از نویسندگان و مسببان امر بیزاری جستند و آنها را به ضیق افق و یا جهل و یا سوء نیت متهم کردند و یک دستور صریح شفاهی و فوری به واسطه وزیر دربار صادر کردند تا از طبع مجدد کتاب جز باز تصحیح جلوگیری شود و نسخههای موجود تصحیح گردد و اعلام شود که این تعبیرات و فتنهانگیزیها تکرار نشود و پس از مراجعه وزیر معارف امر خطی را نیز صادر کرده و برای ما نسخه آن را میفرستند. ملک خالد مدتی از شیعیان عرب و قبایل آن صحبت کرد و افزود که جوانان شیعه از نظر استقامت و منحرف نشدن بهتر هستند، در بین جوانان ما متأسفانه بعضی کمونیست شدهاند و در بین شیعیان کمتر چنین امری اتفاق میافتد.
امیر فهد میگفت این اشتباهات خطرناک و نابخشودنی است. چرا باید فرق گذاشت و وحدت جهان اسلام را جریحهدار کرد. من خود در مملکت سعودی سعی میکنم پستهای خوب و حساس به شیعیان بدهم تا احساس وابستگی و وطندوستی بکنند.
امیر عبدالله نیز با منتهی درجه محبت وعده داد قضیه را تعقیب و تصحیح کند و افزود از آقایان علمای ایران معذرت بخواهید و به آنها قول بدهید و لازم است بدانند که ما از این کتابها بیزار هستیم. و تقصیر ما نیست و نویسندگاه همهشان سعودی نیستند.
سپس مطالب نوشته شد و به دفتر ملک و ولی عهد سپرده شد و نسخهای هم به امیر عبد الله داده و وزیر دربار نیز با علاقه فراوان وعده اجرای آن را داد.
ملک و برادرانش و همه رهبران مکرر انتظار دارند که روابطی بین علمای بزرگ ایران و مراجع تقلید شیعه و بین علمای کشور سعودی برقرار گردد، رفت و آمد، دید و بازدید، محبت و مباحثههای توضیحی و دوستانه و همه کارهای مفید برای گرمی روابط به عمل آید و من نیز به قدر امکانات این کار را شروع کرده و ادامه خواهم داد."
برای خواندن متن کامل نامه و رویت اسناد اینجا را کلیک کنید.
برای دیدن عکس بزرگتر امام موسی صدر با امیر عبدالله ولیعهد اینجا را کلیک کنید