امام موسی صدر بر اساس مبانی دینی، اعتقاد عمیق به کرامت انسان دارد و در نتیجه آن به آزادی معتقد است. ایشان حتی توحید را نیز بر مبنای کرامت انسان تفسیر می کند و با انتقاد از کناره گیری علمای دین از صحنه اجتماع، تأکید می کند که دیانتی که به درد انسانیت نخورد، الهی نیست.
سیزدهمین درس گفتار اندیشه و عمل امام موسی صدر با موضوع کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام، با سخنرانی دکتر محسن اسماعیلی، حقوقدان عضو شورای نگهبان برگزار شد.
در این نشست، دکتر اسماعیلی با اشاره به اینکه ژرف نگری، زیبانگری و گفتار نیک ویژگی های خاص امام موسی صدر است که به ندرت در شخصی جمع است، کرامت انسان را موضوع اصلی گفتمان امروز جهان خواند که امام صدر توانسته است برخلاف نگاه های افراطی و تفریطی موجود، اعتدال عملی و نظری را در این زمینه به نمایش بگذارد.
وی با اشاره به گفتمان رایج در بین اندیشمندان دینی در مورد کرامت انسان به تبیین دیدگاه امام موسی صدر پرداخت و گفت: امام موسی صدر به کرامت ذاتی انسان، به ما هو انسان، اعتقاد دارد و این کرامت را مختص مؤمنان نمی داند. همچنین، شرط خلیفه الله بودن انسان را آگاهی و اختیار می داند.
اسماعیلی دیدگاه امام صدر در مورد آزادی را نتیجه نگاه وی به کرامت انسان دانست و گفت: ایشان اجبار را خلاف این کرامت بشر می داند و حتی دعوت به توحید را ناشی از کرامت انسان می داند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان اظهار کرد: از نگاه امام صدر دیانتی که به درد انسانیت نخورد الهی نیست. ایشان از علمای دینی که عبادت را به جای عدالت نشانده اند، انتقاد می کنند و بر مبنای کرامت انسان حتی میان ادیان پیوند برقرار می کنند و ادیان را یکی می دانند و راه توسعه ادیان را نیز بسط کرامت انسانی می دانند نه خشونت. تعبیر ایشان از دین با عنوان ادیان در خدمت انسان، بدیع و نادر است.
وی در پایان سخنانش ترس از اشاعه نگاه جدید به دین را علت ربودن امام موسی صدر دانست و افزود: اگر این تفکر، در سه دهه گذشته، با تحولات رخ داده و تکنولوژی های توسعه یافته حضور داشت و اشاعه می یافت، اثرات عظیمی به جا می گذاشت. از این روست که ربودن ایشان را بزرگترین جنایت می دانم و سکوت در این زمینه هم اجحاف به کرامت انسان است.
گزارش کامل سخنان دکتر اسماعیلی به زودی منتشر خواهد شد.