به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، حجت الاسلام والمسلمین ىكتر داود فیرحی در نشست «امام موسی صدر و سبک زندگی مسلمانی در جامعه متکثر»، گفت: امام موسی صدر به جامعه متکثر اعتقاد داشت و برای حیات آن راهی غیر از فرقه گرایی و یا سکولاریسم را ترسیم می کرد.
وی در شانزدهمین نشست اندیشه و عمل اظهار کرد: دو تصویر رایج از رابطه دین و جامعه متکثر وجود دارد که به فرقه گرایی و سکولاریسم تقسیم می شود. اما امام موسی صدر به صراحت هر دو راه را رد می کند و راه دیگری برمیگزیند.
این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه ایشان از یک طرف تکثر را به شدت می پذیرد و از طرف دیگر مذهب را، و این شاهکار اندیشه ایشان است، ادامه داد: در ادبیات اخیر نیز این دیدگاه بیان شده که هم به دین ورزی اعتقاد دارد و هم دموکراسی اما دین ورزی اش شکل فرقه گرایی به خود نمی گیرد و دموکراسی اش نیز دموکراسی سکولار نیست. این دموکراسی را امروز دموکراسی انجمنی یا توافقی می نامند.
فیرحی دیدگاه امام موسی صدر درباره دولت را این طور شرح داد: ایشان می گوید دولت باید آسمانی باشد نه دینی. و می گوید حتی نباید دولت اکثریت باشد چراکه حقوق اقلیت را نادیده می گیرد و نباید دولت اقلیت هم باشد چراکه ظلم آشکار به اکثریت است. بلکه باید نماینده منافع عمومی باشد. ایشان از دولت سهامی صحبت می کند که در آن همه گروه ها سهم دارند و به نسبت سهمشان وظیفه مشارکت در ساخت جامعه.
وی تاکید کرد این نظریه ها جدیدترین تئوری هایی است که در سال های اخیر مطرح می شود و برای من جای شگفتی است که چطور امام صدر در دهه هفتاد میلادی درمورد این مفاهیم صحبت کرده است.
فیرحی با بیان اینکه در فرقه گرایی گفت و گو نیست، گفت: ولی امام موسی صدر می گوید گفت و گو تنها راه ماست. وی به یقین باور داشت که در گفت و گو دینش آسیب نمی بیند. ایشان حیات جامعه دینی را در تکثر می بیند و تاکید می کند تنها سرمایه لبنان انسانش است که باید با اعتماد و احترام متقابل حفظ شود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در دیدگاه امام موسی صدر دین درست دینی است که به مردم خدمات دهد و راه را به مردم نشان دهد. مهم ترین وجه دین، وجه کلامی نیست، بلکه خدمت اجتماعی است. دین باعث نمیشود که پیروانش منزوی باشند و در ساخت جامعه مشارکت نکنند.
گزارش کامل این نشست به زودی منتشر می شود.